Паркан будівельників повалили, а екскаватор підпалили / Колонка автора

11

Дослідник київських вирубок Микола Кузін розповів щойно, шо нарешті кількість протестів проти нищення зелених зон перейшла в якість.

Несанкціонована вирубка соснового лісу поблизу вул. Ушакова потягнула за собою не лише мирний протест. Акції небайдужих громадян, котрі 21 березня о третій годині дня зібрались висловити незадоволення діями забудовників, передувала акція прямої дії з боку радикально налаштованої молоді.

Близько тридцяти молодих людей, що представилися націоналістами, о пів на третю організованою колоною підійшли до місця проведення будівельних робіт. Робочі саме почали встановлювати будівельний паркан довкола території майбутнього будівництва. Єдина одиниця встановленої на будівельному майданчику техніки, екскаватор, вирівнював ґрунт.

Фото svidomo.org.ua

Буквально за 10 хвилин після появи народних месників екскаватор вже палав, паркан був повалений, а дехто з робітників вибрав за краще видертися на будівельний контейнер, щоб краще бачити. Нікого не били.

Натомість, потрощивши все, що мало вигляд будівельного інструментарію, молоді люди пішли.

Разом із міліцією, що прибула о третій годині, з’явились і “цивільні” протестанти із листівками.

Активістка “Репортерів без кордонів” та член громадської мережі САМ Оксана Романюк не шкодувала слів: “Кореспонденти плакали від щастя. Буквально перед самою акцією по захисту Святошинського лісопарку, 20 бетменів в чорних масках кинули коктейль Молотова в бульдозер, побили вікна в будках і зникли. Ніяк себе не ідентифікувавши. Коли ми підійшли з плакатами, застали розкурочений і розбитий бульдозер, розвалений і попиляний ліс, робітників, які з матами бігали навколо всього цього, і міліцію”.

За словами Романюк, пізніше ще приїхав “якийсь депутат від київради, став на фоні бульдозера, як квіточка, і наобіцяв народу сім мішків гречаної вовни”.

Причиною такою різнопланової активності громадян стала нахабна діяльність забудовників, котрі 20 березня без абияких дозвільних документів вирізали ділянку лісу на місці звичного відпочинку киян.

Народ, здається, готовий до радикальних дій.

UPD

(Коли вже опублікував цей пост, виявилося, що Ірина Федорів також написала про цю подію)

УП.Ігор Луценко

11 коментарів

  1. kocubinskij 22 Березня 2012 at 21:34

    Я не вижу других методов противодействия в этой стране, где “прав” только “сильный с баблом и связями” – только групповой протест, групповые силовые акции могут начать изменение.
    По-другому эта зараза не выводится- слишком глубоко въелась и укоренилась.

  2. владимир 22 Березня 2012 at 22:23

    Вам ничего это не напоминает? Где- то я уже видел. Вспомнил, в фильмах про еврейсекие погромы, когда отряды нацистов клали людей лицом на землю, жгли книги. Несмотря на причину никто не позволял творить этот беспредел. Жаль , что у охраны не было оружия. После нескольких ранений, трупов эти молодчики бы угомонились. Мы растим поколение беспредела, прикрываясь лозунгами любви к Украине. Подобное поколение было осуждено в Нюрберге

    • Сашко 23 Березня 2012 at 12:40

      А Коцюбинский “лесной дерибан” вам ничего не напоминает? Не “пахнет” средневековьем, когда банды мародеров вламывались в поселение и грабили, жгли и насиловали? Вот так и известная група “Спильна мета”, ведет себя в НАШЕМ поселке, используя свое сомнительное право на уничтожение будущего наших детей. Ждем когда эти ребята и нас посетят. Встретим их под “бис” на захваченом бандой пятачке леса. Еще и поможем.

  3. Михаил Сергеевич 23 Березня 2012 at 12:47

    Полностью согласен с Владимиром.Всегда такие подстрекатели.как Кузин и Федорив окажутся в стороне.а страдать и сидеть будет обманутая ими молодежь.Кому будет легче.что кто то прокричит: Героям Слава!Хотя на самом деле эти ребята уголовные преступники.

    • Сашко 23 Березня 2012 at 21:38

      Вы уже все в стороне, когда грабят и курочат наш край. Банда из регионов Евстифеева-Федорука-Садовского и Скаржинского, под прикрытием Мельника уже обманула и пустила по миру нашу молодеж. Не они ли главные уголовники?

