Хто такий Ляшко й кого він взяв до регіонального штабу

1

ляшко2Ляшко посідає п’яте місце у передвиборчій боротьбі. Такі результати соцопитувань КМІС.

Оскільки після Майдану Ляшко позиціонує себе як радикал, що виступає проти корумпованої влади, редакція “Сайту громади Приірпіння” вирішила нагадати читачам про його політичну кар’єру.

Ляшко у нашому регіоні відомий тим, що під час скандального дерибану у Бучі на вуиці Рози Люксембург він та члени його “Радикальної партії” отримали у приватну власність ліс, який потім опинився в приватній власності нардепа-комуніста Калєтнік.

Роздерибанити землю в Бучі Ляшкові як тогочасному членові бюджетного комітету парламенту допомогла місцева влада.

За це нардеп тепло відгукувався про міського голову Анатолія Федорука:

“Буча має подякувати тому, що у неї міським головою є Анатолій Федорук. Це людина надзвичайної енергії, пробивна, активна, ділова. І от саме він прийшов до мене минулого року, і приходив не один раз, і по п’ять разів на день, коли було потрібно. І разом з тим ми пробили ці 20 мільйонів у державному бюджеті. І саме завдяки його роботі, моїй роботі, і з’явилось розпорядження Кабміну про виділення коштів Бучі”.

Бучанська влада отримала гроші, якими сама ж розпоряджалась, а Ляшко з родичами та однопартійцями — ліс.

Державна електронна система санепідемвисновків має прямий доказ того, що Ляшкові, родичам з іншої області та однопартійцям-“радикалам” землю виділяли в бучанському лісі.

У 2009 році 1 сотка землі у Лісовій Бучі коштувала близько 10 000 доларів США. Тобто Анатолій Федорук разом із депутатами віддав майна громади (землю і ліс) щонайменше на 14 мільйонів. І це лише беручи до уваги саме цю ділянку.

Радикалом Ляшко став не одразу, спершу він був у БЮТі. Звідти вилетів після секс-скандалу.

На допиті прокурора у 1993 році він визнав, що вступив у статеві зносили з чоловіком Борею тільки тому, що хотів підвищення по службі.

Ляшко і до Верховної Ради цікавився тими позиціями, де можна контролювати бюджетні кошти.

“Ляшко Олег Валерійович — людина тричі судима… Це головний розпорядник бюджетних коштів у Чернігівській області на сьогодні, в якого відсидка, конфіскація майна, ну, по повній програмі все”, — розповідав у 2010 році тогочасний чинний президент Віктор Ющенко.

За данними ЗМІ, в 1995 році Ляшко засудили до 6 років з конфіскацією майна за розкрадання державних коштів та колективного майна в особливо великих розмірах. Покарання Ляшко відбував нібито в Ізяславській колонії 331 і звільнився за амністією.

Після оприлюднення цієї інформації у 2010 році Ляшко кардинально змінює імідж і показує, що буцімто бореться з владою. Для того, щоб всі забули про старе, він почав формувати імідж простого українського чоловіка, який із вилами йде проти беззаконня.

“Я чудово пам’ятаю, як у 2010 році Ляшко кудись віз кудись корову. Його прес-секретар телефонував і пропонував поїхати. Ми чудово розуміли, що відбувається, і редакція прийняла рішення не їхати. Тоді мені телефоном сказали, що готові оплатити спершу проїзд знімальної групи, що суперечить міжнародним стандартам, бо ставить нас у залежність”, — розповідає журналістка Ірина Федорів.

“Далі ще гірше — він пропонував за цю “роботу” гроші. Журналісти про таке знають і уникають його попадання в кадр, бо інтерв’ю Ляшка чи просто його “робота” в кадрі може одразу кинути тінь на журналіста з-поміж колег”, — додає Федорів.

Він взявся не лише за свій імідж як політика. Після секс-скандалу Ляшко всім прагнув довести, що він має статеві зносини не з чоловіками, а з жінками. Для цього він влаштував піарну фото-сесію з нікому невідомою тоді Розітою, яку називав своєю дружиною. 

У програмі Майкла Щура, яка подається в стьобовому форматі, й про що тоді Ляшко не знав, він дуже гостро відреагував на те, що нібито йде в Раду Представляти секс-меншини й знову прикрився тим, що має дружину.

