Зустріч інвесторів ЖК “Коцюбинський” з Садовським / Колонка автора

1

За два місяці селищний голова не спромігся виконати свої функціональні обов’язки.

З 9 серпня Вадим Садовський так і не підписав свідоцтва про право власності на квартири людям з нашого житлового комплексу. Попри те, що селищна рада своїм же рішенням ввела в експлуатацію наш будинок ще рік тому.

Обурені мешканці пішли на зустріч до селищного голови Вадима Садовського. Але знову питання не вирішилось.

Тепер Садовський вимагає, щоб ми підписали заяву, в якій мали б відмовитися від будь-яких претензій до селищного голови щодо медобслуговування, дитсадків, шкіл та роботи інженерних мереж. Такого вимагати від громадян він жодним чином не може. Це нонсенс, з точки зору права.

Він так діє через те, що ми написали заяви про його незадовільну діяльність на посаді селищного голови зокрема до прокуратури, Київобладміністрації та інших інстанцій.

Ми були в заступника голови КОДА Володимира Максименка, й він такі дії Садовського однозначно підтримує. Таким чином Садовський виконує пряму вказівку КОДА, не підписуючи нам свідоцтва про права власності.

Вони зараз стають на сторону Банку “Надра” й разом з правоохоронними органами  роблять все можливе, щоб надати банку контроль над комплексом.

Якщо так станеться, то люди, які вклали гроші в будинок можуть частково втратити свої квартири, нежитлові приміщення, які могли б спільно використовувати, та прибудинкову територію.

Микола Клименко, представник інвесторів ЖК “Коцюбинське”

Довідково від автора:

Ось вже кілька років не вщухають судові баталії між двома банками “Альфа” та “Надра” за контроль над споруджуваним комплексом “Коцюбинський” та вже зведеними в ньому будинками. Більше року насилу здані в експлуатацію будинки не можуть бути заселені, оскільки банк Надра за підтримки силових структур та владних функціонерів при повній безпорадності забудовника комплексу – ТОВ “Аверс-сіті” – перешкоджають під різними мотивами отриманню інвесторами ключів від сплачених квартир.

В 2006 році ТОВ “Регіональні будівні інвестиції” (“РБІ”) розпочало будівництво досить перспективного житлового комплексу “Коцюбинський” в однойменному містечку під Києвом. Непогане планування квартир, гарна місцевість на невеликій віддаленості від Києва стали тим сиром в мишоловці, який привабив багатьох інвесторів.

Особливістю комплексу, окрім власне 1789 квартир, були плани розвитку значної частини місцевих інфраструктурних об’єктів (таких, як дитячий садок та школа, спортивні заклади та торгівельні центри), створення великої кількості робочих місць, оскільки два перших поверхи були цілковито відведені під нежитлові приміщення для залучення малого та середнього бізнесу. Все це повинно було створити осередок затишку як для мешканців комплексу, так і для всього містечка, сприяти наповненню місцевого бюджету.

Проте, в 2008 р. рожева мрія розтанула в чорній калюжі світової та української кризи. Узяті банківські кредити випарувалися, а залучені кошти приватних інвесторів дозволили лише хоч якось завершувати будівництво першої з трьох черг.

Із цього моменту казка закінчилася, і почалися проблеми, що тривають донині.

На тлі падіння банківської системи в 2008 р. керівники РБІ вирішили не повертати кредитні кошти банкам і, таким чином, розв’язати свої фінансові проблеми (борг перед банком НАДРА – 150 млн.грн, перед Альфа-банком – 350 млн.). Тоді банк “Надра” ішов на ліквідацію, і не скористатися таким шансом “кинути” банк керівництво РБІ не могло.

Рішенням міжобласного суду Київської області від 30.06.2009 активи ЖК Коцюбинський були передані за 70 млн. із РБІ на Інвестиційний фонд. Пізніше, міжобласний суд Київської області від 17.08.2009 ухвалив рішення щодо визнання прав власності на активи ЖК Коцюбинський за 100 млн. за знову створеним ТОВ “АВЕРС-СІТІ” (у зв’язку з ліквідацією Інвестфонду).

