100 днів мера. Ірпінь

0

Що вдалося зробити меру Ірпеня та команді Карплюка за перші 100 днів, про це повідомляє Рух ЧЕСНО.

Ірпінь – маленьке місто під Києвом, але знає його чи не вся країна. Раніше тут відпочивав і рибалив літературний бомонд – Максим Рильський, Андрій Малишко і Остап Вишня, а у Миколи Носова саме тут вимальовувалися  сюжети для “Незнайки”. Тепер це місто хаотичних висотних забудов без достатньої кількості садків та шкіл.

Активістів, які протистоять незаконному будівництву на дорогій пристоличній землі, б’ють або нищать їхнє майно. Саме про такий Ірпінь останні 10 років повідомляють ЗМІ. Ексгенпрокурор Юрій Луценко порівнював це місто з гангстерським Чикаго.

Після виборів восени мером Ірпеня став Олександр Маркушин (“Нові обличчя”). Але для міста він просто весільний генерал. Ірпенем насправді керує колишній його очільник Володимир Карплюк. Для того, щоб мати можливість бути в раді, Карплюк став очільником так званої  інвестиційної ради і має там свій кабінет.

Активна фаза забудови в місті розпочалася саме коли міським головою став Володимир Карплюк – з 2014 року. Через дерибан землі та бюджетних коштів правоохоронці не раз проводили обшуки в раді, а самому Карплюку вручили не одну підозру. Перед обшуками чиновник навіть тікав з країни. Але згодом він знаходив спільну мову із центральною владою – як з БПП, так і з “Слугами народу”.

На парламентських виборах БПП віддало йому на відкуп 95 округ, але Карплюк, який мав одну з найдорожчих кампаній в Україні, програв. На місцевих виборах “Слуги народу” висунули в мери завідомо непрохідного “чорного” нотаріуса Карплюка, а в списку пропрезидентської партії виявилися люди забудовників.

Сам же Карплюк, розуміючи, що за підписані документи в раді доводиться відповідати особисто, придумав іншу схему, як тримати Ірпінь під контролем і не відповідати юридично за те, що буде відбуватися в місті – поставити мером свою людину.

Карплюк, якого рекламували не один рік бюджетним коштом, своїм ім’ям тягнув список до Ірпінської та Бучанської райрад. І після виборів одразу ж відмовився від всіх мандатів. Це не що інше, як свідомий обман виборців.

Карплюк залишив Ірпінь з десятками недобудов. Депутат-забудовник з його команди, за якого політик ручався особисто перед інвесторами, втік за кордон. Люди ж, які збирали гроші собі на квартири, залишилися тепер ні з чим. Поки свою політичну кар’єру ексмер Ірпеня поставив на паузу і запустив новий бізнес-проєкт – “Відважні”. Звісно, пов’язаний із висотним будівництвом.

Рух ЧЕСНО для спецпроєкту з ZN.UA аналізує перші 100 днів роботи мера Ірпеня і те, як йому та його команді вдається виконувати передвиборчі обіцянки. На прикладі маленького міста під Києвом легше роздивитися схеми, за якими працює місцева влада всієї країни. Децентралізація – це не лише про повноваження та ресурси, а, перш за все, про відповідальність.

Представник “Ціни держави” Микола Малуха  підготував огляд топ-10 причин, чому в Ірпені не слід купувати нерухомість. У переліку низька якість води, брак шкіл та садків, хаотична забудова, злочинність, пожежі на поймі річки Ірпінь, тощо. Програму Маркушина, з якою він йшов на вибори, відшукати не вдалося, але на сайті ЦВК є програма партії “Нові обличчя”. У ній описується 10 кроків, які повинні виконати політики. Щоправда конкретики в цій програмі досить мало. Але є більш детальна відеопрезентація.