Ляшко — єдиний радикал, котрий потрапив до парламенту. От що він обіцяв у соцмережі людям.

lashko

Тобто спершу мали бути законопроекти про звільнення Тимошенко, Луценка, про заборону “Партії регіонів” та імпічмент Януковичу. Це була хвиля популізму, притаманна Ляшкові.

Ось три перших законопроекти, які вніс на розгляд Ляшко.

zakonoproekt

Як бачимо з перших законопроектів, новоспеченого нардепа-радикала цікавлять зміни до виборчого законодавства.

Обіцяний законопроект про звільнення Тимошенко, який мав бути внесений першим, з’явився наприкінці 2013 року, коли розпочався Майдан. Тобто тоді, коли в цьому була політична і піарна доцільність.

Коли ж з’явився законопроект про заборону “Партії регіонів”? Наприкінці лютого 2014 року, коли Янукович уже тікав з країни. Це офіційна інформація з сайту ВРУ.

zakonoproet3

Експерт центру Разумкова, політолог Віктор Замятін, вважає, що Ляшком керує одне бажання — залишатись у великій політиці за будь-яких умов. Це бажання особливо загострилось після секс-скандалу.

“Зрозуміло, що Ляшко ставить на розвиток себе як індивідуального проекту. Ми бачимо, що його діяльність спрямована на перебування в інформаційному просторі і збільшення впізнаваності. Він може розраховувати, що буде у Верховній Раді. Можливо, йому вдасться створити свою структуру”, — констатує Замятін.

“Він займається політикою, як бізнесом. Співпрацює багато з ким. Він дослухався раніше до побажань провладних структур, потім він підтримав Майдан. Його єдиний інтерес — це він у політиці. Він працює не програмами і стратегіями, а вилами. Тобто фактично образами, які діють на людей“, — додає політолог.

Один з таких образів, який додає Ляшкові голосів — це його борди, черговий дієвий образ.

ляшко

До речі, на бордах немає вихідних даних, тобто агітація Ляшка, який нібито виступає за цінності Майдану й проти загнивання системи, перебуває поза правовим полем.

Щоб про нього говорили й показували, він вдається до відвертих скандальних провокацій, які матимуть резонанс. Одного разу завітав у студію Савіка Шустера на прямий ефір без запрошення й відмовився її залишити на вимогу ведучого.

Тоді у 2010 році Андрій Парубій, який стане згодом комендантом Майдану, змушений був виштовхати Ляшка зі студії. Ляшко ж на камеру розказував, що це все відбувається тому, що Ющенко та Янукович змовилися проти Тимошенко.

Але як стало відомо у 2014 році, в Межигір’ї знайшли документи, згідно з якими Тимошенко і Янукович тоді уклали угоду про співпрацю до 2029 року.

Участь Ляшка, який за кілька років успішно позиціонує себе так, як тепер, в майданному спротиві дозволила російським журналістам через ці ганебні факти дискредитувати образ майданівців та показала історію Ляшка.

Самого ж політика російська пропаганда подала як одного з головних радикальних організаторів Майдану.

У свідомості ж українців його гра черговий раз подіяла, оскільки про його минуле вже підзабули. Він став нардепом, хоча з його партії до парламенту ніхто не потрапив. Зараз він заледве долає тривідсоткову позначку.

Це означає, що Ляшко подався в президенти тільки для того, щоб підняти рейтинг своєї партії на парламенстких виборах й шукає тих, хто йому повірить.

У Київській області штаб Ляшка очолює Вадим Яременко.

“У мене техосвіта та Нацакадемія державного управління. Я особисто знаю Олега Валерійовича Ляшка. Більше познайомилися на барикадах. Так і запросили очолити штаб”, — розповідає Яременко.

maidan

Яременко балотувався у 2010 році в депутати Києво-Святошинської райради від партії “Реформи і порядок”. Невдало. Посів лише третє місце. Тоді йому було 23 роки.

yarema

Джерела фінансування кампанії Яременко коментувати відмовляється й переправляє на центральний штаб.

Щодо нашого округу (96-го ОВК), до якого входить Києво-Святошинський район та Приірпіння, то його очолює такий собі Віталій Хібовський.

Хібовський — уродженець Білогородки, відомий тим, що очолює Комітет з питань боротьби із соціальними зловживаннями. Саме він викрив схему фінансового афериста Роберта Флетчера.

