Вимкнення електроенергії: чи витримає система люті морози?

0

На Київщині вимикають світло задля економії.

У середу обленерго звернулось до споживачів із проханням ощадно ставитись до енергоресурсу особливо з 8:00 до 11:00 та з 20:00 до 23:00.

Редакція “Сайту Громади Приріпіння” вирішила запитати у керівництва облдержадміністрації про ситуацію в регіоні.

Про те, чому ввели графік аварійних відключень, журналістам розповів заступник голови КОДА Олег Корбан.

Сергій Огородник: Яка зараз ситуація на Київщині?

Олег Корбан: Ситуація дуже напружена. Не лише в області, а й в усій Україні. Де-факто станом на сьогодні в Україні порядку 3 700 мегават  різниці між виробництвом електоенергії та споживанням.

Блок елекртостанції сьогодні на ремонті, а це порядку 6 600 мегават потужностей. Цей дефіцит складає десь близько 20 % в Україні.

Якщо брати нашу область, то нам було доведено потужність споживання – 919 мегават, а область споживає десь 1 200. Тобто на 300 мегаватт і дає переспоживання.

Система такого не може допустити… Були введені так звані графіки аварійного відключення світла. З цими графіками можна ознайомитись на сайті обленерго.

Намагаємось, щоб відключення були не більше двох годин.

Журналіст: Яка частка споживання припадає на населення, а яка на промисловий сектор? Де можна ефективніше заощадити?

Олег Корбан: Зараз споживання помисловості падає, а споживання населення зросло на 7 % і становить загалом 43 %. З-поміж підприємців є такі основні споживачі, як наш машино-картонний комбінат – Обухівський. Також у нас є такі виробники як Росава, Агромат з Гаврилівською птахофабрикою. У цьому сегменті урізали вже все, що можна без шкоди для виробництва.

Журналіст: Що варто робити населенню, аби в подальшому мінімалізувати час відключень електроенергії?

Олег Корбан: У Київській області населення не зовсім ефективно споживає електроенергію. Це проявляється, наприклад, у тому, що забувають вимикати з розетки електропристрої тоді, коли вони не використовуються. Залишають ввімкнене світло там, де воно не потрібне, вмикають на повну потужність електричне опалення.

Ми розуміємо, що сьогодні є населені пункти, в яких це вимуений захід і пов’язаний з тим, що температура теплоносіїв низька і людям треба додаткове джерело теплопостачанняє

Хотілося б звернутися до мешканців Київщини, щоб вони в цей момент дуже серйозно контролювали і себе і своїх дітей у питанні споживання електроенергії. Особливо у піковий час – після 19:00 і до 23:00, а зранку з 7:00 до 9:00.

У нас були класичні етапи графіків аварійногов ідключення і вони виявились не зовсім ідеальними… точніе зовсім неідеальними.

Журналіст: Що буде, коли вдарять сильні морози й люди почнуть вмикати обігрівачі?

Олег Корбан: Щільність забудов, особливо багатоповерхових, дає про себе знати. По можливості намагаємось забезпечити, щоб людям було тепло… ну, скажімо, не холодно… Можливо, людям не зовсім комфортно, але ситуація така і багато хто її розуміє.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539