Освітнє поле чудес

Проблему з освітніми закладами, яку в Ірпені створили самі ж “Нові обличчя”, партія обіцяє вирішити. Громаді пообіцяли 2 школи і 5 садків. У бюджеті на цей рік коштів на це не виділили. Окрім цього обіцяють ліцей і початкову школу, але будуть їх будувати на території вже наявних освітніх закладів. Це призведе до ущільнення шкільних територій. На ці два об’єкти в бюджет закладені кошти – сумарно більше 23 млн грн. І це всі витрати, які є в бюджеті на будівництво освітніх закладів. Так будівництво додаткового корпусу першої школи, яке на тендері оцінювалося в 80 млн гривень, вже складає понад 110 млн, корпус ще не зданий в експлуатацію, хоча згідно тендеру строк введеня в експлуатацію – кінець жовтня 2020 року. Та і сам тендер визнаний незаконним Державної аудитерською службою.

Ще до виборчої кампанії колишня секретарка міськради Анастасія Попсуй ( “Нові обличчя”) обіцяла в телепроєкті “Нові лідери”, що працюватиме над відкриттям “школи геніїв”. Тут мали навчатися найбільш талановиті діти Київщини. Наразі немає не лише школи геніїв, у простих школах Ірпеня рівень підготовки до ЗНО доволі низький. Торік жоден освітній заклад міста  не потрапив навіть до ТОП 25 найкращих шкіл області, не кажучи вже про загальноукраїнський рейтинг. Коли Мінфін давав зведені видатки на школи із розрахунку на 1 учня, то Ірпінь опинився третім з кінця у загальноукраїнському рейтингу.

Ще одну школу “Нові обличчя” обіцяли ірпінцям на території заплави.

Але там депутат “Нових облич” Ігор Оверко, який задекларував майже 600 квартир, зводить не школу, а чергові 70 висоток ЖК “Синергія Сіті”. І тут треба згадати, що раніше з бюджету міста вже витратили 70 млн грн на сумнівний благоустрій набережної річки Ірпінь.

Ця територія місту не належить. Аби проєкт забудови заплави став можливим, Генплан, де були позначені всі незаконно приєднані до міста земельні ділянки,  на сесії міськради затверджували за лічені хвилини, а громаду з лайкою і з кулаками із зали силою виштовхували тітушки й “Муніципальна варта”, на утримання якої на рік витрачають 6,1 млн грн. “Мунварту”, яка є по суті силовою структурою влади, продовжують фінансувати коштом платників податків попри вимогу Ірпінців у петиції закрити це КП. Загалом інструмент петицій в місті не працює належним чином і вимоги громади ігнорують.

Аналогічна проблема в Ірпені через забудови і з дитячими садками. У електронній черзі на садки Ірпеня претендує понад 3000 дітей. Якщо в одному садку в середньому 200-300 дітей, то місту бракує щонайменше 10 садків.  За перших 100 днів каденції Маркушина маємо обіцянку лише на один дошкільний заклад – Ірпінська міська рада закуповує проєкт реконструкції дитсадка “Віночок” на вулиці Київській, який вже і так зведений. У бюджеті на це передбачено менше 1 млн грн. Кошторис проекту реконструкції цього садка по попередніх даних складатиме 69 млн гривень за які на ділянку, де зараз розміщений садочок на 60 дітей мають намір втулити впритул до перевантаженої автівками вулиці Університетська садочок на 420 місць.

Медицина і коронавірус

У передвиборчій програмі “Нових облич” немає жодного слова про боротьбу з коронавірусом. Наразі мер Ірпеня бідкається, що нема кому викладати в школах і місця в лікарнях на 100% заповнені.

Це мер написав через кілька днів після того, як сам на 8 березня поїхав без маски вітати трудові колективи медиків та освітян. В Ірпені піаритись на бюджетниках не гребували ніколи, але в умовах пандемії збирати людей заради світлини та поста у соцмережах – безвідповідально.

Такий низький рівень політичної культури для Ірпеня вважається нормою. Маркушин навіть під час богослужіння на кладовищі попри карантин знехтував епідемічними нормами та показав, що і церква біля кладовища може бути агітмайданчиком, коли вибори і дуже треба голоси.

