Як «слуга народу» у Борщагівській ОТГ отримав ділянку пенсіонерки-удови

0

Анатолій Бешта, кандидат від “Слуги народу”, за сумісництвом  керівник відділу продажів скандального  ЖК «Ехо парк» BD Holding  у Вумівському лісі.  Також Анатолій одружений з Каріною Кватерчук, рідною сестрою директора компанії BD Holding, Юрія Кватерчука.  Нині  BD Holding приписують тісні зв’язки з Офісом  Президента, що підтвердив сам заступник ОП, Сергій Трофімов.

Нещодавно Бешта став щасливим власником двох ділянок в селі Петропавлівська Борщагівка, тільки є проблема – власниця ділянок заявляє, нібито він здобув їх шахрайським чином, що вона нині доводить у суді.

Анатолій Бешта запевняє, що він нічого не знав про сфальсифіковані документи і є добросовісним  набувачем землі мешканки села Петропавлівська Борщагівка, Надії Маруженко. Потерпіла жінка та її адвокати, запевняють, що Бешта знав, що ділянка була без відома власника перепродана за підробними документами і що вся шахрайська схема була реалізована для  особистого фінансового зиску Анатолія Бешти.

Більше того потерпіла та її оточення в один голос заявляють про зумисне переслідування саме родини Маруженків, як небайдужих до долі Вумівського лісу і близьких сусідів  активістки, що виступила проти BD Holding Аксьонової Валентини лідера «Захисти ліс».

Потерпіла дивується, що маючи компетенції в галузі будівництва та нерухомості, фінансові  ресурси та потужну юридичну підтримку Бешта не зміг перевірити фальшивість  документації на її ділянку. Чи навпаки якраз використав своє становище задля того, щоб провернути шахрайську схему і позбавити законної власності беззахисну удову та ще й натиснути на незручних бізнесу його родини представників громадськості? 

Історія «перепродажу ділянки»

У 2007 році мешканка села Петропавлівська Борщагівка, Маруженко Надія Іванівна, на підставі рішення сільської ради  отримала ділянку розміром 0,1054 га на вулиці Харківській.

“Я живу в Петропавлівській Борщагівці  майже усе своє життя, тут народилися мої діти, мої онуки.  – розповідає жінка. Нині я вже удова, в 2014 році помер мій чоловік.  – розповідає про своє життя Надія Іванівна Маруженко. – На ділянці, яку я отримала, мріяла збудувати доньці хату”.

Надія Іванівна Маруженко, потерпіла

У 2018 році на подвір’я пенсіонерки зачастили невідомі  спочатку з пропозицією, а пізніше вже з вимогою продати ділянку.

“Я ділянку не збиралась продавати, та постійно приходили якісь особи, такої кримінальної зовнішності, натякали, що якщо не продам, то все одно ділянка буде їхня, так чи інакше”, – говорить Надія Іванівна.

Потім враз підозрілі особи перестали приходити. Пенсіонерка видихнула з полегшенням, думаючи, що її рішуча відмова віднадила  горе-покупців. Та вже у 2019 році, по суті випадково, жінка дізнається, що її земля вже їй не належить та перепродана тричі.

“Протягом 2018-2019 років невстановлені особи шахрайським шляхом без мого відома та згоди на підставі підроблених від мого імені довіреності і договору купівлі-продажу, за сприянням недобросовісних державних реєстраторів, відчужили мою земельну ділянку третім особам”, – розповідає Надія Іванівна.

11 вересня 2018 року до державного реєстратора Святопетрівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області Тютюна Д.С. звернувся Семенюк Р.В. із заявою про реєстрацію за ним права власності на належну Надії Маруженко земельну ділянку. 

“На підтвердження підстав виникнення права власності Семенюк Р.В. надав реєстратору договір купівлі-продажу земельної ділянки від 28.10.2009 р., якій нібито був укладений між Каракуліною Н.М., що нібито діяла від імені Надії Маруженко на підставі нібито виданої нею довіреності від 14.10.2009 р., і Семенюком Р.В., як покупцем”, – розповідає адвокат потерпілої Сіран Бекіров.

