Азаров обурений тарифною війною: вартість комірного у Бучі зросла на 60%

0

Авторка: Олена Жежера

Місцева влада наголошує на тому, що тарифи були незмінними з 2009 року, а відтоді ціни в країні зросли. На початку літа виконком Бучі затвердив нові тарифи, які вступили в дію 1 серпня.

Мешканці Бучі, яких таке здороження тарифу за послуги, які надаються, на їхню думку, неякісно, обурює.

“Ми справно платимо за прибирання прибудинкових територій і вивіз сміття, більше ЖЕКом у нас нічого не робиться. Одна справа, коли оцінювати, чому дорожче, а чому дешевше, тобто аналізувати калькуляцію. Але коли нічого взагалі не робиться, а тарифи піднімаються – виходить якийсь анекдот,” – говорить бучанець Сергій.

Обурені мешканці Бучі прийшли на сесію міської ради, на якій розглядалося питання тарифів.

Тут міський голова Анатолій Федорук визнав: проблема є. Але Федорук зазначив, що навіть під його особистим контролем вона не вирішується.

“Согласєн, согласєн. Я скажу вам… дві неділі розглядалося це питання.. прибудинкова територія, у присутності начальника ЖЕКа, мастєр, мастєр по ремонту, двірник. Ми спілкуємося, люди кажуть: подивіться Анатолій, з парадного виходимо і відразу яма, підсмоктала каналізація, провалилася. Я кажу, колеги, візьміть будь-ласка, відреагуйте, це все невеликі затрати.. Через неділю приходжу на ту саму прибудинкову територію, зібралася теж велика кількість людей, стоїмо, а яма як стояла так і стоїть”, – говорить міський голова Анатолій Федорук.

Міський голова попередив комунальників, що дотування не буде. Людям пропонує перейти на ОСББ.

Мешканці розпочали збір підписів на знак протесту. Нові тарифи формувалися диференційовано, але не на кожен будинок окремо, як того вимагає закон.

“Перша пропозиція така – або ЖЕК навчиться працювати й виносити інформацію і роботу показувати. Не получається, пропозиція до вас тоді – створюєте ОСББ. Не получається – я готовий тоді піти на той варіант – ліквідували ЖЕК як такий, платежі на пряму в місцевий бюджет, спецфонд, звідти фінансуємо. Роботи буде робити ще й кращої якості,” – запевняє Федорук.

Власники старих будинків переходити на ОСББ не хочуть, осільки витрати на утримання будинку для них непосильно великі.

Місцеві ж активісти стверджують, що підняття тарифів не врятує комунальну систему від фіаско, оскільки кошти спрямовуютьс я не на укріплення і розвиток мереж. Тут нарікають, що комунальній системі бракує господарника.

“Анатолій Федорук прийняв на посаду начальника ЖЕКу Володимира Кравчука не за його професійні якості, а виключно через те, що він є його родичем. Раніше Володимир Кравчук працював у Києві начальником відділу міліції й на початку діяльності пана Федорука допомагав вирішувати різні його питання. Коли той пішов на пенсію, Федорук на знак подяки презентував йому посаду начальника ЖЕКу, яку став використовувати для відмивання бюджетних коштів. Те, що такі корупційні схеми у Бучі існують, підтверджено актом КРУ щодо відмивання бюджетних коштів. Схема така: спочатку міська рада перераховує кошти на КП “БУЖКГ”, ті начебто наймають працівників для виконання якихось робіт за завищеними розцінками, а кошти осідають в одній кишені. Кишені міського голови,” – розповідає Віктор Бархоленко.

“Можна було б зрозуміти, коли піднімаючи тарифи вони б пояснили: люди добрі, комунікаційні мережі, які стоять на балансі ЖЕКу, вже давно всі тріщать по швах, давайте, можливо, в якийсь спосіб будемо потроху проводити капітальний ремонт. Саме для цього давайте підвищувати тарифи. Якби вони акумулювали ці кошти на окремому рахунку, з призначенням для капітального ремонту, це підвищення можна було б ще якось зрозуміти. Але ж цього абсолютно нічого не робиться. Вони просто тупо підвищують ці тарифи, щоб і далі їх проїдати. А мережі міста як були в аварійному стані так і залишаться. І ОСББ тут не вихід. ОСББ ще більш-менш вигідно для нових будинків, а для мешканців хрущовки ОСББ – непосильний тягар», – додає Бархоленко.

