Родина мера Бучі налагодила масштабний земельний підряд

0

У мальовничій Бучі за 20 кілометрів від Києва міський голова Анатолій Федорук практикує щось схоже на сімейний підряд у розподілі та оформленні землі, яка поблизу столиці коштує тисячі доларів.

Будівельна фірма, учасницею котрої є дружина мера Федорука, отримує привабливі шматки для забудови через цілий ланцюг близьких та родичів.

Містечко Буча є особливим містом. Це – рекреаційна зона, її часто називають легенями столиці.

Охочих придбати житло у Бучі з року в рік лише збільшується. Тому для забудовників бучанська земля є справжнім клондайком.

Вартість однієї сотки землі в Бучі становить від 5 до 8 тисяч доларів. Однак її можна отримати… і безкоштовно.

Одну з ділянок, на якій сьогодні жваво провадять будівництво, у липні 2011 року депутати міськради Бучі виділили кільком щасливчикам.

Державний акт на право власності на землю у грудні того ж року підписав мер Бучі Анатолій Федорук.

Майже кожен отримав 10 соток для будівництва житлового будинку та близько 40 соток – для ведення особистого селянського господарства.

Однак іще не отримавши документ, що посвідчував право власності на землю, усі власники у листопаді 2011 нотаріально делегували право власності на ділянки Яцюку Олегу Івановичу.

Як стало відомо з джерел ТВі, він є двоюрідним братом мера Бучі.

 

Олег Яцюк передоручив Товариству з обмеженою відповідальністю “Будрегіонінвест” в особі директора Карплюка Володимира Андрійовича у будь-який спосіб розпоряджатися цими земельними ділянками.

Менеджер “Будрегіонінвесту” підтвердила журналістам “Знаку оклику”, що єдиним власником усієї цієї землі, котра виділялася людям у 2011 році, є Карплюк – кум мера Бучі та його колишній заступник із економічних питань:

– Земельні ділянки, які знаходяться тут, вони перейшли Володимиру Андрійовичу на підставі договору купівлі-продажу, він купив їх за гроші, – розповіла менеджер у сфері операцій з нерухомістю “Будрегіонінвесту” Анна Ковальчук.

– Тобто він скупив в отих всіх людей – Павловського Станіслава Анатолійовича, потім є Тереньковський Анатолій Михайлович… Він повністю скупив і він є власником повністю… Карплюк…

– …Володимир Андрійович.

До речі, відразу після розмови журналістам ТВі вдалося зафіксувати і машину Володимира Карплюка, і його самого біля Ірпінської прокуратури.

“Ну, ви, ще раз вам кажу, що тут дивного в цьому?”, – відповів Володимир Карплюк на питання про те, як ділянки кількох осіб опинилися в руках однієї людини, та ще й кума мера.

“Жодної земельної ділянки я не отримував, все купував відповідно до ринкових цін, це все є в реєстрі державному, можна перевірити, сплачувались податки, які до мене питання”, – заявив Володимир Карплюк, екс-директор компанії “Будрегіонінвест”.

Пізніше виявилися додаткові пікантні деталі. Зі статуту випливає, що засновниками компанії “Будрегіонінвест”, у власності якої перебувають земельні ділянки, є і дружина Володимира Карлюка, і дружина самого міського голови – Людмила.

Щоправда, Людмила Федорук виявилася зовсім неохочою до спілкування з журналістами. Вона втекла від телекамери у власний автомобіль, кинувши при цьому журналістам: “Ні, я зараз не можу давати інтерв’ю”.

Представники компанії, до якої причетна дружина мера, взагалі повелися агресивно. Вони не лише заважали зйомці, а й погрожували фізичної розправою, посипаючи свої репліки лайкою.

Журналістам “Знаку оклику” вдалося розшукати одного з власників землі, яка передоручила її через двоюрідного брата мера будівельній компанії Людмили Федорук.