“Довіреність від мого імені на ім’я Каракуліної Н.М. була нібито посвідчена приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Київської області Фатхудіновим С.В. нібито 14.10.2009 р. та зареєстрована у реєстрі за № 358”, – додає Надія Іванівна. 

Ніякої громадянки Каракуліної пенсіонерка, за її словами, ніколи не бачила і ніяких довіреностей на її ім’я ніколи  не підписувала.

Більше того виявилося, що нотаріус  Фатхудінов С.В ще з 2013 припинив свою діяльність, бо помер. Зареєстрований ним в 2009 році договір купівлі-продажу був підроблений шахраями вже у 2018 році, які знали, що нотаріус уже помер.

Документ, що засвідчує припинення діяльності нотаріусом Фатхудіновим С.В.

Подорож ділянки із рук у руки відбувалася з підозрілою швидкістю, за три місяці її перепродали тричі.

18 жовтня 2018 року Семенюк Р.В. продав земельну ділянку на користь Татьковича С.А. Договір купівлі-продажу земельної ділянки був посвідчений приватним нотаріусом Києво-Святошинського районного нотаріального округу Київської області Дереберою Т.О.  В цей же день Татькович вирішує поділити одну ділянку на дві по 5 соток.

“02 листопада 2018 року Татькович С.А. звернувся до державного реєстратора КП «Бюро державної реєстрації» Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області Івченка О.В. із заявами про реєстрацію його права власності на дві земельні ділянки, які виникли внаслідок поділу  земельної ділянки Маруженко”,  – розповідає адвокат потерпілої Сіран Бекіров

Після поділу на дві ділянки, землю Надії Маруженко перепродали третьому власнику – громадянину Бешті Анатолію. Ось що відомо про нього.

Анатолій Бешта одружений із сестрою крупного Борщагівського забудовника Юрія Кватерчука (BD Holding).

Каріна Кватерчук і Анатолій Бешта на своєму весіллі

Працює Бешта керівником відділу продажів скандального будівництва у Вумівському лісі Петропавлівської Борщагівки, ЖК «Ехо парк», компанії BD Holding.

Перша черга даного ЖК має скасовану ДАБІ та судом дозвільну документацію на будівництво і на  введення в експлуатацію, також в суді розглядається питання про знесення ЖК.  Нині у  ЖК «Ехо парк»  сотні   незадоволених діяльністю забудовника інвесторів.

Інтереси  Анатолія Бешти  в судовому процесі щодо ділянки Надії Маруженко представляє той самий адвокат Віталій Правдюк, який є представником даної будівельної компанії у більшості судових процесів щодо порушення будівельного законодавства.

“Якщо Анатолій  Бешта має можливість користуватись послугами такого адвоката, який веде резонансні судові процеси в галузі порушення містобудівного законодавства, хіба  він  не міг  просто перевірити всю документацію на ділянку?” – говорить донька потерпілої Людмила Маруженко.

Адвокат Сіран Бекіров, вважає, що Анатолій Бешта  насправді знав про шахрайську схему відчуження майна пенсіонерки. За бажання, він мав достатньо ресурсів перевірити законність попередніх угод і легітимність документів.

“Я же якимось чином дізнався про весь ланцюг відчуження ділянки і отримав копії більшості документів для подачі в суд. Я особисто впевнений, що Бешта знав”, – говорить адвокат  потерпілої.

“Усі ці продажі, перепродажі і поділи ділянки зроблені виключно для того, щоб Анатолій  Бешта уже міг позиціонувати себе як добросовісний набувач моєї землі”, – говорить потерпіла Надія Маруженко.

 «Захисти ліс» заявляє про тиск

Маруженки вважають, що вибір саме на цю ділянку був зроблений не просто так. «Я переконана була обрана саме моя мати, як беззахисна по суті верства населення, пенсіонер і удова. І обрана саме вона серед інших не здатних і неспроможних себе захистити  теж не просто так», – вважає донька потерпілої, Людмила Маруженко.