Слід зазначити, що засновники РБІ і АВЕРС-СІТІ – фактично одні й ті самі особи, пов’язані родинними стосунками. Разом з тим, такий же хід у відношенні “Альфи” не спрацював – бригада “переговорників” з Росії “пояснила”, що цього робити не слід.

В 2010 р. компанія РБІ банкрутує, її активи переходять до щойно створеного ТОВ “АВЕРС-СІТІ” і банку “АЛЬФА”, який фактично стояв за “АВЕРС-СІТІ” і керував цією оборудкою. Із квітня 2012 р. РБІ ліквідована.

Отже, в 2009 році РБІ знайшли спосіб “позбутися” боргу Надра-банку і заприятелювати із російським банком “Альфа”, що продовжив фінансування, і будівництво знову на час відродилося. З горем навпіл абияк було добудовано 2 з 5 будинків. Про об’єкти інфраструктури (дитячий садок, магазини, паркінг, спортивно-оздоровчий комплекс, ін.), як і про виконання інвестиційних зобов’язань, даних місцевим органам влади, вже не йшлося. З незакінченою системою опалення, не розведеним водопостачанням, каналізацією і навіть без стяжок на підлозі будинок №1 16 вересня 2011 протягується в експлуатацію (раніше в березні 2011 р. був зданий будинок №2).

У той самий день, 16.09.2011 р., Головним слідчим управлінням МВС відкривається кримінальна справа №24-271 за фактом заволодіння керівництвом РБІ майном банку “Надра” в особливо великих розмірах. У рамках цієї кримінальної справи була накладена заборона на майно сучасного забудовника комплексу – ТОВ “ВЕРС-СІТІ”, а також на відчуження квартир у комплексі (у т.ч. і всіх наших квартир). Із цього моменту, маючи зданий будинок (нехай і формально), ми не мали можливості оформити право власності на свої квартири.

Очевидно, банк “Надра” не випадково був млявим і невиразним з 2008 року (на хвилиночку – 3 роки там сиділи і чекали, милуючись рухом активів, банкрутством, ліквідацією: адже не можна без відому банку рухати заставне майно. У всіх банках є реєстри заставного майна, в усіх є моніторинг, перевірка і, нарешті, служба безпеки банку, крім цього – ідуть перевірки стану заставного майна раз на квартал!). Крім того, ні для кого не є секретом, яким чином ухвалюються рішення про виділення кредитів, особливо в таких великих розмірах. Нарешті, дочекавшись, коли будинки здадуться в експлуатацію, банк “Надра” РАПТОМ став захищати свої інтереси.

Саме тоді, коли з’явилося майно – квартири, вони активізувалися і вирішили забрати все. Не буває збігів: 16 вересня підписаний сертифікат відповідності будинку №1 і 16 ж вересня відкрита справа. Причому, у постанові про порушення все до єдиного папірця, на які посилаються слідчі як на обґрунтування порушення, датовані саме 16 вересня. Ось як працюють! За день розібралися, переконалися, просто Шерлок Холмси!

Протягом 10 місяців (з вересня 2011 по червень 2012) ГСУ МВС, захищаючи інтереси банку “НАДРА” і ігноруючи запити простих інвесторів, намагалося забрати наші квартири на користь банку “НАДРА”. На “праву” справу боротьби із простими громадянами встали “неупереджені” українські суди, відмовляючи у визнанні прав власності за звичайними інвесторами. Ані районний ірпінський, ані апеляційні суди не винесли позитивних рішень. Усі запити до Президента України (29.02.2012р., 15.08.2012р.), Кабінету міністрів (25.03.2012р.), Верховної Ради (25.03.2012р.), СБУ (25.03, 15.06, 15.08.2012р.), Генеральної прокуратури (27.02, 29.02, 15.08, 10.09.2012р.), МВС (29.11.2011р., 21.11.2011р., 27.02, 29.02, 25.03, 28.04, 8.05, 7.06, 15.08.2012р.), Київської обласної адміністрації (25.03, 15.08.2012р.), народних депутатів (Кінаха А.К., Мельника П.В., Горбаля В.М., Королевської Н.Ю. та ін.) завершилися звичайними відписками про те, що розглядається кримінальна справа. Жоден з можновладців не зробив навіть спроби розібратися в ситуації, не кажучи вже про надання справді дієвої допомоги.

