Невирішені тарифні питання: непродуктивна робота селищної ради

0

Шоста сесія селищної ради тривала два дні. У вівторок депутати розійшлись додому близько 22:00.

Після звіту голови комісії Ярослава Салівонова, проголосували лише за те, щоб розпустити тимчасову комісію та затвердити одноставкові тарифи.

Одне з стратегічних і головних питань: хто і як буде затверджувати тарифи в майбутньому, щоб ситуація не повторилась, так і не вирішили. Виходить, знову затверджуватиме виконком.

Пропозицію тимчасової комісії стосовно розпуску виконкому чи включення до виконкому представників громади, які разом з комісією вивчали тарифне питання, навіть не ставили на голосування.

“Це для мене повна загадка. Як можна було поставити наше питання, питання тарифів, в Різне, попри те, що саме ми ініціювали скликання позачергової сесії? Одне з основних питань, виходить, пішло в Різне, як другорядне.

Більше того, у порядок денний сесії два дні поспіль була включена низка питань, які не розглядала попередньо жодна комісія. Відповідних рішень проектів рішень ні в кого не було, все вирішувалося з слуху, що викликало довгі переговори і тривалу сесію

Ми ж раніше чітко домовлялися, що всі питання на сесії виносяться тільки після розгляду їх відповідними комісіями.

На сесії випливли заяви “Мастеренерго” та “Теплокомунсервісу”, нові клопотання ЗТО, питання щодо виділення приміщень для сімейних лікарів, реабілітації хворих на ВІЛ/СНІД і наркоманів.

Ці питання безумовно важливі, але ефективність роботи сесії полягає в попередній підготовці проектів рішень відповідними комісіями й доповідями голів комісій.

Обидва засідання однієї сесії затягувались сторонніми питаннями й обговореннями. Згідно з регламентом, веде сесію і відповідає за її організацію голова,” – коментує роботу сесії депутат Ярослав Салівонов.

На сесії дійсно тривалий час перед обговоренням останнього в порядку денному тарифного питання обговорювали кілька годин такі важливі теми, як: кого ховають на першій лінії кладовища і за яким принципом.

“Щодо питань дотримання регламенту, підготовки та проведення сесії, то комісія планує зібратися і вирішити все на наступному тижні,” – повідомив редакції голова регламентної комісії депутат Костянтин Коваленко.

Коцюбинчани, які зумисне прийшли послухати про наболіле й разом з депутатами вийшли о 10 вечора з сесійної зали діляться своїми враженнями.

“Депутати не хочуть нічого вирішувати на користь населення і переконані в тому, що вони обрані лише як статисти, що вони нічого не можуть вирішити. У депутати мають йти ті люди, які знають що вони можуть вирішувати питання і турбуватися за загальне благо. А цим депутатам, з огляду на те, що я бачив і чув на сесії, треба торгувати насінням на базарі.

Тарифи змінити можна, але з такими депутатами – нереально. Їх влаштовує те, що є. Вони не хочуть навіть, щоб  “Майстеренерго” виконувало закони України й робило перерахунок по фактичним затратам.

Треба заключити договори на поставку теплової енергії, а не на послуги, які вони надають. Вони не надають послуги. Це теплогенеруюча організація. Вона може лише продавати теплову енергію. А щодо Гкалорії, то її виробляють лише з того газу який фактично спожили.

Виконком просто статист на сьогоднішній день, їм що дали, те затвердили. Вони нічого не перевіряли і не намагались навіть.

Депутати ж так і не розглянули тарифне питання достеменно. Два дні приходити на сесію і нічого не вирішити. Тут не двійку треба ставити за роботу, а “-2,” – коментує побачене і почуте Ігор Чижевський.

Зійшлися на тому, що представник “Мастеренерго” пообіцяв зробити перерахунок. Після чого селищний голова Вадим Садовський та депутат Сергій Черніков пообіцяли сісти з ним за стіл переговорів.

“Битися не будем. Закриємся на сутки, на двоє. Вивісимо вам цифру. Так. Садовський і Черніков підуть, “сходять на базар”. Ми вам потім розкажемо,” – заявив селищний голова депутатському корпусу.

“Я все таки хотіла б, щоб голова комісії пан Салівонов перед сесією зібрав всю тимчасову комісію і ознайомив з висновками інспекції по цінам, а також побудував свій виступ не лише на своїй думці, але ще дослухатись б до думки інших членів комісії, які наполягали на зміні складу виконкому або розширити за рахунок фахівців. Він це своєму виступі цього не висловив.

Виконкому не було доручено затребувати фактичні дані за попередні роки, які аналізувала Інспекція, де очевидно видно, що принаймні по будинкам з даховими котельнями план 2010 року більший від факту 2010 року більший десь на 100 тисяч гривень для 1 будинку, що дало б змогу зробити перерахунки цього року за 2010 рік близько гривні за квадратний метр.

А за 2009 рік, думаю, що ще більше. А також порівняти факт 2010 року з планом 2011 і тоді робити висновки щодо нового тарифу.

З “Теплокомунсервісом” ситуація була складніша. Ця організація документів не надала. Інспекція по цінам її не перевіряла чомусь. Такою непрозорістю “Теплокомунсервіс” сам налаштовує проти себе вороже людей.

Дивує позиція Садовського Вадима Івановича, який протягом півроку поки тривав опалювальний сезон спостерігав за роботою тимчасової комісії, а після закінчення опалювального сезону захотів закритися і домовитись. Де ж він був раніше? Я не знаю про що можна домовлятись. Чому не домовляються з самого початку, коли приймаються рішення про введення нових тарифів, щоб все було послідовно й нормально.

Я хочу висловити побажання виконкому більш ретельно ставитися до своїх обов’язків, тим паче, що до його складу входять і економісти, і бухгалтери, і фінансисти.

А більшості депутатів хотіла б побажати мати більш активну громадську позицію, тоді може б в селищі справи змінилися на краще. Не побачила там я їхньої великої активності в розгляді цього питання,” – каже коцюбинчанка Ліна Радуда.

На сесії селищної ради секретар Олександр Ковтач зазначив, що це остання сесія перед літніми канікулами й наступного разу депутати збиратимуться в серпні, за два місяці до початку опалювального сезону.

За механізм й превентивні засоби для контролю дій виконкому на майбутнє, як це обговорювали члени комісії, депутати так і не проголосували. Це питання на голосування сесії теж так і не винесли.

Tagged with: ,

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539