Пахне дерибаном: Буча просить ще 120 га — Квіт проти

0

Наприкінці травня Національний університет біоресурсів і природокористування передав у комунальну власність Бучі 120 га.

28 травня за підписом секретаря ради Василя Олексюка до ректора університету Дмитра Мельничука надійшло звернення, в якому йдеться:

“Зважаючи на збільшення чисельності м. Буча пропорційно зростають потреби населеного пункту у додаткових територіях рекреаційного призначення”.

Позбутися 120 га під столицею керівництво університету вирішило з блискавичною швидкістю.

zemla

Того ж таки 28 травня (у день написання звернення) зібрали близько 100 членів вченої ради, які ухвалили віддати землю “Навчально-дослідницького господарства Ворзель”. Документи опублікувало “Свідомо”.

Такій швидкості не дивуються в Бучанській раді.

“На мою думку — це нормальна ситуація. Я взагалі не знаю, засідала вчена рада чи ні. Що, вже засідала? Не отримували ще рішення від них. Ми писали листа з надією. Вони там все одно нічого не вирощують, землю не обробляють. Але ми  думали, що нічого не получиться!” — не вірить своєму щастю секретар ради Олексюк.

“Тут будуть зони рекреації. Будуть створені зони відпочинку — продовження парку”, — переконує журналістів Олексюк.

Ці 120 га збільшать територію Бучі від місцевого парку до річки Рокач у бік Гостомеля.

Приірпіння — рекреаційна зона Київщини, й проблем з рекреаційним ресурсом для громади тут ще з 10 років тому не було, але клани забудовників отримали мандати від громади й використовують їх для власного збагачення.

Нагадаємо, що у 2002 році Бучанська рада перевела території свого лісгоспу під житлову забудову. Прокуратура тоді судилась для годиться й програла всі інстанції.

Тому зелені зони блискавично почали роздавати у приватну власність, зокрема і на підставних осіб. Так дід нардепа-комуніста Ігоря Калєтніка став власником понад 10 рекреаційних гектарів і обніс їх парканом вартістю в 6 мільйонів гривень.

Тут уже встановлюють все для VIP-мисливства.

Під роздачу потрапила територія поблизу замку Штамма. Кадастрова карта чітко показує, як на території рекреаційного ресурсу Бучі з’являється приватна власність. Вона потрапляє до рук непростих людей. Дві ділянки тут отримала співачка Наталія Могилевська.  

mapa

Буча не вперше отримує для дерибану університетські землі. У 2004 році Аграрний університет віддав місту 266,6 га. Менше року тому, коли піднялось це питання, адміністративна будівля корпусу згоріла.

Буча такими темпами забудовує зелені зони, що землі постійно не вистачає.

Землевиділеннями освітянських земель вже зацікавились у Міносвіти. Міністр Сергій Квіт вже зробив відповідне подання до Генпрокуратури.

“Перше, що я зробив — звільнив ректора НУБіП Мельничука з причини завершення дії його контракту. Наступний крок — проведення незалежного відкритого конкурсу на його посаду, що звільнилася. Всі наявні матеріали по відчуження землі передали в СБУ та прокуратуру”, — повідомив міністр редакцію.

“Уряд повністю підтримав мою політику по проведенню незалежного конкурсу на посаду ректора цього університету”, — додає Квіт.

Міністр освіти переконаний, що 120 гектарів будуть, як і раніше, у підпорядкуванні освітян. Щодо інших землевиділень, то законність їхнього переведення перевірять.

Секретар Бучанської ради Олексюк переконаний, що такі рішення не слід одразу узгоджувати з Кабміном. Він каже, що спершу землі мають відчужити, Бучанська рада має їх прийняти, і лише потім треба розбиратися з думкою Уряду.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539