Студент податкової: розгін мирного майдану – відсутність здорового глузду

0

Розгін наметового табору у Києві, 18 липня 2013 рокуСтуденти ірпінської податкової академії, які не приєднались до всеукраїнського студентського страйку, вийшли на майдан поза навчальним процесом і навіть виступали перед євромайданом.

Редакція Сайту громади Приірпіння на правах анонімності поспілкувалась з одним із таких студентів Національної академії податкової служби.

Як поставились Ви і студенти Вашого вишу до розгону мирного майдану?

Це нецивілізований спосіб вирішення проблеми. Я знову збираюся на майдан, але не знаю ще коли саме вийду. Я про розгін майдану дізнався буквально годину тому і бачив лише кілька відео. У мене поки немає доступу до інтернету. Я не бачу всієї масштабної картини. Але те, що я бачив – не піддається здоровому глузду.


(Далі слова студента, які були записані напередодні розгону євромайдану).

– Яким чином ви зорганізувалися, щоб поїхати на Майдан? Керівництво вишу чинило якісь перешкоди? 

– Я був і на Європейській площі і на Майдані Незалежності. Стояв там не день і не два. Стояв там я добровільно сам. Мені за це ніхто не платив, як і ніхто мені за це не погрожував. Ніхто не казав нам у навчальному закладі “Іди – не іди. Ми за євро, чи ми проти євро”. Я знаю, що з нашого університету там є студенти, але я ходив з одним другом. Можливо й були якісь організовані групи, але я ходив сам автономно.

– А Ви бували колись у європейських країнах, чим Вас приваблює європейська інтеграція України?

– Я був раніше в Європі. Навіть працював там близько двох років. Цього літа не поїхав працювати в Європу, бо в Ірпені маю роботу, якою задоволений. І хоча в Європі платять більше, я не хотів свою роботу втрачати. Я прагну євроінтеграції, бо поділяю європейські цінності. Я не за те, щоб у нас були високі зарплати і європейські ціни. Ні, я не за те – я за європейські цінності. Хочеться  бути впевненим, що коли вийду на вулицю, мене не схопить наша міліція, не буде шити мені статтю, вимагати хабара, вибивати покази. Це ж правда, що кожен з нас так чи інакше в своєму житті давав комусь хабара: медикам, правоохоронцям, ще комусь… Цю систему корупції треба побороти.

– Чого Ви очікуєте від Європи? 

– Знаєте, я не хочу щоб ми думали, що Європа нам дасть кредит і це якось допоможе. Потрібні не гроші, а нові правила гри. Необхідно змінити корумповану систему, змінити наш менталітет. От за це я голосую, за це я підписуюсь. За те, щоб ми перебудували всю систему. Я був на Майдані  і відчув, що наш менталітет “моя хата скраю – нічого не знаю” почав змінюватися. Цей старий менталітет згасає і перемагає менталітет “Ми всі українці, ми всі разом і якщо нашій країні погано живеться, то й нам погано”.

Я побачив, як там люди несли поламані ліжка, стільці, піддони, щоб грітися. Я бачив, як кияни передавали ковбасу, м’ясо, різні харчі… бачив, я ходили дівчата, роздавали шапки, теплі речі. Я все це бачив на власні очі й пишаюся цим!

harchi

– А в 2004-му Ви також були на Майдані? 

– Ні, в 2004-му році мені тоді було років 14. Я дуже хотів поїхати… І за той Майдан я теж гордий. Може помаранчеві й не виправдали наших надій, але ж тоді зібрався народ і показав, що ми щось таки та можемо. Ми тоді відкинули комуністичні цінності, перемогли отой тоталітаризм в Україні. Адже молодь виходить, молодь протестує за ідею на відміну від тих, хто сьогодні стояли на Європейській площі (після об’єднання Європейської площі з Майданом незалежності на Європейській площі зібрався проплачений майдан на підтримку митного союзу – прим. ред.) в підтримку президента і не могли пояснити, чого вони там зібралися. Я не за це.

Мені ніхто грошей не пропонував і не давав. Мені ніхто не казав, що от ми тебе, мовляв, везем безплатно в Київ, чи щось таке. Я – за ідею.

– Що Вам сказали з приводу участі в мітингу на Майдані? 

– Насправді нам ніхто нічого не забороняв і не заохочував. Нам просто сказали, щоб ми вчилися добре і щоб Майдан не вплинув на нашу освіту.

– А це свідчить про якісь досягнення, якусь відносну свободу у виші? Я так розумію, при Петрові Мельнику це було б неможливо? 

– Ну, як Вам сказати, це говорить про ті досягнення не лише нашого університету, а й України. Не будемо приховувати інформацію, ми всі знаємо, яка в нас система освіти – як скажуть, так і голосуєм, куди скажуть – туди і йдем. У нашому університеті вирішили, що на першому місці навчання, але нікому виходити у вільний від навчання час нікуди не заборонили.

Нагадаємо, студенти податкової академії не приєднались до студентського страйку, коли до них прийшли львівські студенти.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539