Дочасний старт передвиборчої кампанії, серпень, 2020

“Нові обличчя” запевнили виборців, що завершать будівництво “Медичного містечка” з усім комплексом послуг та споруджуватимуть нові амбулаторії. Де саме будуватимуть нові медзаклади і в якій кількості – інформації немає. При цьому з бюджету Ірпеня на сесії у березні виділяють 5 млн.грн на викуп приміщень відкритої торік амбулаторії №5 на вулиці Білокур. Попри протести опозиції через явно завищену ціну – бюджетні гроші можуть піти, як повідмоляють місцеві ЗМІ до близького оточення Карплюка, яка через підставних забудовників зводила ЖК Green Yard і от тепер продає неліквідну нерухомість ірпінській громаді.

Зрештою, достатню кількість медзакладів, об’єднаних назвою “медмістечко”, Карплюк обіцяв побудувати в Ірпені ще в 2016 році. За цей період проєкт будівництва, який представляли місту кілька разів, змінився, і будівля центру замість 9 поверхів тепер матиме всього 5. Єдині кошти, які закладені на будівництво медичних закладів у бюджеті на поточний рік – це 15 млн на прибудову лікувального корпусу до поліклініки на вул. Садовій. Загальний кошторис будівництва корпусу сягає більше 150 млн, початково-110 млн. До того ж частину обладнання та коштів на будівництво отримано за прграмою “Велике будівництво” про що свдідчить інформація з офіційного сайту КОДА, але ж мер Ірпеня Маркушин піариться на отриманном обладненні, наче купи його власний кошт.

Днями житель Ірпеня Дмитро Яблоновський поставив цілком слушне питання в соціальній мережі Фейсбук. Зокрема він сумнівається, що існують підтверджені джерела  надходження коштів,  необхідних  для закінчення будівництва медичного центру в Ірпені.

18 березня, Олександр Маркушин написав на своїй фейсбук-сторінці, що в місто завозять дороге обладнання і він “тримає на особистому контролі” добудову медцентру. Але якщо в бюджеті не буде достатньо коштів, то особистий контроль не допоможе – не буде чого контролювати.

Водопостачання та електроенергія

Політична сила обіцяла “завершення будівництва станції очистки та заміну старих водопровідних мереж”. Нові очисні станції будують, а якість води кращою не стає.

В Ірпені проблеми з якістю води постійні, і жителі міста скаржаться на це не один рік. Ще кілька років тому загальнонаціональний телеканал цікавився в Маркушина, який тоді очолював місцевий водоканал, чому така низька якість води. Фільтри у будинках, які звела фірма дружин мера Ірпеня і мера Бучі Карплюка та Федорука, забруднювалися практично одразу, хоча їх постійно змінювали.

Більш того, впродовж останніх трьох років “Ірпіньводоканал”, яким колись керував сам Маркушин, стабільно анонсує підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення. Суттєво дорожчали послуги ірпінських водопостачальників саме в рік, коли проходили місцеві вибори. Якщо в 2014 році водопостачання з водовідведенням коштувало дещо більше 11 грн за кубометр, то сьогодні, як підрахували місцеві ЗМІ, більше 31 гривні.

Сьогодні про те, що колись в курортному Ірпені, крім великого масиву соснових лісів, була ще й власна мінеральна вода, тепер свідчить лише назва однієї з вулиць міста – Мінеральна.

Вже кілька років поспіль у місті існує брак питної води. Тут регулярно відбуваються відключення, проте навіть коли вода, немає гарантій, що вона не шкодить здоров’ю.

Маркушин обіцяв, що наприкінці грудня запустять нову станцію очищення води.

Якщо раніше запуск станції обіцяли на грудень, то згодом повідомили, що відкладають на квітень.

Крім того, останніми роками на велику проблему в Ірпені перетворилися аварії на електромережах. Їх основною причиною навіть енергетики вважають нестримну розбудову міста, яка ведеться хаотично, з порушенням містобудівних норм та без врахування інфраструктурних потужностей. Цьогоріч навіть Різдво тисячі ірпінців зустріли без світла. Люди з 4500 квартир понад дві доби жили без води та електроенергії, а отже і без тепла.

