Вибори на Сході: як приірпінці охороняли дільниці

0

dombrovskГолосувати на Сході та Півдні українцям було вкрай важко. Але завдяки нашим бійцям та хоробрим членам дільниць у Маріуполі вибори не зірвали.

Бердянськ — останнє велике місто Запорізької області перед виїздом на Донецьк. Тут майорять українські прапори.

На дільницях Бердянська люди голосують без проблем.

До кордону з Донецькою областю, де з’явились терористи, лише година їзди. Про спокій та відчуття безпеки, яке було ще нещодавно в Бердянську, забуваєш одразу.

Під’їзди до великих міст оточені нашими блокпостами. Після подій під Волновахою тепер їх знімати категорично заборонено.

Крім того, йде ретельна перевірка. Але воякам заходити у місто й перевіряти дільниці категорично заборонено.

dombrovskyi

Армійці кажуть, що пропонували нести службу на дільницях, де могли бути напади терористів. Але їм сказали, що це незаконно.

“З юридичної точки зору це неможливо. Армія не може втручатися у виборчий процес. Армія не може наводити порядки на вулицях. Це робота інших силових структур”, — розповідає коцюбинчанин Ігор Домбровський, який несе службу на блокпості в тому регіоні.

“Армія виконує захисну функцію прикриття для Нацгвардії і міліції, які діють на місцях. Все інше — це робота силовиків”, — додає військовий.

Навіть попри те, що Маріуполь оточений нашими військовиками, відкрити дільниці було вкрай важко.

Бюлетені сюди доправили лише сьогодні вранці. Довго вагалися, чи довезуть.

У Приірпінні на голосування люди масово приходили у вишиванках і з дітьми.

vinok

Тут же, у Маріуполі, дітей на дільницях не видно. Люди сходяться поволі й воліють не говорити на тему сепаратизму. Дідусь Радіон пояснює — люди злякані:

“Особливо жінки — дуже боязливий народ. А чого мені боятись? Я не з лякливих”.

Проте солдати таки можуть потрапити на дільницю, але тільки як виборці.

dombrovsk

Та пощастило проголосувати не всім. Десь 80 % роти змінили локацію до виборів через події у Волновасі.

Тут, поблизу Маріуполя, є своя Ялта. Селищний голова каже, що якби не військовики, то вибори б не відбулися.

“Я думаю, саме тому, що у нас тут військові, ми більш-менш стабільно голосуємо”, — переконаний Дмитро Черниця, Ялтинський сільський голова.

Але такої кількості військовиків вистачило не на всі райони Донеччини. Попри те, що в Маріуполі більшість дільниць відкрили, журналісти знайшли одну, яка була порожньою.

(Редакція нагадує, що сьогодні вночі з Приірпіння від’їздять на Схід наші військовики з селища Коцюбинське. Якщо ви маєте змогу, просимо передати на фронт їжу та засоби гігієни. У селищі їх можна залишити за адресою Меблева, 11-Б, 1-ий під’їзд, у вахтера Володимира. Відправлення машини відбудеться пізно увечері 27 травня).

За матеріалами СТБ.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539