Знищення музею в Іванкові – розслідування злочину триває

0

Історико-краєзнавчий музей у селищі Іванків був знищений військовими рф 25 лютого 2022 року. На той момент в музеї зберігалися картини художниці Марії Примаченко. Приміщення вигоріло вщент але картини, вартістю понад 7 млн грн, вдалося винести з палаючої будівлі. Були знищені 80% експонатів музею – старовинних речей. За цим фактом проркуратура відкрила кримінальне провадження. Про хід слідства та труднощі у розслідуванні злочинів, направлених на знищення культурного фонду України армією рф, у тому числі музею в Іванкові, – далі у матеріалі.

У Офісі Генерального Прокурора повідомляють, що станом на початок серпня 2024 року загальна кількість постраждалих пам’яток культурної спадщини на території України складає 1096 об’єктів, за вказаними фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про кримінальні правопорушення та розпочато 75 досудових розслідувань.

Водночас, у Міністерстві Культури повідомили, що з 1096 постраждалих пам’яток було пошкоджено: об’єктів національного значення – 121, місцевого – 892, щойно виявлених – 83, повністю знищено – 31.

Це лише ті об’єкти культурної спадщини, які знаходяться на вільних або деокупованих територіях, – повідомляють у Мінкульті. Невідомо, скільки культурних, археологічних та історичних пам’яток за час повномасштабного вторгнення було знищено на тимчасово окупованих територіях України. Зокрема, майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації, що унеможливлює обрахунок точної кількості пам’яток культурної спадщини, що постраждали в ході бойових дій та окупації.

За підрахунками Київської обласної держадміністрації, на території Броварського, Бучанського та Вишгородського районів Київської області під час повномасштабного вторгнення рф зазнали пошкоджень 26 пам’яток культурної спадщини, серед яких пам’ятка історії національного значення «Пам’ятник-музей визволителям м. Києва від фашистських загарбників в 1943 році» у с. Нові Петрівці Вишгородського району та пам’ятка архітектури національного значення «Поштова станція» (1846) у с. Гурівщина Бучанського району.

Серед знищених російськими військовими об’єктів історико-краєзнавчий музей у селищі Іванків, Київської області, у якому експонувалися в тому числі картини художниці примітивістки Марії Примаченко. Селище було під окупацією з перших днів повномасштабного вторгнення.

Будівля музею вигоріла вщент внаслідок артилерійського обстрілу, здійсненого росіянами 25 лютого 2022 року, про що йдеться в матеріалах кримінального провадження, відкритого прокуратурою 28 лютого 2022 року.

Розслідування кримінального провадження не закінчене, винних за знищення сотень експонатів місцевого краєзнавчого музею не притягнуто, на даному етапі жодній особі не повідомлено про підозру. Хоча прокуратура використовує всі можливі варіанти для пошуку й покарання винних.

29 червня того ж року прокурором були виділені матеріали щодо артилерійського обстрілу Іванківського історико-краєзнавчого музею у в інше кримінальне провадження.

Фото: Картини Марії Примаченко в музеї до його знищення

У липні 2023 року Офіс Генерального прокурора звернувся до суду з клопотанням продовжити досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо артилерійського обстрілу Іванківського історико-краєзнавчого музею. Суддя Шевченківського районного суду клопотання прокурора задовольнив і продовжив строк досудового розслідування на 18 місяців, тобто до лютого 2025 року. Обставини, що перешкодили здійснити вищевказані процесуальні, слідчі (розшукові) дії – великий їх обсяг, та особлива складність даного провадження, – зазначено в ухвалі суду.

У Офісі Генерального прокурора щодо розслідування даного провадження повідомили, що воно триває:

“Правова кваліфікація кримінального правопорушення – ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни). Санкція цієї статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років. Наразі жодній особі про підозру у вчиненні указаного кримінального правопорушення не повідомлялось. Більш детальна інформація про хід досудового розслідування у вищезазначеному кримінальному провадженні містить таємницю досудового розслідування, яка охороняється спеціальним законом”.

Водночас прокуратура говорить лише про один позитивний кейс з розслідування злочинів, направлених на знищення пам’яток культури та архітектури.

Зокрема, мова йде про знищення внаслідок авіаційного удару протикорабельною ракетою типу Х-35 6 травня 2022 року Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди. Про підозру повідомлено полковнику збройних сил рф Івану Панченку, підрозділ якого здійснив цей злочин.

Експертка з питань з питань знищення культурної спадщини, представниця ГО “Фонд підтримки фундаментальних досліджень” Наталія Хендель вважає, що є різні фактори, які впливають на термін розслідування злочинів проти культури:

“Щодо складності розслідування – це пов’язано з можливістю доступу на окуповані території, чи там, де йдуть активно бойові дії. Щодо деокупованих територій, треба розуміти навантаження на правоохоронну систему України щодо загальної кількості вчинених воєнних злочинів і особливостей їх розслідування. Рф системно і прицільно знищує памʼятки культури та архітектури в Україні, це частина її плану і політики щодо знищення України, українців, так і її культурного надбання. Знищення культурних цінностей України є частиною неоколоніальної і геноцидальної політики рф”.

