Щоб дивитись відеотрансляцію з дільниць треба зареєструватися заздалегідь

1

Центральна виборча комісія видала постанову про Порядок функціонування веб-сайту в Інтернеті для трансляції відеозображення з виборчих дільниць. Зараз цей сайт уже функціонує в тестовому режимі, реєстрація користувачів відкрита.

Вголос не оминув нагоди протестувати сайт http://vybory2012.gov.ua, до якого 28 жовтня буде прикута увага мільйонів українців. Загалом сайт простий у користуванні, і навіть чайникам мало б бути легко дати собі з ним раду. Проте, як виявилося, в день виборів чимало охочих подивитися он-лайн трансляцію з дільниці зробити цього не зможуть. Але про все по-порядку.

Як зареєструватися?

Користувач може отримати доступ до перегляду відео з приміщень для голосування двома способами: або після реєстрації безпосередньо на веб-сайті (права частина зображення нижче), або після авторизації за допомогою акаунту соціальної мережі (ліва частина).

Реєстрація на сайті загалом дуже проста. Для цього користувач вказує такі дані:
– адресу електронної пошти;
– псевдонім;
– пароль;
– підтвердження пароля,
а також підтверджує свою достовірність, ввівши цифровий код, який є на зображенні.

Для підтвердження достовірності реєстрації на вказану користувачем електронну адресу надходить лист з посиланням, при переході за яким відбувається підтвердження реєстрації.

Після цього вхід на сайт буде таким, як і на більшість сайтів в Інтернеті. Потрібно буде вводити адресу своєї електронної пошти і пароль, а також код, який зображений на картинці.
На сайті передбачена можливість відновити пароль, а також є функція редагування профілю (псевдоніму і паролю).

Другий спосіб увійти на сайт і подивитися за перебігом голосування на дільниці в он-лайні є використання соцмереж.

Зокрема, сайт підтримує можливість авторизації через такі облікові записи:
– Google Account;
– OpenID;
– Twitter;
– Яндекс;
– Linkedin;
– Livejournal;
– Facebook;
– Vkontakte.

Як знайти дільницю?

Відео зі звичайних дільниць можна буде переглядати в он-лайн режимі в день виборів 28 жовтня.

Виборчі дільниці можна шукати двома способами.

Спосіб перший – за допомогою електронної карти України, яка є на сайті (наводячи курсор безпосередньо на місто, яке вас цікавить, і збільшуючи чи зменшуючи зображення).

Спосіб другий – за реквізитами дільниці. Для цього зверху на сайті є кнопка «Поетапний пошук». Там можна ввести одразу номер виборчої дільниці, а можна шукати її за адресою: область, район, місто, вулиця

Також на сайті поряд з дільницею, з якої користувач дивитиметься відео, будуть зазначені дільниці, які розташовані поряд.

Декілька зауважень щодо перегляду відео:

По-перше, одночасно можна переглядати трансляцію лише з однієї дільниці, неможливо переглядати зображення з декількох дільниць на одному екрані.

По-друге, у користувачів сайту немає можливості записувати трансляцію.

По-третє, на комп’ютері має бути встановлено сучасний браузер та оновлений плагін Adobe Flash Player (можна завантажити безпосередньо на сайті). Сайт гарантовано працює у браузерах Mozilla Firefox 10, Google Chrome 16 і 17, Internet Explorer 8 і 9, Safari 5, Opera 11.61.

Також на сайті є розділ «Допомога», де є опис правил роботи з сайтом, і довідкова інформація про такі його розділи: авторизація, реєстрація користувачів; карта дільниць; закладки; пошук; розрахунок швидкості з’єднання.

Щодо останнього: у верхньому рядку сайту є кнопка «Визначити швидкість». Натиснувши на неї, користувач може визначити швидкість з’єднання між своїм комп’ютером і дата-центром, який є в Києві, з якого і буде транслюватися відео на комп’ютер користувача. Визначення швидкості триває близько хвилини.

