Конфлікт прокурора Ірпеня з двома молодиками напідпитку (ОНОВЛЕНО)

3

Вихідними в соціальній мережі Facebook, Ігор Бартків повідомив, що начебто Мирослав Пацкан напідпитку чіплявся поблизу прокуратури в парку до дівчини. Місце, де відбувся інцидент було віддалене від приміщення прокуратури, за словами Бартківа, на 300 – 400 метрів.

Як повідомило Ігорю Бартківу джерело, хлопці вдарили прокурора й той, закрившись в себе в кабінеті, викликав міліцію, яка склала протокол та доправила хлопців, що вдарили прокурора до суду.

Після судового засідання двом бучанам дали по 5 діб за вчинення хуліганських дій.

Щоправда пізніше Ігор Бартків уточнив, що прокурор таки був тверезий.

“Так, ці хлопці дійсно випили, але скільки – я не знаю,” – повідомив редакції Ігор Бартків.

На вихідних прокурор області Михайло Витязь особисто з’ясовував деталі справи щодо поведінки свого підлеглого.

“Ми перевіряли інформацію з різних джерел. Ми зацікавлені в тому, щоб з’ясувати ситуацію, яка мала місце в п’ятницю. Всі наші джерела інформації одностайні в тому, що Мирослав Пацкан, прокурор Ірпеня, в той день був тверезий. Було б безглуздо пити перед нарадою в керівництва, яка відбулась в п’ятницю пообіді. Тому інформація про те, що прокурор був напідпитку  не відповідає дійсності,” – розповідає прес-секретар прокуратури Київської області Світлана Судак.

З її слів, напідпитку були двоє молодиків, оскільки прокурор був одягнутий в цивільне, то чоловіки так і не розуміли, що перед ними правоохоронець.

Отже, принаймні і прокуратура, і джерела Бартківа у свідченнях зійшлись в тому, що прокурор Пацкан був тверезий, а двоє чоловіків, з якими стався конфлікт, були напідпитку.

У протоколах медичного огляду йдеться про те, що один з двох чоловіків безробітний, а інший працює в ТОВ “Укрбудівельна компанія”. Проживають поблизу з місцем, де трапився інцидент.

Медики зазначили, що двоє орієнтувалися в місті й часі, усвідомлювали, ким вони є. Згідно з відомостями медиків, обидвоє перебували в ейфорійному стані, були балакучими, метушливими, спостерігались хитання при поворотах. У них тремтіли пальці та відчувався сильний запах випитого. Скільки двоє бучан спожили алкоголю, невідомо.

Але в них в крові тест показав концентрацію 4 промілі алкоголю.

“Алкоголь на кожен організм має абсолютно індивідуальний вплив. Залежить від того, яке в людини здоров’я, що вона їла, чим закусувала. Коли мова йде про 4 промілі, то це дуже висока концентрація. Норма сягає до 0,2 проміль. Навряд чи люди, в яких концентрація сягнула 4 проміль, пили пиво.  Скільки треба купити й випити того пива, щоб сягнуло 4 проміль. Пиво це слабоалкогольний напій. Швидше за все, це був міцний алкогольний напій, якщо в крові було 4 промілі,” – пояснює Анатолій Вієвський, головний нарколог Міністерства охорони здоров’я України, міжнародний експерт з алкогольної політики.

Далі джерела Бартківа повідомили нові уточнення. Буцімто двоє напідпитку побачили, як чоловік (Пацкан) б’є жінку, й двоє напідпитку кинулись їй на допомогу. Це ж джерело, за словами Бартківа, стверджує, що двоє невідомих таки вдарили прокурора по обличчю.

Редакція вирішила з’ясувати в прокурора, що саме трапилось в той день між прокурором та двома п’яними молодиками.

“Я вийшов на вулицю, щоб поговорити в парку по телефону. 11 година ранку. Підійшли до мене двоє, які були добряче напідпитку. Кажуть, будемо бити, не буду казати нецензурну лексику. Я їм кажу: хлопці, йдіть собі своєю дорогою. Вони відповіли: “Нет мы никуда не пойдем. ” Поряд проходила дівчина з коляскою. Сказала, що до неї перед тим вони чіплялись, просили грошей. Конфлікт наростав, вони хамили, кричали. Це все побачив мій заступник Галущенко Олександр. Він викликав міліцію. Правоохоронці прибули, заповнили протоколи, затримали правопорушників. Рішення суду й всі необхідні документи я надам,” – розповідає прокурор Міста Ірпеня Мирослав Пацкан.

“За всі свої 27 років життя я не вживав жодного разу алкоголю. Я не вживаю алкоголю й не курю. Це принципово. Мені дуже неприємно. Я вчинив так, як має вчинити і прокурор, і свідомий громадянин. Ми не робили з цього якоїсь сенсації. Це робота. Ми убезпечили суспільство від двох агресивних та п’яних молодиків. Просто неприємно, що в соціальних мережах почали поширювати інформацію, яка не відповідає дійсності. Я хотів би в очі подивитись людям. Я міг просто розвернутись і піти. Але саме тоді, коли люди напідпитку чіпляються й шукають грошей, то відбувають крадіжки телефонів, розбій та інші речі. Я просто виконую свою роботу,” – додає Пацкан.

(ОНОВЛЕНО)

Зранку 26 червня журналісти ІА “Правиця” Іван Лисенко та Ігор Бартків разом з журналісткою редакції сайту Оленою Жежерою поїхали до Бородянського відділення міліції поспілкуватися з хлопцями, які кілька днів тому у бучанському парку були напідпитку й скоїли дрібне хуліганство.

Молодиків з бородянської буцегарні випустили вчасно – рівно об 11:00.

