Звернення депутатів Київради до Президента України, Голови Верховної Ради України та Генерального прокурора України / Документ

5

Генсек ООН просить зберегти ліс

 

Враховуючи ситуацію, що склалася із незаконними діями Коцюбинської селищної ради Київської області щодо розширення території селища за рахунок земель м. Києва, ми, депутати Київської міської ради, звертаємось з проханням не допустити порушення територіальної цілісності м. Києва.

25.09.2008 Коцюбинська селищна рада Київської області рішенням №869/22-5 «Про перспективний план розвитку смт. Коцюбинське» незаконно затвердила техніко-економічне обґрунтування розвитку селища Коцюбинське за рахунок територій, які відносяться до земель лісогосподарського призначення м. Києва і обліковуються за КП «Святошинське лісопаркове господарство». Після цього Коцюбинською селищною радою приймались рішення, якими громадянам передавались у приватну власність для індивідуального житлового будівництва землі, що обліковуються землями лісогосподарського призначення м. Києва.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 21.06.2011 у справі №2а-63-26/11/2670 визнані незаконними та скасовані рішення Коцюбинської селищної ради від 29.04.2010 №75 «Про затвердження проекту формування і встановлення меж Коцюбинської селищної ради та межі смт. Коцюбинське Київської області»; від 15.09.2010  № 153 «Про затвердження генерального плану смт. Коцюбинське»  в частині, що стосуються земельних ділянок, які знаходяться в користуванні Святошинського лісопаркового господарства; від 30.12.2010 № 51 «Про погодження проекту землеустрою щодо встановлення й зміни меж селища Коцюбинське Київської області»; від 25.09.2008 № 689/22-5 «Про перспективний план розвитку смт. Коцюбинське» в частині пунктів 1;2;4;5. Цією ж постановою Київського апеляційного адміністративного суду скасовані рішення Коцюбинської селищної ради, якими 501 громадянину надавались земельні ділянки на території Біличанського лісу.

Проте вже через три місяці ухвалою Вищого адміністративного суду України від 9.10.2012 цю постанову Київського апеляційного адміністративного суду скасовано. Також Вищий адміністративний суд України залишив у силі постанову Окружного адміністративного суду м. Києва, якою Київраді відмовлено у задоволенні позовних вимог щодо  скасування вказаних рішень Коцюбинської селищної ради. Фактично Вищий адміністративний суд України визнав законними рішення Коцюбинської селищної ради щодо збільшення території селища за рахунок земель м. Києва.  Проте відповідно до ст. 85 Конституції України, визначення та зміна меж м. Києва є виключною компетенцією Верховної Ради України.

08.02.2012 Коцюбинська селищна рада направила до Київської міської ради для погодження як суміжною радою проект землеустрою щодо встановлення та зміни меж селища Коцюбинське Київської області за рахунок земель лісового фонду м. Києва, що обліковуються за комунальним підприємством «Святошинське лісопаркове господарство», площею 3421,8 га.

Такі дії Коцюбинської селищної ради несуть загрозу територіальній цілісності м. Києва та суттєво перевищують повноваження Коцюбинської селищної ради. Адже відповідно до ст. 85 Конституції України, ст. 6, 173, 174 Земельного кодексу України та ст. 2 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», рішення про встановлення і зміну меж м. Києва приймаються виключно Верховною Радою України за поданням Київської міської ради, погодженим з відповідними радами, з урахуванням історичних, соціально-економічних та інших особливостей території відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до державної статистичної звітності з кількісного обліку земель (форма № 6-зем) площа земель міста Києва становить 83,558 тис. га, розпорядником яких до розмежування земель на землі державної та комунальної власності, згідно зі ст. 9 та п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України, є Київська міська рада, крім земель, переданих у приватну власність, та земель, зазначених у абзаці другому п. 12 Перехідних положень цього Кодексу.