Перекриття руху через відсутність світла на Різдво, Ірпінь, січень, 2021

Ще одна з багатьох аварій, пов’язаних із електропостачанням за каденції Маркушина, сталася 28 січня. Цього разу – на трансформаторній підстанції по вул. Пушкінська, яка не витримала і вибухнула…

Перед виборами Маркушину вдалося на темі електроенергії навіть попіаритись: у серпні 2020 року він прийшов до жителів одного з ЖК нібито для вирішення питання з відсутності світла. Містяни сприйняли такі дії як піар, бо відразу після розмови з чиновником світло загадковим чином з’явилося.

Дороги і транспорт

Перед виборами “НО” обіцяли містянам нові дороги. Їхній перелік цілком конкретний. У бюджеті дійсно закладені гроші на ремонт – 5,2 млн, але він буде поточним, а не капітальний. Також передбачені кошти у розмірі 200 тис. грн на проєктні роботи на будівництво дороги с. Михайлівська-Рубежівка – с. Козинці.

Сюди ж потрапила й обіцянка поремонтувати відомий на всю країну підземний перехід, який з’єднує дві частини Ірпеня. Коли дощ – потрапити на інший бік – це ще той квест. Рівень води у піднімається до 1 метра. “Труба” вже стала чимось тотемним для ірпінської влади – на кожні чергові вибори цей об’єкт обіцяють реконструювати.

Ще в 2016 році тодішній мер Карплюк розповів у своєму блозі, що питання реконструкції переходу зрушило з місця – із Укрзалізницею, якій підпорядковано цей підземний перехід, вдалося домовитись. Навіть  “картинку” нового переходу мер опублікував. На тому усе й скінчилося.

Побудувати окрему смугу руху для громадського транспорту та залучити перевізника із сучасним пасажирським транспортом – ще одна передвиборча обіцянка команди Карплюка. Поява нового перевізника в регіоні вочевидь найближчим часом не відбудеться. “Нові обличчя” лобіюють інтереси ТОВ “Ірпінське АТП 13250”.  Наближений до команди Карплюка Youtube-канал, навіть брав коментарі у чинного депутата Бучанської міської ради Олега Сотнікова, який не лише відстоює інтереси перевізників, а й по-суті сам причетний до цього бізнесу, оскільки його батько Леонід Сотников є основним бенефіціаром АТП 13250. У відео Сотніков пояснює громаді, чому проїзд для школярів коштуватиме  не 1 гривню, як раніше, а 5.

Робочі місця, соцзахист, культура і спорт

Появу нових робочих місць та залучення інвестицій “Нові обличчя” “гарантують” за рахунок створення індустріального парку. Також хочуть побудувати IT-центр та розвивати туризм “вихідного дня”. У відеоваріанті програми запевняють, що побудують також конференц-хол в мікрорайоні БКЗ та аквапарк у мікрорайоні СМУ.

Поки в бюджеті є лише 50 тис грн на сприяння розвитку малого та середнього підприємництва. Коштів на індустріальний парк чи аквапарк виявити не вдалося, але є внесок до статутного капіталу комунальних підприємств і він чиманий – 32,8 млн. Наразі невідомо, на що підуть ці кошти.

Крім того, у “короткому” варіанті програми партія обіцяє підтримку людей  поважного віку, а також будівництво для них будинку для проживання і дозвілля. У «розширеному» – ще й спорудження хоспісу для невиліковнохворих, створення служби соціального таксі, реалізацію програми підтримки учасників АТО, придбання житла для переселенців за програмою “70/30”.

Наразі у бюджеті не закладені кошти ані на хоспіс, ані на соціальне таксі, ані на житло для учасників АТО. На підтримку ГО, ветеранів та осіб з інвалідністю закладено лише 342 тис грн. На роботу з соцвразливими катергоріями населення виділили 100 тис грн. На реабілітацію цих категорій населення виділили найбільше – понад 3 млн.