Вони сказали, що зараз хочуть трохи відійти, а розлоге інтерв’ю дадуть через кілька діб.

“Давай через пару дней, мы в себя придем… Телефони ж наші вам передали?” – Звернувся один з чоловіків до Бартківа.

Олена Жежера розповідає, які чоловіки мали вигляд:

“Руки в нього помітно трусилися. Руки та обличчя в одного з них вже набрякли. Можливо, це не разовий запій, а вже хронічне.”

Інший чоловік виглядав трохи краще. Журналісти розпитували про події того дня.

“Он пошел в ответную атаку сейчас, я хочу пару дней подождать… У нас начались новые приколы”, – сказав чоловік з тремтячими руками.

“Ви його (прокурора – прим. ред.) били чи ні?” – Запитав Ігор Бартків.

Чоловіки, які тоді мали по 4 промілі алкоголю в крові й самі підтвердили, що пили горілку, посміхнулися й кивнули головами.

“Ну, он бабу ударил…” – пояснює один з них.

“Ситуація яка була. Ішли ми суто побухати. Ми познакомились і нам хотілось випить. Ми випили нормально, похмелились – вже п’яні. Ми йдем. Із-за угла виходим, дивимось – б’є. Б’є прямо, як мужика. Я підскочив до нього. Кажу, йо-майо, шо ж ти дєлаєш? Ну, дєвочка та уповзла потихеньку й він начав на мене замахуватися. Я ж єстєствєнно, стойку прийняв… блін, ну, я п’яний.. Він побачив і начав тікать”, – розповідає інший.

На питання журналістів, як та дівчина виглядала, чоловіки задумалися й почали поспіхом сідати в машину.

“То як дівчинка виглядала? Світла чи темна?” – наполягали журналісти.

“Свєтлінька”, – сказав один із обвинувачуваних і їхня машина поїхала.

Попри те, що двоє чоловіків обіцяли поспілкуватись із журналістами за кілька днів, їхні телефони досі поза зоною.

 

Двоє людей, що випили за знайомство чимало горілки, для Ігоря Бартківа виявились більш переконливими аніж тверезий прокурор.

“У новині, яку я виклав у мережі Facebook, я спочатку припустив, що прокурор, який нібито бив дівчину, можливо, був на підпитку. Але після з’ясування було встановлено, що прокурор був тверезий, тому я вибачився щодо цього припущення. Що ж до події, яка трапилася, то не вважаю її брехнею або дезінформацією. Вона мала місце. Про цю подію ви можете почути від безпосередніх учасників і зробити свої відповідні висновки. На жаль, безпосереднього незалежного свідка – жінку, ніхто не опитав і не запам’ятав. Навмисно це було зроблено чи випадково?” – каже Бартків.

Після цього інтрерв’ю Бартків, Лисенко та Жежера поїхали на домовлену зустріч до прокурора міста Ірпеня.

“Прокурор був не проти, щоб ми його знімали на відео. На обличчі чи руках прокурора слідів від описаної двома чоловіками бійки я не побачила. Він доволі демократично з нами поспілкувався, навіть попри те, що про інцидент Ігорем Бартківим була поширена інформація, що не відповідала дійсності,” – говорить журналістка Олена Жежера.

Ігор Бартків засумнівався у тому, чи за такі дії двох осіб напідпитку суд міг дати їм по 5 діб адміністративного арешту. Він стверджує, що хлопці могли б обійтись за таке лише штрафом.

“173 стаття, про яку йдеться в постанові суду, передбачає дрібне хуліганство. У залежності від фактів та обґрунтування можуть дати покарання до 15 днів адмінарешту. Тут навряд чи можна сказати, що це було неправомірно. Прокурор до рішення суду не має жодного відношення. Рішення суду може бути оскаржене в апеляції, якщо особи хочуть довести протилежне,” – розповідає адвокат Олександр Зарудський, який відомий тим, що супроводжував справу щодо загибелі в Шевченківському РУВС міста Києва студента Ігоря Індила.

 

3 коментарі

  1. Мария 25 Червня 2013 at 18:40

    Вопрос не простой, требующий дополнительного расследования. Но как узнать правду, ясно же что силовики будут отбеливать прокурора!Ясно одно , государевы люди должны быть максимально ответственными. А алкоголь в 4 промиле это уже тяжелое отравление алкоголем.

    95.158.3.1**

  2. Ігор Бартків 28 Червня 2013 at 20:33

    Вирвані із контексту мої слова без донесення повної думки також є спотворена інформація. Повний текст на “Буча є Буча” (Лінк). Я не захищаю ні п’яниць, ні прокурора. Я наголошую, що довіра до правоохоронних органів дуже низька. Якщо ж новий прокурор Ірпеня виправить цю ситуацію то думаю,що не тільки я але й громади всіх населених пунктів будуть вдячні. А поки що можете порівняти з конфліктом від 27.06.13р. журналістів і забудовниками, які на них напали і поламали техніку. Особи встановлено але …

    95.158.48.1**

  3. Ілля 21 Серпня 2013 at 11:06

    Я не знаю хто там кого побив, але прокурор у 27 років – це вже говорить про те, що він як мінімум сидить не на своєму місці! Як може бути прокурором людина, яка ще зовсім недавно сиділа за партою? він же ще дитя, не дивлячись на дороге крісло (в якому він смішно виглядає), розкішний ремонт кабінету та гарну фізичну форму.
    Дуже це все смішно і сумно одночасно. Яка там справедливість та інше, якщо в обідраному Ірпені сидить прокурор-підліток у розкішних апартаментах? Це відкрита зневага до людей, корупція у відкритій формі…

    94.45.99.**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539