Відповідно до рішення Виконавчого комітету Ірпінської міської Ради народних депутатів від 29.10.1984 №547 «Об утверждении годового отчета о наличии и распределении земель по угодьям в границах г. Ирпень на 1 ноября 1984 года» площа селища Коцюбинське становить 87 га, яка з того часу в установленому законодавством порядку не змінювалась. Сьогодні ця територія є вкрапленою в межах міста Києва і обмежена землями лісогосподарського призначення, що перебувають в користуванні комунального підприємства «Святошинське лісопаркове господарство».

Збільшення площі селища Коцюбинське, котре безпосередньо межує з м. Києвом, неминуче призведе до зменшення території Києва. А визначення і зміна меж м. Києва відповідно до Конституції України є виключною компетенцією Верховної Ради України.

З огляду на викладене, Київська міська рада прийняла рішення від 05.04.12 № 403/7740 «Про відмову в погодженні проекту землеустрою щодо встановлення та зміни меж селища Коцюбинське Київської області».

Коцюбинська селищна рада оскаржила це рішення Київської міської ради в Окружному адміністративному суді м. Києва. Окружний адміністративний суд м. Києва задовольнив позовні вимоги Коцюбинської селищної ради і постановою від 21.08.12  у справі № 2а-5756/12/2670 визнав нечинним рішення Київської міської ради від 05.04.12 № 403/7740 «Про відмову в погодженні проекту землеустрою щодо встановлення та зміни меж селища Коцюбинське Київської області». Це безпрецедентне судове рішення фактично змушує Київську міську раду дати дозвіл на включення до меж Коцюбинського 3,5 тис. га території столиці. Рішення Окружного адміністративного суду м. Києва призведе до зменшення площі м. Києва, а також може стати небезпечним прецедентом для усіх інших сусідніх селищних та міських рад, котрі, посилаючись на досвід Коцюбинського, зможуть претендувати на частину території м. Києва. У такому випадку під загрозою опиниться територіальна цілісність столиці України м. Києва.

Дії Коцюбинської селищної ради щодо зміни меж селища, постанова Окружного адміністративного суду м. Києва від 21.08.12  у справі № 2а-5756/12/2670 та ухвала Вищого адміністративного суду України від 9.10.2012 у справі К/9991/50816/12 порушують ст. 85 Конституцію України, оскільки стосуються зміни меж м. Києва, що є виключною компетенцією Верховної Ради України.

Звертаємо Вашу увагу на те, Коцюбинська селищна рада не вперше використовує судову систему України для протиправного збільшення території селища за рахунок земель лісового фонду м. Києва. Так, Київський окружний адміністративний суд ухвалою від 29.09.11 зобов’язав Відділ Держкомзему в м. Ірпінь Київської області та Головне управління Держкомзему у Київській області включити до державної статистичної звітності з кількісного обліку земель за формами №6-зем, 6а-зем, 6б-зем, 2-зем адміністративні дані про кількісний склад земель селища відповідно до рішення Коцюбинської селищної ради Київської області від 15.09.10 №156 – 4 тис. 65 га. Київська міська рада не залучалась до розгляду цієї справи.

Безкарність неправомірних дій Коцюбинської селищної ради щодо самовільного  розширення території селища за рахунок земель лісового фонду м. Києва призвела до того, що схожі дії починає вчиняти і Гостомельська селищна рада. Так, Гостомельська селищна рада передала громадянам у власність понад 80 земельних ділянок площею по 0,15 га кожна за рахунок земель лісового фонду м. Києва, що обліковуються за КП «Святошинське лісопаркове господарство». На частині цих ділянок знищуються дерева цінних лісових порід, проводяться підготовчі та будівельні роботи.

Заступник прокурора м. Києва звернувся до Святошинського районного суду м. Києва щодо скасування рішень Гостомельської селищної ради про відведення земельних ділянок на території м. Києва. Однак Святошинський районний суд м. Києва виніс ухвали від 29.08.12  у справі № 2608/13946/12 та від 03.10.12 у справі № 2608/15721/12 про повернення позовних заяв позивачеві для подання до Ірпінського міського суду Київської області. Очевидно, що Ірпінський міський суд Київської області не стане захищати інтереси киян.