    • гость 22 Травня 2012 at 15:29

      согласна.. это в статье так красиво написано, а что было на самом деле никто знает – на фотографии кто-то лицом вниз на земле лежит и голову прикрывает….
      Коллективное мышление не предполагает личной ответственности за поступки. Они выполняют задачи руководителя и переступят через любого.

  4. Avrora 24 Березня 2012 at 15:05

    Если власть не слышит собственный народ, то она достойна того, чтобы с ней ТАК поступали. Мне кажется, что вопреки мнению Владимира и Михаила Сергеевича, эти люди довольно мягко обошлись с захватчиками леса и никто из них не пострадал (бульдозер не в счет;))
    А на счет истории, то давайте не будем вспоминать о нацистах, давайте вспомним о французской революции – для таких захватчиков, которые хуже фашистов потому, что они наши соотечественники, гильотина лучшее средство от головной боли..

    • Іван 25 Березня 2012 at 17:26

      Гільйотина це надто гуманно! Уранові копальні- це саме те! Нехай відпрацьовують!

  5. владимир 25 Березня 2012 at 22:55

    кстати:
    На мітингах проти забудов можна заробити до 50 доларів, якщо побитися
    Сьогодні, 22:16 | Політика | Відголос.com |
    На мітингах проти забудов можна заробити до 50 доларів, якщо побитисяКиянам пропонують підробляти, звернувшись по оголошенню “Шукаємо людей на мітинги”. Захищати ліс зараз дорожче, ніж відстоювати інтереси політичних партій. Про це передає TCH.ua з посиланням на “Сегодня”.

    Як пише видання, столицю захльостує хвиля протестів проти будівництв. Причому протести стають все більш креативними і екстремальними. Наприклад, днями в Святошинському лісі, де хочуть побудувати ресторан, невідомі активісти налетіли на лісорубів, поклали їх на землю, підпалили екскаватор і рознесли паркан. А на деяких акціях влаштовують цілі театральні вистави.

    За словами забудовників, нерідко (але далеко не завжди) подібні акції добре проплачені і зрежисовані професійними піарниками і агентствами, які організовують корпоративи. У цьому переконалася і видання зателефонувавши за оголошенням “Шукаємо людей на мітинги”.

    “Ні, це не політичний мітинг, ми зараз працюємо проти одного будівництва на Лівому березі. Треба буде постояти годину-дві проти будівництва. Платимо 50 грн за роботу”, – сказав чоловік, що назвався Женею. На питання, чи потрібно буде битися і чи будуть за це доплачувати, він сказав, що жінок до екстриму залучати не будуть.

    За іншим оголошенням кореспондентам відразу сказали, що потрібні міцні молоді хлопці.

    “Доведеться паркан валити, а може, і побитися. Платимо по 20-50 дол. на день, в залежності від того, що доведеться робити. Ну, якщо синяк поставлять, або руку зламають, то доплатимо”, – розповів ще один організатор, Дмитро.

    За словами студента Олексія, який ходить на мітинги, каже, що “на будівництвах” працювати вигідніше, чим на “політиці”.

    “До кризи могли і сотню баксів в день дати, адже на будівництвах платять за екстрим – там може бути бійка, велика ймовірність загриміти в ментовку. Зараз 50 доларів – це максимум. Хіба що якщо фінгал поставлять, то можуть десятку накинути. Збирають ці мітинги ті ж десятники-сотники, що і політичні. Тільки кажуть, що їм теж платять набагато більше – від 10 000 доларів”, – сказав студент.

    На будівельних мітингах заробляють і івент-агентства. “У нас пару раз замовляли сценарій мітингу проти будівництва. Ціна може бути як за корпоративне свято, тобто від 2 тис. до 5 тис. грн. Дивлячись, що хочуть. Якщо буде потрібно, щоб хтось із наших співробітників вів концерт або акцію, то потрібно доплатити 2-3 тис. грн. Звідки вони беруть гроші, я не знаю, одні кажуть, жителі скидаються, інші, що конкурент-забудовник дає”, – говорить співробітниця агентства Алла Герасименко.

    Втім, зазначає видання, є дуже багато акцій, коли самі мешканці, нікого не залучаючи, відстоюють свої права. “Ми нікому не платили і нікого не залучали, адже це наш біль”, – каже Наталія Мусієнко, активіст проти будівництва на метро “Театральна”. Так само і на Пейзажці. “Самі все робимо, а на витратні матеріали скидаємося”, – говорить активістка Юлія Філоненко.

  6. B0dia 25 Березня 2012 at 23:24

    Модці! Якщо нас нехочуть поважати то нехай бояться.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539