На сайті також зазначено, що на кожній дільниці різна якість трансляції: бітрейт складає від 128-ми кілобіт до 1-го мегабіта за секунду та залежить від швидкості з’єднання між комп’ютером на виборчій дільниці та відеоприймачем в дата-центрі. Швидкість з’єднання в 512 кбіт/с буде достатньою для перегляду трансляції; на нижчій швидкості з’єднання трансляція час від часу може перериватися.

Якщо після визначення швидкості перед користувачем виникає зелений колір, то це означає, що з’єднання стабільне. За такої швидкості трансляція відео має відбуватися якісно. Якщо на екрані буде червоний колір, то швидкість з’єднання занадто низька, і трансляція може час від часу перериватися.
Якщо виникли проблеми?
На сайті є розділ «Зворотний зв’язок», який дозволяє користувачу відправити повідомлення фахівцям технічної підтримки сайту. Для відправки повідомлення користувач повинен ввести такі відомості: ім’я, поштову адресу, тему повідомлення (не знайшов свою звичайну виборчу дільницю, пропозиції щодо роботи веб-сайту, помилок на веб-сайті тощо), текст повідомлення, цифровий код.
Скільки сайт працюватиме?
Трансляція зображення на сайті почнеться одночасно з початком підготовчого засідання, і завершується після закінчення голосування на звичайній виборчій дільниці, але не раніше 20 години (зокрема зараз замість відео з дільниці сайт висвітлює або промо-ролик про роботу веб-камер, або напис про те, коли буде транслюватися відео з дільниці, бо ще не всі дільниці обладнані веб-камерами чи комп’ютерами).
Після завершення трансляції на сайті буде відображатися повідомлення:
«Шановні користувачі!
Трансляцію відеозображення з приміщень для голосування звичайних виборчих дільниць завершено.
Нагадуємо, що відповідно до вимог частини другої статті 4 Закону України «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року» інформацію, створену з використанням системи відеоспостереження, Центральна виборча комісія надає за запитом правоохоронних органів, рішенням суду, а також у встановленому нею порядку за запитом політичних партій – суб’єктів виборчого процесу та кандидатів у народні депутати України.
З повагою, служба підтримки користувачів веб-сайту».
Лохотрон?
Загалом все вище згадане виглядає доволі просто, відкрито і доступно. Якби в розділі «Допомога», куди пересічний юзер зазвичай не заглядає, Вголос не натрапив на такий напис:
«Для перегляду трансляції спочатку додайте дільницю до закладок. У день виборів відкривайте закладки та обирайте потрібну дільницю».
І нижче:
«Кожному користувачу знадобиться заздалегідь внести до закладок усі дільниці, трансляції з яких він буде переглядати в день виборів. Кількість закладок не обмежена. Будь ласка, зверніть увагу, що після 27-го жовтня створювати нові закладки буде неможливо».
Зважаючи на те, що згідно з інформацією ЦВК в Україні є 32188 (!) звичайних виборчих дільниць, то потрібно уже від сьогодні почати створювати закладки, щоб до 27 жовтня встигнути. І те, що кількість закладок не обмежена, якось особливо не тішить.
Жарти жартами, але виходить, що в день виборів дійсно не буде можливості переглянути відео з тієї чи іншої дільниці тільки через те, що раніше цю дільницю людина не додала до закладок (а так в більшості випадків і буде).
І от тоді неодмінно виникне чимало запитань і щодо загального доступну до трансляції з дільниць, і щодо її відкритості, і щодо мільярду, який витратили на засівання українських дільниць веб-камерами.

1 Comment

  1. Samyaok 28 Жовтня 2012 at 21:29

    Вибори тільки зі сторини прозорі, все ф сайт до одного місця!

    Шановні користувачі!
    Трансляцію відеозображення з приміщень для голосування звичайних виборчих дільниць завершено.
    Нагадуємо, що відповідно до вимог частини другої статті 4 Закону України «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року» інформацію, створену з використанням системи відеоспостереження, Центральна виборча комісія надає за запитом правоохоронних органів, рішенням суду, а також у встановленому нею порядку за запитом політичних партій — суб’єктів виборчого процесу та кандидатів у народні депутати України.
    З повагою, служба підтримки користувачів веб-сайту.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539