У “паперовій” програмі партія обіцяє відкриття спорткомплексу з басейном на ірпінській набережній, спорудження арт-галереї, реконструкцію будинків культури і навіть збереження історико-культурної спадщини. Спеціалізована програма передбачає на розвиток фізкультури і спорту 0,5 млн.

Зі збереженням культурної спадщини в Ірпені, як відомо, проблеми. Тому про успішність маршрутів вихідного дня годі й думати. В місті все менше пам’яток, які пов’язані з  реальною історією. У 2015 році тут зрівняли із землею будинок українського поета-класика Максима Рильського, віддавши перевагу черговому супермаркету. Минулого року намагалися знищити оселю легендарного кобзаря Миколи Будника, а 11 березня  пробували зняти охоронний статус з садиби художника Матвія Донцова.

У ролику також обіцяють розвивати культуру – побудувати мистецький центр Irpin Art House, облаштувати співоче поле на ірпінській набережній, реконструювати три будинки культури, побудувати центр творчості на вул. Слов’янській, відремонтувати ірпінську дитячу школу мистецтв, створити культурно-мистецький простір у дитячій бібліотеці міста. Ніякого будівництва Irpin Art House в бюджеті знайти не вдалося. Там є кошти на утримання суто тих будівель, які вже є в громади.

Щодо спорту, то у відео партія обіцяє будівництво льодової арени і спорткомплексу з басейном, облаштування спортмайданчиків по місту. Про басейн місцеві жителі мріють давно. Обіцяють його “Нові обличчя” теж давно. До речі басейн є – у санаторії “Дружний”, який нещодавно виставили на продаж – але не функціонує.

А ще “Нові обличчя” настільки люблять говорити про розвиток велотуризму, що навіть виділяють це в окремий пункт своєї програми з назвою “ВелоІрпінь”. Вони обіцяють нові велопарковки та прокати, з’єднання велодоріжками набережної та всіх парків і скверів міста, створення веломаршрутів, впровадження системи муніципального велопрокату і навіть з’єднання велодоріжками набережної Ірпеня з Варшавською та Житомирською трасами вздовж річки Ірпінь. Проте в міську програму на 2021 рік велорух потрапив лише після наполягання опозиційних партій ГОЛОС та ЄС, і то без відповідного фінансування.

Недобуди і “місто парків”

У тексті “Нові обличчя” обіцяють розроблення та прийняття комплексної схеми, яка регулюватиме поверховість будівництва і забезпечить збереження приватного сектору. У відеоролику йдеться ще й про “палке бажання” партії реалізувати програму з розмороження довгобудів і завершення їх будівництва (щоправда, не сказано, яких саме — їх, як відомо, в Ірпені чимало).

Але справжні свої плани “Нові обличчя” показали, коли проголосували за оновлений генплан із тотальною забудовою приватного сектора та заплави річки Ірпінь.

Вже на посаді міського голови Маркушин пообіцяв на одній із найближчих сесій ініціювати створення депутатської комісії для вивчення та перегляду нового генплану міста.

“Виступаю з ініціативою і запрошую депутатські фракції делегувати свого представника до складу робочої групи”, – написав Маркушин на своїй сторінці у фейсбуці. Але станом на кінець березня він так і не виконав своєї обіцянки.

За останні 5 років місто прийняло в експлуатацію майже 1,5 млн кв.м житла. Водночас статистика говорить, що населення міста збільшилось вдвічі.

Але проблема не лише у кількості збудованого житла, а й в тому, що команда Карплюка причетна до забудови мікрорайону “Благодатний”. Тут соратник Карплюка депутат Ігор Вишняков зводив висотки, взяв кошти з понад 1000 сімей і втік за кордон. Карплюк особисто рекомендував цього забудовника людям. Про недобуди Ірпеня говорили навіть на засіданні одного з паралментських комітетів, коли Карплюк вимагав, щоб саме Ірпінь став райцентром. Більше того в обласної і центральної влади команда “Нових облич” намагалася отримати бюджетні кошти на добудову висоток, за які люди вже сплатили кошти Вишнякову.