Після цього викриття на нього скоїли напад й обстріляли із травмату.

У політиці свої сили Віталій Хібовський пробував у 2006 році. Йшов до облради. Але партію не пам’ятає.

“Я не пам’ятаю. Пройшло тоді сумбуром”, — каже Хібовський.

Журналісти запитали, чи вірить Хібовський, який бореться з аферистами, своєму кандидатові Ляшкові.

“Тут нада вєдать, а не вірити… Мене попросили помогти на пару днів, а тепер я тут у цьому штабі”, — розповідає мешканець Білогородки.

Хібовському розповідаємо про дерибан лісу в Бучі, де поживився і Ляшко і радикали.

“А, мать чесная! Я керівник Києво-Святошинського штабу. Ви мені розказуйте, що там твориться… Я цього не знав… Думаєте, він в цьому замішаний?” — дивується Хібовський.

Як доказ наводимо офіційні відомості з офіційних сайтів. Та й сам Ляшко в соцмережі визнав, що ділянка лісу у нього була, і він її продав.

“Ви кажете, там були члени “Радикальної партії”? Чого ж вони людей не мають і до мене звертаються? То що, мені треба було йти в штаб Порошенка? Мені дружина каже: нащо воно тобі треба, скажи? У мене побужденія хороші, а якщо замараю своє ім’я? Воно мені дороге! Так і напишіть: в партії Ляшка я самий порядочний”, — каже очільник штабу Ляшка у 96-му ОВК.

У регіоні ханепокоєні  тим, що непрохідні кандидати розпорошили свої сили і, по суті, здають Порошенку шанс перемогти навіть у першому турі, хоча ще є великий відсоток невизначених.

“Якби Гриценко, Богомолець та інші, хто має малий рейтинг, сіли і сказали, що ми хочемо нової влади, ми маємо одного кандидата, скажімо, Гриценка, бо в нього дійсно більший рейтинг, і далі Гриценко бере, наприклад, обіцянку, взяли Богомолець в Кабмін, Яроша в силовий блок — то було б видно, що ці політики думають за країну”, — ділиться своїми думками коцюбинчанин Андрій.

“А так, що ми маємо? Ми маємо низку кандидатів, які просто роблять собі перед парламентськими виборами, які, очевидно, будуть дострокові, людей, які показують, скільки вони можуть набрати відсотків на своєму імені. Тобто вони думають про своє політичне майбутнє, а не про країну”, — резюмує чоловік.

Про те, що участь для Ляшка в президентських виборах — це плацдарм на парламентські, у штабі навіть не заперечують.

Ставка робиться не на ці вибори, а на осінь. Я згоден з тією думкою, що треба було об’єднуватись й збалансувати посадами”, — відкрито говорить Віталій Хібовський, який очолює 96-ий округ.

Про те, що до штабної роботи в окрузі зараз дійсно серйозно не підходять, свідчить і той факт, що попри поширення листівок і розміщення бордів Ляшка, Хібовський навіть не знає, чи один голова в Ірпеня і Бучі, чи їх двоє, й що то за люди.

Щодо штабу в Ірпені та Бучі, то його курує Вадим Бєлов.

belov

Бєлов має свою сторінку в Facebook й нещодавно приєднався до групи “Громада Приірпіння”. На його стіні немає постів про ставлення до подій на Майдані.

Але там багато постів депутата Ірпінської ради Дмитра Войцеха, який зараз у штабі Тимошенко й агітує за неї з біг-бордів.

bord3

Також тут є пости помічниці Войцеха Ірини Суслової.

На минулих виборах до парламенту Бєлов був спостерігачем від Войцеха, який боровся за нардепівський мандат. Про це є інформація на сайті ЦВК.

“Вадим Бєлов — це, якщо можна так сказати, людина Войцеха. Він працював у нього водієм і в 2012 році займався агітаційною роботою в штабі Войцеха, коли той ішов у нардепи. В десятому році він балотувався до Ірпінської ради від “Єдиного центру” (партія Віктора Балоги — ред.), програв Євгену Алєксєєнку. Він приватний підприємець, займається ритуальними послугами, продає пам’ятники. Зараз очолює штаб Олега Ляшка. Думаю, про це домовилась помічниця Войцеха Ірина Суслова”, — розповідає джерело в Ірпінській раді.

