Федорук просить батьків не піддаватись на провокації дирекції школи № 5

0

грошіПредставники місцевої влади, зокрема відділ освіти, після публікації редакцією сайту статті про незаконний збір готівки у вигляді благодійних внесків у школі № 5 міста Буча, розпочав перевірку.

Тим часом представники батьківського комітету почали збір підписів на захист дирекції освітнього закладу.

На збарах, які відбулись 23 грудня, батьківський комітет прозвітував за витрачені школою кошти. Окрім директора школи Миколи Наконечного та батьківського комітету, тут були присутні заступниця міського голови Бучі Лариса Матюшенко та начальник відділу освіти Олег Цимбал.

За словами присутніх батьків, відповідальність за збір готівки та її використаннія була цілковито покладена на батьківський комітет. Дирекція відкрито заявила про те, що у школі досі немає благодійного фонду, який би дозволив законно збирати кошти у безготівковій формі.

Директор школи Наконечний похвалився, що став засновником благодійного фонду в рамках освіти для дорослих разом з психологом закладу пані Оксаною, але жодних перспектив щодо належного оформлення благодійного фонду школи не давав.

Це обурило деяких батьків, адже, як стверджує директор, щоб створити благодійний фонд саме для школи, потрібно пройти багато інстанцій і витратити чимало коштів, чого школа дозволити собі не може.

“Одним з батьків був зачитаний звіт, не підкріплений жодними чеками або якимись документами, де чоловік оперував досить великими сумами й зачитував у загальному, куди були витрачені кошти”, – розповідає на умовах анонімності тато одного з учнів школи.

“Це звучало приблизно так: сто тисяч на потреби класу, двісті тисяч на потреби школи, п’ятдесят тисяч на потреби класу – триста тисяч на потреби школи – без уточнень і конкретизації. Фактично, склалося таке враження, що відбулася підміна понять. Не школа звітувала за незаконно отримані благодійні внески, а батьки за нібито витрачені кошти, які збирали на потреби школи й класів”, – додає батько.

Як виявилось потім, чеки були в окремій папці. Їх напередодні попросили принести у школу, попередньо обдзвонивши всіх членів батьківського комітету.

Але ситуація, що склалася, вразила навіть деяких членів батьківського комітету.

torg“Постійна маніпуляція батьками, які переконані, що слова адміністрації школи – це істина в останній інстанції, відверто дратує. Дратують нарікання на те, що якщо буде фонд, школа не побачить коштів, що місцевий бюджет не буде нас фінансувати, що все що зроблено – це завдяки дирекції та батькам. Але ж шановні – комп’ютери для школи подарували німці, спальний корпус школи – здається в оренду як гуртожиток, в холі школи кожного дня ведеться торгівля – парфумами, одягом і навіть ліками та й з бюджету міста, переконаний, якісь кошти виділяються. Куди, в чию кишеню ідуть ці кошти?”, – запитує член батьківського комітету Вячеслав.

“Зрозуміло, що допомога від батьків школі потрібна і я не проти цього, але я вимагаю суворої й прозорої звітності адміністрації за кожну витрачену копійку”, – наголошує батько.

Присутні на зборах згадали нещодавній приклад з спортивною залою школи, яка потребує нагального ремонту:

“Ми прийшли до директора просити аби в спортзалі зробити ремонт. Адже вікна там старі, з них дме, підлога теж в жахливому стані… Він завів нас в кабінет і почав “плакати”, яка школа бідна, грошей нема, ніхто вже не допомагає й не фінансує… Ну, ми постояли, послухали й пішли.. З ким говорити?”

Прокоментувати ситуацію зі школою узявся міський голова Бучі Анатолій Федорук.

Федорук запевнив, що про те, що відбувається в школі він навіть не чув. Міський голова подякував журналістам Сайту громади Приірпіння за висвітлення проблем:

“Всі ті обставини, неприємні, які мають місце у школі – це результат роботи й відповідальності адміністрації школи. Довгий час школа була інтернатом і передана до комунальних закладів міста лише в минулому році. Зараз відділ освіти намагається навести там лад”.

“Збір підписів на захист Наконечного – це питання не нове. Але за протиправні дії існує відповідальність”, – коментує голова збір підписів на захист директора школи.

Нагадаэмо, міністр освіти Дмитро Табачник наголосив, що збір благодійних внесків готівкою у школі є незаконним.

Проти Нового року Анатолій Федорук заспокоює батьків, яких лякають тим, що він – найбільший забудавник Бучі тільки й чекає, щоб замінити директора й забудувати територію навколо навчального закладу черговим житловим кварталом.

“За школою здавна закріплена відповідна територія й приміщення і ніхто не зможе обділити заклад. Але будівництво ми там плануємо. Це буде ще одне крило школи – плануємо розширення навчальних класів”, – запевняє Федорук.

Прокоментував голова й торгівлю в навчальних закладах:

“Що стосується гуртожитку, торгівлі в холі школи й таке інше – це відповідальність адміністрації школи. За час існування їх бучанський відділ освіти не контролював і вони стали розвивати “торгівлю”. Торгувати у школі – це недопустиме явище. Відділ освіти з цим миритись не буде”.

school

Федорук запевнив, що благодійні внески мають вноситися батьками в фонд школи виключно згідно закону. Також зазначив, що з вчиненими порушеннями будуть розбиратися правоохоронні органи.

“Насправді я вам (Сайту громади Приірпіння – прим.ред.) дуже вдячний, що підняли цю тему, ми про це не знали, і ви, на своєму сайті, його ж хтось читає, можете написати, щоб батьки жодним чином не піддавалися на провокації адміністрації школи”, – каже Федорук.

Попри те, що заступниця міського голови з гуманітарних питань Лариса Матюшенко попросила розмножити звіт та надати копію в кожен клас для ознайомлення, станом на 31 грудня цього не було зроблено.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539