Підвищення платні за комірне обурило не лише мешканців, але й деяких депутатів. Журналістка і депутатка Бучанської ради Світлана Остапа на засідання наголосила: рішення виконкому щодо здороження тарифів – незаконне.

“Згідно Конституції України, Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, постанови Кабінету Міністрів України “Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги” від 1 червня 2011 року № 869 тариф на послуги розраховується окремо за кожним будинком. Бучанським УЖКГ цього не було зроблено, а виконком приймав рішення керуючись не Законом, а довірою до ЖЕКу,” – заявила Світлана Остапа.

Також депутатка наголосила, що перед тим як подавати тарифи на розгляд виконкому КП “БУЖКГ” мало провести громадські слухання по кожному будинку, де повинні були обговорити питання переліку надання послуг та тарифів, як це передбачено законом.

У Коцюбинському востаннє тарифи зростали наприкінці 2011 року. У селищі депутатів тоді дійсно просили зібрати мешканців будинків у кожному окрузі й обговорити це питання. Тариф дійсно затвердили в селищі Коцюбинське побудинково.

Але постанови Кабміну в регіоні, як виявилось, мають вибіркову дію.

“Дане питання, яке турбує більше половини мешканців Бучі, не розглядав жоден працівник профільного відділу житлово-комунального господарства, воно не обговорювалось на жодній комісії,” – додає депутатка Бучанської ради Остапа.

Більшість депутатів та міський голова законно обґрунтовані звернення до уваги не прийняли, наголосивши, що питання вже вирішене і громадські слухання нічого в даній ситуації не доцільні.

Колишні працівники ЖЕКу, як і інші члени територіальної громади, теж обурені таким свавіллям з боку влади. Про якість наданих громаді послуг вони знають те, про що прості споживачі можуть лише здогадуватись.

“Я знаю, що там робиться і як там робиться. Навіть коли сіль починаєш сипати – нема. Але то все нюанси. Я живу в чорнобильському будинку і у нас тече дах. Я пишу заяву в ЖЕК і мені відповідають, як буде матеріал, буде машина, будуть кошти – зробимо. А поки немає коштів – плитка в будинку цвіте й осипається. Ніхто нічого так і не зробив. Так воно і до цієї пори. От ви розказували так прекрасно про тарифи на новий будинок і на старий. А як щодо пенсіонерів? Я отримую пенсію тисячу гривень. І як хочеш так і вкладайся. Де брати гроші? Допомоги нізвідки нема,” – говорить на сеії бучанка Тетяна, колишня прибиральниця ЖЕКу.

Анатолій Федорук одразу ж перевів тему від тарифів на допомогу пенсіонерці. До гострого для громади питання більше не повертались.

На виході з ради бучани ділились враженнями про побачене й складали план дій.

“Сподівалися на зважений підхід міської влади до питання тарифів. Але розуміння не знайшли. Ми вже почали збирати підписи, аби КП “БУЖКГ” провело громадські слухання з питання формування тарифів. Почули відмову. Натомість нам порадили звернутися до прокуратури. Навряд чи хтось із громади буде цим займатися. На сьогоднішній день, я бачу лише один вихід – не платити за новими тарифами», – говорить бучанка Мирослава Щипська.

Депутатка Київської облради від УДАРу Мирослава Смірнова, яка приїхала, щоб заявити про виключення з лав партії трьох депутатів (Володимира Михайлюка, Максима Михайлова та Дмитра Антипова), які з 2011 року увійшли до фракції Партії регіонів, теж обурювалась щодо тарифних питань в Бучі.

Вона нарікала, що міський голова Федрук, до якого вона заздалегідь зверталась, не дав їй належним чином виступити перед депутатами.

Зі Смірновою журналісти та люди продовжили спілкування вже поза приміщенням ради.

“ЖЕК – це виконавча структура. Треба провести депутатський день. Чого депутатам не зібратися і самим цю інформацію не отримати,” – риторично запитує депутатка облради Смірнова.

На захист Федорука й бутанського місцевого самоврядування вибіг його кум – забудовний Володимир Карлюк, який де-факто представився представником видання “Пульсар”.

Депутатка Смірнова впізнала в “журналісті” забудовника й нагадала йому про нещодавній скандал з мешканцями Бучі, в яких виникли проблеми  з водою.

Смирнова пообіцяла, що УДАР спробує запустити процедуру відкликання депутатів-перебіжчиків, які глосують з провладними силами ради та міським головою в унісон, але визнала, що законодавчо це зробити вкрай важко, зокрема з огляду на те, що ЦВК днями повернуло мандат екс-УДАРівцю Тішину.

