Лоcиха загинула від пораненя

0

Лосиху знайшли в четвер у підвалі одного з центральних будинків Бучі на вул. Нове Шосе,16. Припускають, що вона забрела із лісосмуги, яка розташована поблизу.

Самовидці бачили тварину до того, як вона потрапивла у півал. Розповідають, що лосиха блукала містом.

“Йде міграція з Білорусі, лосів багато бігає. Тут є крайні будинки біля поля і він прямо у підвал залетів. Поранив ногу, коли через паркан переходив”, – розповдає Володимир Кравчук, начальник Бучанського ЖЕКу журналістам ТСН.

За словами Кравчука, про подію було повідомлено МНС та ветеринарну службу.

Місцеві мешканці у соцмережах повідомили, що лосиха визволився і побігла до лісу. Але через поранення тварина загинула. Її знайшли в лісосмузі.

“Таке на моїй пам’яті в нас сталося вперше. Тому у нас не було готового плану з порятунку тварини. Намагалися повернути її в ліс. В звіринці навідруб відмовились примати тварину без документів. Тепер тіло утилізують”, — розповідає прес-секретарка ДСНС Київської області Вікторія Рубан.

“Ну, це дісно міграція тварин. Тільки дуже скоро з такими темпами забудови їм не буде куди мігрувати. Вони раніше йшли через Блиставицю до Біличанського лісу, де, до слова, місцеві теж зустірчають лосів,” – каже місцева журналістка Олена Жежера.

losyk2

“А тепер вони будуть просто натрапляти на чергові високі паркани наших подеребанених межигір’їв. А нас будуть переконувати, що то не ліс, де живуть тварини і ростуть гриби – то просто деревинна рослинність. Кущі, чагарники, але не ліс,” – наголошує Жежера.

До слова, лосів мали віднести до червонокнижних тварин ще 2009 року, але цього не сталося. До середини 20 століття їх взагалі не було в Україні. Потім нам пощастило й вони природно розселились у нас, зайшовши з території Білорусі.

Зараз, на жаль, відбувається скорочення популяції. Якщо колись лосів було більше 14 тисяч, то тепер їх близько 5-ти тисяч.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539