Небезпечні балони: за вибух у Ворзелі відповість депутат та газозаправник

0

Пожар у Ладожского вокзала в Санкт-Петербурге газовый зима мороз пожарный балон брандспойт Пожар у Ладожского вокзала в Санкт-Петербурге Санкт-Петербург РоссияПрокуратура завершила досудове розслідування інциденту, який відбувся у Ворзелі наприкінці минулого року.

Тоді у кузні було 15-ро людей. Ворзельчани почули страшний гуркіт посусідству й зрозуміли – стався вибух.

“Чув якийсь такий вибух… Такого ніколи не було, навіть телефон упав долі,” – розповідає Володимир, що був неподалік від приватної кузні.

Коли Володимир вибіг надвір, то побачив, як з кузні вибігають обпечені люди без одягу.

“Почали гасити своїми силами. Сніг був, вогнегасники. Загасили своїми силами. Я ніч не спав через це, бо бачив тіло обгоріле й одяг у них був обгорілий,” – додає очевидець.

Рятувальники, що прибули на місце, вже не застали пожежі. Вони обстежили згарище, аби з’ясувати, що викликало пожежу. А тим часом швидка ушпиталила 6 працівників кузні із важкими пораненнями й одного з легкими.

Один з постраждалих помер.

До приміщення, де стався вибух, син депутата місцевої ради Тагайчинова Валерія,  який виявився господарем кузні, вирішив не пускати пресу. Чого сталась пожежа, журналістом НТН, син власника  пояснив так:

“Балон холодний в тепле приміщення занесли. Все. Так що нікому не рекомендую з балонами взагалі зв’язуватись”.

Понад півроку тому за справу взялися правоохоронці. Прокуратура Київської області вже завершила досудову перевірку й таки знайшла винного. Ним став оператор газозаправної станції ПП “Автосервіс”.

Він, на переконання правоохоронців, знехтував правилами безпеки й зробив те, що у неліцензованих умовах робити заборонено – заправив газовий балон.

“Оператору газозаправної станції загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років,” – йдеться у повідомленні на сайті прокуратури Київської області.

Газозаправник не єдиний, чию провину будуть доводити в суді правоохоронці. До відповідальності прокуратура просить притягнути й підприємця-депутата …. Йому інкримінують порушення кримінального кодексу, зокрема порушення вимог про охорону праці.

“До наслідків, що настали в результаті руйнування балону з подальшим його вибухом, причетний і власник приватної кузні, що знаходиться в смт Ворзель, який одночасно є депутатом селищної ради. Досудове розслідування щодо цього підприємця завершено прокуратурою Київської області ще минулого року і передано до суду обвинувальний акт,” – розповідають в прокуратурі.

Депутату Тагайчинову загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років.

“Я знаю, що тільки суд може з’ясувати, хто є хто. Прокуратура може що хочеш написати. Їхня робота все вішати на людей. Ви мене звинувачуєте ні в чому. Є висновки експертизи, де сказано, що переповнений був газовий балон на газозаправні,” – розповідає редакції телефоном депутат Тагайчинов.

Всю вину він покладає на газозаправника й вини у тому, що дав робітникам небезпечний балон, який був заправлений з порушенням норм, не бачить.

Тагайчинов наголосив, що кузня зараз не працює.

Тим часом, оскільки в ЗМІ останнім часом все частіше з’являються повідомлення про вибухи газових балонів, журналісти телеканалу СТБ вирішили з’ясувати причини такої небезпеки.

Для експерименту на одну зі столичних заправок принесли старий газовий балон, який востаннє перевіряли 1986 року. На заправках працівники не мають права наповнювати газом балони, бо не мають на те відповідних ліцензій. Відтак такі балони є смертельно небезпечними.

Попри те, що на заправці висить оголошення, що газові балони не заправляють, за 30 гривень журналістам запропонували вирішити питання з балоном часів генсека Горбачова.

На побоювання кореспондента, чи це безпечно, відповіли, що заправляли й старіші.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Депутатський бізнес: дискотека коштом безсонних ночей дітей та смітники у лісі

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539