Щодо відповідальності за скоєні злочини Наталія Хендель зазначає, що вона може бути політичною й моральною:

“Необхідно чітко розрізняти відповідальність рф за порушення норм міжнародного права і зокрема норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного права з прав людини. Щодо матеріальної відповідальності вже функціонує Реєстр збитків для України і зараз відбувається перемовини щодо створення компенсаційної комісії і в майбутньому – компенсаційного фонду. Також це провадження в міжнародних судах, наприклад, в Міжнародному суді ООН та Європейському суді з прав людини (міждержавні справи проти рф)”.

“В межах національної юрисдикції – це кримінальні провадження в Україні та в третіх державах (принцип універсальної юрисдикції), в межах міжнародної юрисдикції – це Міжнародний кримінальний суд за злочини воєнні, злочини проти людяності і злочинний геноцид, а також Україна з міжнародними партнерами активно виступає з ініціативою створення – Спеціального трибуналу за злочинну агресію”, – додає експертка.

Музей в Іванкові – історія створення 

Рішення про створення в Іванкові музею виникло у місцевих мешканців на початку 80-х років. Тоді на сесії місцевої ради було ухвалене відповідне рішення й виділено для цього старий панський будинок – власність магната Івана Проскури, на честь якого селище було назване Іванків. Будинок розташований на території Городища – археологічної пам’ятки місцевого значення. Після революції 1917 року в приміщенні був склад, потім будинок культури.

Фото: З вікна за спиною Надії Бірюк були врятовані картини Марії Примаченко

Експонати до музею приносили мешканці не лише Іванкова, а й сусідніх сіл. Про це розповідає очільниця відділу культури, туризму, молоді та спорту Іванківської селищної ради Надія Бірюк:

“У 1981 році відкрили музей. Місцеві мешканці приносили свої речі для експозиції, старовинні речі – ночви, намисники, старовинний посуд, одяг, вишиванки, вишиті рушники, шафи, гойдалки дерев’яні для дітей”.

Фото: експонати постійної виставки з музейної брошури

“На початку 80-х наш відділ культури купив у Марії Примаченко, яка жила й творила в селі Болотня Іванківської громади, для музею 14 картин. Після чого вони були частиною постійної експозиції. До музею приїздили екскурсії, в основному школярі, але були й поціновувачі творчості Примаченко, навіть приїздили екскурсії з-за кордону”, – додає Бірюк.

За картини Примаченко, пригадує Бірюк, заплатили менше 1 тисячі карбованців. На той час вона вже була відома у світі, про що свідчить те, що саме робота мисткині прикрашає обкладинку «Всесвітньої енциклопедії наївного малярства» (Белград, 1984). 2009 рік ЮНЕСКО оголосило роком Марії Примаченко. Зараз, за інформацією Київської обласної держадміністрації, вартість врятованих картин складає понад 7 млн грн.

“24 лютого 2022 року ми всі прийшли на роботу, ми були в якомусь тумані, ніхто не розумів, що відбувається, не вірили, що це війна. Але нам керівництво сказало йти додому й чекати подальших вказівок. А вже 25 лютого почалися обстріли й снаряд потрапив в музей. Дивом, завдяки людям, які живуть поряд з музеєм та охоронцю, вдалося врятувати картини Марії Примаченко й ще деякі речі. Загалом 80% експонатів музею згоріли, а саме приміщення вигоріло вщент”.

Зараз 14 врятованих картин Марії Примаченко зберігаються, як каже Надія Бірюк – в надійному місці.

Врятовані 14 картин можна було побачити на виставці “Марія Примаченко. Врятоване” в Національному центрі “Український дім” у Києві у вересні 2022 року. Після цього врятовані картини художниці більше не виставлялися.

Фото: “Казковий півник”, Марія Примаченко. УП.Життя

Збереглися більш сучасні ткані костюми Ганни Верес, у яких зараз виступає місцевий хор.

“На жаль, було знищено ткані роботи нашої ткалі Ганни Верес, про них я дуже жалкую. Роботи були унікальні – рушники, панно, ткані костюми її дочки та сукня. Згоріли 4 ранні роботи Примаченко – розписані тарілки. Вони були в приватній колекціїї, яку нам в музей подарувала власниця, а їй у свою чергу ці тарілки подарувала сама художниця”.

Фото: Знищені тарілки, розписані Марією Примаченко

Шляхи відновлення музею в Іванкові

У Київській державній адміністрації повідомляють, що Іванківський музей взяв участь у проєкті Бюро ЮНЕСКО в Україні – «Популяризація колекцій українських жінок-художниць, зокрема Марії Примаченко та розвиток музею, присвяченому визнанню історичної ролі українських жінок-художниць». Проєкт на етапі затвердження бюджету на цей рік.

Фото: Платформа для збору коштів на відновлення музею

Також інформацію про історію та знищення музею розміщено на світовій платформі «Save the spot» https://savethespot.org/  для збору благодійних внесків для його відновлення. Кожен бажаючий може зайти на платформу й придбати квиток у музей.

Цей матеріал є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створений у партнерстві з JusticeInfo.net – Fondation Hirondelle.

Головне фото: Знищений росіянами музей у Іванкові

Авторка: Олена Жежера

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539