Ті, хто дбають про свій імідж не мають потреби змінювати своє ім’я ані в бізнесі, ані в політиці, оскільки репутація та ім’я створюється роками. Але медійно команда Карплюка потребувала оновлення. Тепер вони працюють під новим брендом – “Відважні”.

А для того, щоб продавати краще квартири Ірпінь позиціонувався як “місто парків”. Ці зелені зони створюються біля нових будмайданчиків, що дає можливість швидше продати квартири. Для того, щоб “створити парк” – зелену зону поряд знищують і зводять висотки. Активістам, які виходять на захист зелених зон під паркани, чинять опір тітушки.

Партія Карплюка перед виборами взяла зобов’язання створити екопарк між вул. Соборною та Університетською, реконструкцію парку Стельмаха, благоустрій лісопарку “Мужеловський” і заказника “Криничка”, будівництво скверів на вул. Новооскольська і Рильського, будівництво скверу та центральної площі в мікрорайоні Стоянка. На озеленення місто витратить аж 25 млн. Для розуміння це більше, ніж на побудову освітніх закладів.

Стосовно екопарку — взагалі цікава ситуація: “Нові обличчя” хочуть розташувати його на земельній ділянці, яку свого часу Карплюку не дала забудувати багатоповерхівками прокуратура. Тепер досягнення органів прокуратури місцеві чиновники намагаються презентувати, як одне із великих досягнень Карплюка.

Що потрібно для виконання програми?

Для того, щоб виконати обіцяне, “Новим обличчям” потрібно мати більшість в раді та бюджетні кошти. Спершу команді Карплюка було важко зібрати голоси, щоб рада в таємному голосуванні обрала секретаря, але  вже на другій сесії “Новим обличчям” вдалося сформувати хитку, але більшість. “Допомогли” в цьому депутатки від “ЄС” та “Батьківщини”, які голосувати так, як було вигідно Маркушину та “Новим обличчям”. Окрім них, до коаліції долучилася і чотири депутати президентської “Слуги народу”. Секретарем стала  саме представниця цієї  партії  — Анжела Макеєва.

На першому ж засіданні виконавчого комітету, як повідомив депутат ЄС Ярослав Куц, стало відомо, що значна частина бюджетних коштів у 2020 році пішла на піар “Нових облич” – так зване бюджетне гречкосійство. І, як підрахували місцеві ЗМІ, бюджетна гречка складала щонайменше 57 млн.

До прикладу, на розважальних майданчиків на набережній річки Ірпінь, які обійшлись місту в понад 13 млн грн. Ці майданчики пов’язані з одним з передвиборчих скандалів, адже партія “Нові обличчя” розмістила на них свою банерну рекламу. Але за зверненням громадян її довелось прибрати.

Усі роботи відбувалися переважно у липні – жовтні 2020, саме в період передвиборчої кампанії. Значна частина робіт проводилися на округах, де балотувалися Олександр Маркушин, Олександр Пащинський та Максим Плешко (всі — партія “Нові обличчя”). А дощові каналізації прокладалися біля… офісу Карплюка. Бюджетні кошти на піар витрачали і на ЗМІ, які наближені до Карплюка.

На 2021 рік бюджет Ірпеня збалансований і становить 722,4 млн грн. Це значить, що видатки дорівнюють доходам.

Тут потрібно не забувати, що приєднаним селам Михайлівка-Рубежівка, Забуччя, Козинці та Діброва з таким підходом управління, який має команда Карплюка, загрожує такий самий інфраструктурний колапс. Як і Ірпеню тут обіцяли дитсадки, школи, спортмайданчики, але основним інтересом для команди забудовника Карплюка залишається невідновлювальний ресурс цих громад – земля.

Рух ЧЕСНО для спецпроєкту з ZN.UA “100 днів роботи мера” також проаналізував, як виконували обіцянки мер Києва Віталій Кличкомер Херсону Ігор Колихаєв, мер Івано-Франківська Руслан Марцинківмер Дніпра Борис Філатовмера Полтави Олександра Мамая, мера Луцька Ігоря Поліщука та  в.о. мера Харкова Ігор Терехов.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539