Як вберегтись від кліщів: понад 300 киян захворіли на хворобу Лайма

0
Видалення кліща за допомогою пінцета або затискачаКожен п’ятий українець, який торік після укусу кліща був інфікований хворобою Лайма, проживає в Києві. У столиці зафіксували у 2012 році понад 300 хворих на цю недугу.

“Ходила до лісу нарвати кущиків із суниць, щоб насушити до чаю. Дуже запашний чай із ними виходить. Потрапила під сильну зливу чи бурю. Може тоді тих кліщів і понатрушувало на мене. Звернула увагу аж через тиждень, коли під коліном засвербіло. Стала ще шукати – і знайшла всього на тілі 7 кліщів. Згадала, що вони не люблять олії і прямо на роботі машинним мастилом полила горбочки з кліщами,” – розповідає киянка Ніна Устименко редакції Сайту громади селища Коцюбинське.“Виліз тільки один. Інших довелося колупати голкою і заливати йодом. Але не допомогло. Йод від інфекції не рятує. бо за кілька тижнів на нозі з’явився великий червоний круг діаметром з долоню з розчепіреними пальцями. Потім він посинів, а поряд став проявлятися другий. Я злякалася і тільки тоді вже пішла до лікаря. Лікар сказав, що це хвороба Лайма і що якби я не звернулася, то можуть бути дуже тяжкі наслідки: інфекція потрапляє в мозок, серце, легені, може виявитися будь-де. Довелося цілих три тижні пити купу пігулок,” – додає вона.

Эритема кольцевидная

Хвороба Лайма – це не єдина інфекція, яку можуть переносити кліщі. Ще одним видом інфекційного захворювання, яке може спричинити укус кліща, є енцефаліт, який може спричинити серйозні захворювання центральної нервової системи. У деяких випадках людина може загинути.

У хворого різко піднімається температура тіла, до 38-39о С, з’являється нудота, блювота, турбують болі в м’язах шиї, спини, кінцівок. В місті присмоктування кліща з’являється еритема. В подальшому відмічається симптоми ураження центральної нервової, серцево – судинної, дихальної систем. Для лікування призначають імуноглобулін проти кліщового енцефаліту.

Торік в Україні було зареєстровано 3 випадки захворювання на енцефаліт. У 2012 році жоден з тих, хто захворів, територіально не перебував у Києві.

Сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад. Квітень-травень та серпень-вересень – це ті місяці, коли кліщі найбільш активні, особливо, якщо погода прохолодна.

article108.jpg

Кліщ може вкусити не лише на природі. Як правило, вони чіпляються за одяг й не одразу потрапляють на шкіру людини.

Додому його можна принести не лише на власному одязі. Їх можуть також принести на собі тварини. Кліщі можуть бути і в букеті квітів, зірваних в лісі чи на лузі.

Для укусу кліщ обирає місце, де шкіра найбільш тонка. Це, як правило, місця за вухами, на шиї, під пахвами, в паховій області.

Відпочивальники, які прогулювались в лісі чи високій траві, повинні себе оглянути дуже ретельно, а одяг  витрусити, оглянути, випрати й випрасувати.

Укус кліща людина, як правило, не відчуває. З слиною кліщ виділяє анестезуючу рідину. Кусати може не лише кліщ, але його напівпрозора німфа (статевонезріла стадія кліща).

Якщо укус кліща помітити в перші 15-20 хвилин, то його набагато легше витягнути. Чим раніше ви витягнули кліща, тим більше шансів, що все минеться навіть тоді, якщо кліщ є носієм інфекції. Якщо такий кліщ пив кров три дні, то це практично 100 % гарантія того, що він, якщо був носієм, передав людині інфекцію.

В кожному районі Києва цілодобово працюють травмпункти, де видаляють кліщів, обробляють місце укусу та надають рекомендації.

Найближчий до селища такий травмпункт розташований в Святошинському районі Київської клінічної лікарні № 7 вул.Котельникова, 95. Телефон травмпункту  (044) 424 74 71.

Управління охорони здоров’я столиці розробило рекомендації, як можна видаляти кліща самостійно: розхитуючи кліща з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, слід повільно його видалити разом з хоботком.

Видалення кліщів петлею з грубої нитки

Після видалення кліща місце присмоктування змастити 3% розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом.

Видаленого кліща слід помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд, щільно закрити кришку.

За направленнями лікарів лікувально – профілактичних закладів столиці в державній установі “Київський міський лабораторний центр Держсанепідслужби України” (м.Київ, вул.Естонська, 3) проводяться лабораторні дослідження кліщів, знятих з людей, на наявність збудників іксодового кліщового бореліозу.

За затвердженими методиками лабораторному дослідженню підлягають лише статевозрілі, живі та непошкоджені кліщі. Критерієм відбору кліщів для дослідження є також кількість крові в тілі кліща, що залежить від термінів перебування на тілі людини.

Медики радять тим, кого вкусив кліщ, щоденно міряти температуру протягом двох тижнів і стежити за самопочуттям.

Потрібно негайно звертатись до лікаря-інфекціоніста, якщо температура тіла підвищилась, виникло почервоніння чи припухлість на шірі у місці укусу.

Під час відвідувань місць, де можуть бути кліщі, рекомендується:

Іксодовий кліщодягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити повзаючих кліщів. Голову слід покривати головним убором;

– проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;

– звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;

– вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;

– якщо разом з вами на природі перебував ваш пес – його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.

Якщо до собаки присмоктався кліщ

використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції. Користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій необхідно звертатись до лікарів.

Профілактичні щеплення проти кліщового вірусного енцефаліту проводяться при відсутності протипоказань, за власні кошти громадян, за встановленою схемою (віковий ценз – починаючи з 4 років).

Курс вакцинації порти кліщового вірусного енцефаліту складається з 2-х щеплень з інтервалом 1-7 місяців, при цьому друге щеплення слід отримати не пізніше, ніж за 14 днів до виїзду до ендемічних з зон (проїзд входить в цей термін).

За матеріалами СЕС міста Києва.



Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539