Особливо обурює небажання місцевих органів влади (таких, як селищний голова Садовський В.І.) не тільки працювати і хоч якось вирішувати проблеми регіону, але й відверте потурання протиправним діям. Житловий комплекс, який повинен був стати візитівкою і окрасою київського регіону, ключовим об’єктом для його розвитку, центром, навколо якого буде сформована місцева інфраструктура (лікарні, садочки, школи, спортивні заклади) та бізнес, сьогодні цинічно плюндрується, зводячи нанівець колосальні зусилля до покращення ситуації в Київській області.

Тільки завдячуючи численним публікаціям в Інтернеті та телебаченні, прес-конференціям та декільком мітингам інвесторів, проведеним під будинком ГСУ МВС на Богомольця, 10, вдалося хоч якось зрушили проблему з мертвої точки.

У підсумку 383 з 622 квартир у двох зданих в експлуатацію будинках в червні 2012р. були виведені з-під заборони на відчуження постановами ГСУ МВС. Разом з тим більше 20 квартир залишаються під забороною через укладені договори переуступлення прав вимоги на квартири, у яких стороною, що уступає, є директор АВЕРС-СІТІ під гарантії самої компанії. Взагалі не розглядаються випадки заборони на відчуження нежитлових приміщень, хоча вони також були інвестовані приватним середнім та дрібним бізнесом.

Свої фінансові зобов’язання перед забудовником і державою (у вигляді оплати 1% держмита, більше 5 млн.грн.) ці інвестори виконали, заплативши значні кошти за кровні квадратні метри, багато хто узявши кредити, які досі сплачують з останніх сил. Іронія долі, інвестори справно платять кредит у банку “НАДРА”, і з волі того ж банку не можуть одержати свої квартири та нежитлові приміщення.

З червня 2012 р. до цькування інвесторів долучилася СБУ у Київській області, яка протягом 15.06-13.09.2012 р. неодноразово здійснювала безпідставні виїмки документів по квартирах в БТІ та документів і печатки забудовника комплексу, унеможливлюючи оформлення основних договорів із інвесторами. За три місяці (з липня по вересень 2012 р.) більша частина інвесторів досі не змогла отримати свідоцтво про право власності (на сьогодні право власності змогли оформити лише близько 60 інвесторів).

А що ж інші квартири? На тлі можливої втрати квартири взагалі, їхні проблеми можна було б назвати дрібними: у більшості немає опалення, немає води, каналізації, не підключена електроенергія, не залиті стяжки ні у квартирах, ні в місцях загального користування (сходи, поверхи, парадні). На закінчення цих робіт у забудовника немає грошей.

Але як же жити в таких умовах звичайним родинам з дітьми? Адже більшість з нас чекає на квартири з 2006 року. Діти виросли на зйомних квартирах, так і не дочекавшись обіцяного садочку. Як довго банки, МВС і забудовник будуть показувати пальцем один на іншого, залишаючи крайніми простих українських громадян?

Останньою краплиною стали рішення Господарського суду київської області, який визнав за банком “НАДРА” територію під будинками та приміщення в самих будинках. На жаль, ситуація розгортається так, що інвестори руками вітчизняних судів і МВС найімовірніше можуть залишитися і без квартир, і без грошей. Їхні квартири відійдуть “бідному” банку “НАДРА”. Таким чином банк, який повністю втратив довіру населення, але не втратив свій вплив в державних інстанція, намагається заробляти гроші просто забравши придбані інвесторами квартири та прибудинкову територію. Наші права, права простих інвесторів, котрі придбали житло за свої власні кошти, грубо порушені.

23 Жовтня в Апеляційному господарському суді Києва відбудеться слухання про передачу банку “Надра”, як застави під іпотечний кредит земельної ділянки 4,3 гектара та збудованих та зданих в експлуатацію двох будинків житлового комплексу “Коцюбинський” смт. Коцюбинське м. Ірпеня Київської області.

1 Comment

  1. LEX 11 Жовтня 2012 at 18:45

    ще одна афера Садовського та очолюваного ним бандугрупування в селищній раді “Спільна мета”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539