З огляду на викладене, ми, депутати Київської міської ради, просимо вас захисти інтереси територіальної громади м. Києва, запобігти незаконному зменшенню площі м. Києва та не допустити порушення територіальної цілісності столиці України.

Заступник міського голови –

секретар Київради                                                                                    Г. Герега

Текст звернення, за який проголосували депутати Київради, наданий на запит редакції Сайту громади селища.

5 коментарів

  1. Фанат сельрады 9 Листопада 2012 at 20:36

    Смешные люди, ей богу. Пишут мол “визначення та зміна меж м. Києва є виключною компетенцією Верховної Ради України”. А сами ведь знают, что межи Киева никто и никогда законно не устанавливал (разве что сама Киеврада себе что-то устанавливала). Поэтому Коцюбинская селищна рада не нарушает межи Киева, т.к. этих меж у Киева нет. Вместо того, что-бы строчить кляузы, лучше бы установили бы в законном порядке себе межи. А то доиграются, что не только Коцюбинское, но и Гостомель и иже с ними доведут размеры Киева до уровня 1913г.

  2. Фанат сельрады 10 Листопада 2012 at 02:11

    Интересно, вот нашел ссылку на скрытую съемку Федоры каналом СТБ после получения ею известия о програше в Высшем административном суде.
    Оказывается, она чудом тогда осталась жива.

    http://rutube.ru/video/private/aa7c60965ded35f402c0ea3e96cb38c9/?p=lwwl5mdprCLPmnNES7Er8g==

    • Вячеслав 12 Листопада 2012 at 19:41

      Черников – мелкий трусливый пакостник.

      • militant 14 Листопада 2012 at 15:04

        Больших размеров, но мелкий и трусливый, а еще и фан-клуб сельсовета создал и возглавляет 😉 … Шкурный вопрос по “беличанскому дерибану” отстаивает. Кстати почти все сельские депутаты прошли в сельсовет пообещав своим избирателям “клаптик лісу Біличанського” который они смогут продать за “мульены доляров” и жизнь -УДАЛАСЬ, а теперь перед избирателями надо отчитываться о проделанной тяжкой работе депутата сельсовета на благо “громади”.

  3. Фанат сельрады 15 Листопада 2012 at 00:08

    Чесно говоря, не понял, в чем сыр-бор? Причём здесь названый депутат. Кстати, настоящий патриот и реальный борец за нужды трудового народа. Зная его лично, в чём в чём, а в мелочности и, тем более, в трусости обвинить его не могу. В отличие от вышеуказанных завистливых бабуинов, которые спрятавшись за юбку своей богини, прикрываясь никами (называя других трусами) поливают грязью всех тех, на кого укажет им Федора. Вместо этого, лучше чаще ей звоните, она будет поручать вам придуманный ею фронт работ. И вы, как стадо баранов, будете безропотно ей подчиняться и отчитываться о проделанной работе. Будете, как настоящие подкаблучники, ходить под бабой. Она же для вас является этакой атаманшей Марусей. Своих же мозгов у вас ведь кот наплакал, да и с яйцами, видимо, проблемы.
    Старых депутатов, которые, как ты утверждаешь, обещали землю народу, прошло, по-моему, лишь половина. А как же другая половина, которая тоже вроде бы обещала землю крестьянам? Почему их не избрали? Да очень просто: старые депутаты своё дело сделали ещё перед выборами и от них, далее, уже ничего не зависило. Будут ли они депутатами или не будут, земельный вопрос решался уже на другом уровне. Что и показали дальнейшие события. Поэтому, наши люди избирали себе депутатов уже исходя из других критериев. По крайней мере, я. Пример тому – твоя Федора.
    И, вообще, видя такую эмоциональную реакцию Федориных бабуинов, можно сделать вывод, что события, показанные в ролике, таки действительно имели место. Интересно, будет ли продолжение?

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539