З 2017 року за  дивним збігом обставин саме місцевих мешканців, які виступили проти забудови і знищення лісу та звертались до ДАБІ та суду, почали переслідувати і тероризувати. Зокрема, лідерці громадської ініціативи, що виступали проти забудови,  «Захисти Ліс» Валентині Аксьоновій погрожували, її родині спалили два автомобілі, проводили обшуки, а також проводились  замовні мітинги під будинком з метою залякуваня. Через постійний терор жінка була змушена переховуватись разом з дитиною і жила закордоном.

Фото спаленої машини Аксьонової

Надія Маруженко, ділянкою якої заволодів Бешта, виявилася сусідкою  Валентини Аксьонової і так само небайдужою до долі Вумівського лісу.

“Я особисто не вірю, що це співпадіння. – говорить Надія Іванівна.  – це системний терор”.

Людмила Маруженко на акції з захисту лісу.

“На вулиці Харківській стільки ділянок, всі однакові та чомусь обрали саме ділянку  моєї сусідки Маруженко. ЇЇ було обрано навмисно. Це сигнал – спочатку тероризували мене, потім вже взялися за моїх сусідів.  – говорить Валентина Аксьонова.  – Це для того, щоб показати свою владу, розділити громаду, залякати і задавити будь-які виступи людей. Наша громада виявилась надто потужною і вчинила неочікуваний спротив незаконним діям злобудовницької мафії. Я хочу наголосити що вважаю низку будівельних компаній та осіб не просто ОЗГ, а терористичною організацію. Я вважаю, що дані системні залякування містять ознаки терористичних дій. Маруженко фактично в заручниках, щоб «Захисти ліс» мовчало, щоб я замовчала. Більше того, рахуй вона поставлена в становище що з неї  ще й вимагають викуп, як це роблять терористи, за її ж землю”, – говорить Валентина Аксьонова.

Аксьонова заявляє, що такий тиск вже переходить усі межі і має намір звертатися до СБУ з заявою щодо терористичної діяльності на території Борщагівської ОТГ.

Бешта – кандидат від партії “Слуга народу

Бешта не лише щасливий набувач землі в Петропавлівській Борщагівці, він ще й кандидат від партії «Слуга Народу» до Борщагівської ОТГ.

Роман Гах, кандидат на голову  Борщагівської ОТГ від «Слуги  народу»   на зустрічі з виборцями в ЖК Європейка BD Holding, представив Анатолія Бешту як кандидата в депутати  від Слуги Народу.

Анатолій Бешта та Роман Гах, партія «Слуга Народу» на зустрічі з виборцями, ЖК Європейка, Борщагівська ОТГ

“Тобто ця людина, йде  представляти мої інтереси як виборця по нашому ж округу – в розпачі говорить пані Надія. –  У мене просто немає слів. Як вистачає совісті, ще йти в депутати і представляти виборців,  яких по суті виставив з їхньої землі? Це просто вже людей мають за ніщо?” – говорить у розпачі  пані Надія.

Добросовісний набувач і закон

На думку  експерта в галузі цивільного права адвоката Романа Титикала закон України захищає  першочергових власників ділянок у випадку, особливо якщо ділянка була викрадена.

“Згідно зі статтею 388 Цивільного Кодексу України, власник може витребувати майно від добросовісного набувача лише у випадку, коли воно вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, поза їх волею, та коли такий набувач набув майно за відплатним договором”,  – говорить Роман Титикало.

“Судова практика пов’язана з витребуванням майна з незаконного володіння, вона позитивна для власників. Навіть, якщо 5 разів продали квартиру, будинок, землю власник може подати  позов до останнього власника і витребувати це майно”, – додає експерт.

Та якщо добросовісний власник вже збудував будинок, і якщо це майно законно створене, то за наявності нового об’єкту  виникають труднощі з поверненням такого майна першому власнику, зауважує Роман Титикало.

Саме з таким нюансом зіштовхнулася Надія Маруженко. На її думку, користуючись порадами юристів, Бешта будь-якими методами вже після початку судового розгляду спеціально швидко будував будинки на її землі.