Суслова подібні закиди відкидає й пояснює, що у штаб Ляшка Бєлова вона влаштувати не могла, бо там не працює.

Для Бєлова любов до Ляшка в регіоні — несподіванка.

“Я відповідаю за агітацію в регіоні, нас всього тут агітує 28 чоловік. Матеріал швидко розходиться… Неожиданно, шо люди полюбили Олега Ляшка. Наш куратор по області Олександр Юраков (у 2010 році був кандидатом в нардепи від УДАР-у — прим. ред.), а начальник обласного штабу Вадим Яременко”, — розповідає Вадим Бєлов.

Заява Бєлова здивувала журналістів, бо у штабі Порошенка стверджували, що Юраков допомагає саме їм. Політик так пояснює цю ситуацію:

“Моя громадська організація — аполітична. Ми зібрались ще до виборів, і частина членів висловилась на підтримку Порошенка, частина на підтримку Гриценка, частина на підтримку Ляшка та інших кандидатів. Я маю знайомства, й влаштував людей на роботу в штаби. Нарікань на моїх людей, слава Богу, поки не було”.

Очільника штабу Ляшка в Приірпінні журналісти запитали про його ставлення до участі Ляшка в дерибані бучанського лісу.

“Це неправда… Не може бути… Щоб Ляшко і Федорук разом були.. Ляшко і “регіонали” — речі несумісні”, — хвилюється Бєлов.

Коли журналісти пояснюють, що це було в 2009 році, коли Ляшко й Федорук разом симпатизували БЮТ, чоловік трохи заспокоюється, але й далі не вірить, що політики разом дерибанили ліс:

“Мені все ж кажеться, що це неправда…”

Якщо ж працівники штабу не ймуть віри офіційній інформації, то експертний моніторинг організації “Чесно” теж не буде для них авторитетним.

Експерти “Чесно” відмоніторили діялність в Раді народногодепута Ляшка й виявили, що він порушує 5 критеріїв, з-поміж яких — прогули засідань Верховної Ради, неособисте голосування в парламенті.

Неособисте голосування було притаманне більшою мірою “регіоналам”.

У Бучі Бєлову негласно допомагає Петро Кирилець, окрім цього, в Бучі є ще один-єдиний депутат-радикал на все Приірпіння — Юрій Щербаненко.

Щербаненко

До Верховної Ради він обирався за партійними списками “Народної партії”, яку в Бучі очолює Олександр Таможній (який прагне стати мером Бучі).

Попри те, що Щербаненко став “радикалом”, він залишається у фракції Таможнього.

“До “Радикальної партії” я вступив трохи більше року тому. На той час, коли панував Янукович, Ляшко був, на мою думку, найкращиМ виразникОМ опозиційних думок”, — розповідає Щербаненко.

Якщо ж працівники вищих ланок штабів можуть теоритично не знати про те, що Ляшко дерибанив тут ліс, то депутат Бучанської ради має бути обізнаний про це.

“Про те, що Олег Ляшко і члени його партії отримали землю, я дізнався влітку минулого року зі статті. Ставлюся до цього дуже погано. Питав у членів партії: як це можна пояснити? Але вони мені нічого не відповіли”, — говорить Щербаненко.

“Про те, що Ляшко сидів, я також дізнався нещодавно. Ви знаєте, таке може статися з кожним”, — додає депутат.

Про секс-скандал Щербаненко теж знав.

“Я про це чув, але не звертав  уваги. А нещодавно подивився відеозізнання. Звісно, ставлюся до цього негативно. Я ж чоловік”.

Наразі депутат-“радикал” залишається в лавах політичної сили Ляшка.

Отже, Ляшко в штабах нашого регіону отримав підтримку від людей, пов’язаних з іншими ключовими політсилами. Таким чином, на парламенських місцевих виборах під прохідними номерами у списках “радикалів” можуть з’явитись люди, які б у списках основних партій були непрохідними.

Ті, хто проходять до рад за такою схемою, як правило, далі співпрацюють зі своїми побратимами з іншої політичної сили.

1 Comment

  1. з вулиці Шевченка 25 Травня 2014 at 07:03

    Типова політична і тілесна хвойда! І ті,хто при ньому: Щербаненко з Федоруком!

    213.169.84.**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539