Коли вщухли дискусії під радою щодо політичних питань, представники громади під радою знову повернулась до обговорення тарифів.

Депутатка Бучанської ради Світлана Остапа запевнила, що через свавілля міської влади збирається звертатись до прокуратури.

Але з власного депутатського досвіду Остапа не впевнена, що рада більшістю голосів традиційно не відхилить подання прокурора.

“Кілька років тому ми збирали підписи проти підвищення тарифів на тепло. Зібрали більше 2-х тисяч підписів. Віддали в прокуратуру і прокуратура винесла протест. Тоді сесія міської ради більшістю голосів цей протест відхилила. Все. І цей тариф уже діє кілька років. Я не можу сказати людям: не боріться. Треба боротися, але результату гарантувати в наших умовах просто не можна. Але й мовчати також не можна,” – переконана депутатка Світлана Остапа.

Тим часом бучани вивчають нову калькуляцію й складові тарифу.

“Мало того, що до калькуляції включене чищення вентиляційних каналів, які ніхто ніколи не чистив, так ще й включене освітлення під’їзду між поверхами, якого також нема. ЖЕК їх ніколи не вкручував. Якщо лампочка перегорає, то самі мешканці її вкручують. Плюс – у калькуляцію вони включили освітлення ліфтів. Ліфти вони ж віддали на карткову систему ПСП “Вертикаль”, а освітлення та амортизація ліфту залишилась в квартплаті,” – говорить бучанка Ірина.

“У мене квартира 24 квадратних метри, за комуналку я плачу 50 гривень, а платитиму з 1 серпня більше 100 гривень,” – додає Ірина.

Сума у понад сто гривень – це для когось більше, ніж 1/10 місячного доходу.

“Ми маємо 8 тисяч людей в Бучі, які отримують менше тисячі гривень доходу і ми прийняли цей тарифицид,” – обурюється бучанець Віталій Іщенко.

У сусідньому Гостомелі оплата за комунальні послуги трохи вища аніж у Бучі до цього подорожчання. Якістю послуг ЖЕКу гостомельчани також не задоволені.

“За комунальні послуги своєї однокімнатної квартири, житлова площа 39.5 метрів квадратних я сплачую 63 гривні 80 копійок. Вважаю, що цих коштів забагато для послуг, які надає наш ЖЕК. В деяких під’їздах відсутнє освітлення протягом року, дитячі майданчики не прибираються, протікають покрівлі , 23 роки не виконувались ремонтні роботи в під’їздах, хоча мешканці готові взяти участь матеріально,” – розповідає гостомельчанка Ольга.

У п’ятницю після сесії для обговорення теми тарифів зібрали круглий стіл.

“У мене була пропозиція призупинити рішення виконкому й для цього скликати позачергову сесію ради.  По кожному будинку треба затвердити окремий тариф, треба оптимізувати ставки в ЖЕКу. Зараз там 167 ставок,” – розповідає про круглий стіл депутатка Бучанської ради Світлана Остапа.

“Я цікавилась тарифами в Київській області. У навіть з підвищенням в порівнянні ситуація більш-менш, але я все одно знаю, на чому можна ще заощадити. Ми повинні працювати в інтересах громади. Але, на моє переконання, з огляду на те що я почула і побачила за кілька десятків копійок в зміні тарифу вони навряд чи підуть на перегляд рішення виконкому,” – додає Остапа.

Світлана Остапа планує збирати підписи депутатів для проведення позачергової сесії ради.

Нагадаю, проблеми ЖКГ, зокрема тарифи й неякісне прибирання, посідають, згідно з соціологічними опитуваннями друге місце в регіоні після доріг.

ОНОВЛЕНО:

На підняття тарифів відреагував Микола Азаров, який доручив невідкладно провільному міністру з такими випадками розібратись:

“Чим може бути обгрунтований такий стрибок тарифів? Вони що електроенергію купують в Великобританії та зарплату виплачують, як в Норвегії? Доручаю віце-прем’єр-міністру Вілкулу та міністру регіональної політики ЖКГ Генадію Темнику негайно проаналізувати всі спроби необгрунтованого підвищення тарифів. Використати всі законні можливості, щоб припинити такі спроби, аж до кадрових висновків керівників, які не здатні навести лад на своїй треиторії,” – наголосив прем’єр-міністр Азаров.

Авторка: Олена Жежера, журналіст

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539