“Він  особисто моїй доньці так і сказав, що єдиний сценарій для мене, що я поверну свою землю, це виплатити йому 5 мільйонів гривень!” – говорить пенсіонерка.

Так і сталося, нині Надія Іванівна в розпачі, адже Бешта подав зустрічний позов з вимогою виплатити їй прогнозовані 5 мільйонів гривень за будинки, які він збудував на її землі.

“Нас просто притискають до стіни. У мене забрали мою землю, а я ще й маю цим ґвалтівникам  заплатити”,  – зі сльозами на очах говорить пані Надія.

“Незважаючи на численні  заборони і приписи, Бешта продовжував  будувати будинки на ділянці, щоб  мати підстави тепер подати зустрічний позов”, – говорить донька Надії Маруженко і показує документи що свідчать про штраф щодо незаконних будівельних робіт, які Бешта так і не сплатив.

“Побудувалися надзвичайно швидко, працювали цілодобово, підключали робітників у спецодягу BD Holding, порушуючи ухвали та постанови судів. В матеріалах цивільної справи є 3 акти депутата по вул. Харківська з описом подій на час складання, з фото і печатками сільради за підписом секретаря ради Людмили Мартинюк. Згідно з цими документами, 1 липня 2019  у будинку був лише фундамент і частково стіни(обидва об’єкти будувались однаково, проекти однакові – на продаж. До суду  ж Бешта надав  техпаспорт датований 01.06.2019, де будинок вказувався, як готовий”, – розповідає Людмила.

Збудовані Бештою будинки на ділянці Маруженко

Тоді як, за словами Людмили Маруженко, на момент подання заяви в поліцію і направлення офіційної вимоги Бешті на ділянці не було жодних будинків. “Бешті була направлена офіційна вимога, тобто його було попереджено, що ділянку викрадено, та він все одно розпочав будівництво”, – говорить донька потерпілої.

Для правоохоронних органів Бешта Анатолій добросовісний набувач. У прокуратурі чомусь  упритул перестали бачити  шахрайську схему з набуття ділянки, хоча ще минулого року прокуратура наклала арешт на ділянки та більше справа не просувається.

“Закрито  було усі провадження по даній справі, 20.06.2020 і 13.07.2020. Одне провадження щодо шахрайського заволодіння ділянкою поновили, але нам не дають на руки ні постанови про закриття ні про відновлення провадження,  більше того навіть  саму справу знайти не можуть. Прокуратура та поліція взагалі має нас за ніщо, футболить нас. Я переконана, що такі дії мають виключно корупційні підстави”,  – говорить донька потерпілої Людмила Маруженко.

(Не)доброчесний християнин?

Як відомо Бешта Анатолій, разом з його дружиною і її братом є активними вірянами церкви «Скинія».

Батько Юрія та Каріни Кватерчуків взагалі був пастором церкви «Соборна» в Софіївській Борщагівці. 

“Як можна  було забрати землю в удови, у пенсіонерки, у зовсім незахищеної громадянки і притому заявляти про віру в Бога? Все що ці люди зробили цій нещасній жінці і взагалі нашому селу – це дуже не по-християнськи. Я теж прихожанка церкви п’ятдесятників  і я не вірю, що мої брати у вірі могли таке зробити. Це величезний гріх. Це обман, шахрайство, злочин. Їм необхідно покаятися, їх чекає страшна кара за їхні гріхи”, – говорить сусідка потерпілої, мешканка села Наталя.

Анатолій Бешта на службі в церкві «Скинія»

Незважаючи на розпач і кричущу несправедливість, родина Маруженків налаштована продовжити боротьбу за свою законну власність.

“Я вірю, що Бог усе бачить. За мною правда. Якщо Бешта справді християнин, він мусить покаятись, визнати свій гріх і повернути вкрадене”, – говорить Надія Іванівна.

“Громада Київщини” буде слідкувати за подіями в цій резонансній історії та публікуватиме подальші оновлення.

Спеціально для “Громади Київщини” Іван Лайшев

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539