Виявилося, що жінці, котра підписувала документи в нотаріуса, за участь в схемі навіть нічогісінько не заплатили.

“Ні копійочки, клянусь вам. Ну, позабирали всі документи та й все. Принаймні, мені нічого не дали, я просто підписала й усе”, – зізналася жінка.

Журналісти ТВі хотіли отримати коментар особисто від мера, однак так і не змогли застати його на робочому місці. У телефонній розмові ці дивні збіги обставин мер назвав фантазіями.

– Ця земля переходить потім пану Яцюку, який є вашим двоюрідним братом, і вже згодом переходить пану Карплюку, який є вашим кумом, і вже наступною ланкою є забудова “Будрегіонінвесту”…

– Тим більше, якщо ви так обізнані, то про що ви говорите? –обурився мер Бучі Анатолій Федорук.

– Ну, щоб ви прокоментували цю ситуацію? Нічого дивного не бачите?

– Ну, що тут коментувати… Ви собі фантазуєте в силу свого фахового рівня, освітянського, морального і так далі.

Анатолій Федорук також облюбував собі місце серед зелених  насаджень Бучі. Він проживає у розкішному маєтку. Щоправда, в декларації про доходи за 2012 рік він вказав загальну суму сукупного доходу родини – 806 тисяч гривень. При цьому заробітна плата мера становить 138 тисяч гривень.

Однак, схоже на те, що сім’я міського голови може розпоряджатися і більшими обіговими коштами. Із договору про спільну діяльність у будівництві житлових будинків компанія “Будрегіонінвест”, де в засновниках є дружина Анатолія Федорука, зобов’язується здійснити діловий вклад на суму близько 92 мільйонів гривень.

Окрім того, з транспортних засобів мер Бучі декларує лише “Мерседес-Бенц”. Однак журналісти зафіксували на камеру його дружину, яка пересувається на розкішному “Лексусі”.

Родичі та близькі мера Анатолія Федорука не лише у дивний спосіб стали власниками землі у Бучі. Вони ще й проводять будівництво з порушеннями. Це виплило під час розмови із менеджером “Будрегіонінвест”. Жінка заявила, що компанії не вистачає кількох документів, “ці державні акти просто пішли з папки”.

В “Ірпіньводоканалі” заявили, що з відповідними дозволами на інженерні комунікації у “Будрегіонінвесту” є проблема.

“Технічні умови були, але вони їх не виконали. Там було написано в технічних умовах, що вони мають прийняти дольову участь у будівництві станції з очистки води від заліза”, – розповів голова КП “Ірпіньводоканал” Олександр Калашніков. З його слів випливає, що компанія скористалася покровительством мера. “Вони написали мені листа, що вони для міста зробили дорогу і місто їм самозарахувало. Ця справа зараз у суді перебуває”, – заявив Калашников.

Окрім того Державна архітектурно-будівельна інспекція виявила ще низку порушень при будівництві. Однак “Будрегіонінвест” вперто відмовляється виконувати відповідні прокурорські приписи. “Забудовник відмовляється в отриманні цих документів. Вони направлені для отримання рекомендованою поштою, тобто в нас, в інспекції, буде підтвердження факту того, що він отримав і вже відповідно будемо до цього діяти і вживати заходи”, – заявив начальник відділу прокуратури Київської області Вадим Чижиковський.

Як бачимо, у центрі всієї цієї історії з землею і будівництвом – міський голова Бучі Анатолій Федорук. Тому виникає питання – чи змогли б родичі та близькі мера вести будівельний бізнес з мільйонними оборотами без його участі та допомоги?

ПС. Коли це розслідування готувалося до виходу в ефір, Анатолій Федорук відмовлявся зустрітися з журналістами, щоб прокоментувати цю ситуацію. Перед ефіром він повідомив про готовність висловити власну позицію. Телеканал ТВі готовий надати йому можливість висловитися. Продовження теми дивіться у наступних випусках.

За матеріалами TВі.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539