Бучанське межигір’я остаточно повернули громаді

0

Верховний суд України поставив остаточну крапку в боротьбі громади Бучі за збереження лісу.

16 грудня колегія судей ВСУ ухвалила відмовити Бучанській міській раді та Галині Калєтнік у задоволенні заяви щодо перегляду судових рішень судів нижчих інстанцій у справі незаконної передачі бучанського лісу комуністу Ігорю Калєтніку, який зараз знаходиться у розшуку.

На засідання суду приїхали близько сотні активістів з Приірпіння, які вже багато років відстоюють справедливість у регіоні.

Серед них Віктор Бархоленко, бучанець, який вже 13 років доводить у всіх владних структурах, що рішення про переведення лісу під забудову, яке Бучанська рада ухвалила у 2002-му році, було протизаконним.

“Нарешті моя правова сторона щодо незаконного переведення земель лісового фонду була підтверджена Верховним судом України. Понад 10 років мені довелося звертатися до всіх державних органів влади з приводу злочинного рішення місцевої ради, на базі якого 890 га бучанського лісу цинічно було кинуто під сокиру. Але лише після Революції Гідності компетентні державні органи почули громаду й скасували незаконне рішення. Прикро те, що більшої частини лісу вже не повернути, але можна зберегти його частину, яка буде надбанням громади, а не окремих чиновників та корупціонерів”, – розповідає Бархоленко.

Підтримати громаду приїхали й народні депутати – Ольга Червакова та Ірина Суслова, окрім цього свою підтримку запропонували представники Антикорупційного руху.

 

Представники Калєтніка, а їх на судовому засіданні було п’ятеро,  наполягали на тому, що власник землі під Києвом, рідний дід Калєтніка Василь Кирган був доброчесним набувачем і землю в нього забирають незаконно.

1

“Витребовування земельної ділянки в добросовісного набувача, який не порушив жодної норми законодавства, а таке порушення було з боку органів державної влади, є безпосереднім порушенням права власності”, – говорить адвокатка Калєтніка.

Підтримала вимоги Калєтніка й юристка Бучанської міської ради Інна Недашківська.

Інтереси держави та громади Бучі в суді представляла прокурор Наталія Сахно.

Жінка переконливо пояснила суддям, чому рішення попередніх інстанцій було правомірним:

“Землі лісогосподарського призначення, які були предметом в цій справі, вони є власністю народу України і вони не можуть відчужуватися й передаватися у приватну власність”.

Бархоленко підтримав сторону прокуратури й зауважив, що дід комуніста не міг бути доброчесним набувачем, так як землі виділялися на підставних осіб з метою отримання неправомірної вигоди:

1

“Як правило, за традиційною схемою Бучанської ради, земельні ділянки в лісі оформлялися на підставних осіб, яких в подальшому як баранів грузили в автобуси, везли до чорного нотаріуса в Ірпінь, даючи їм за паспортні дані суму до 100 доларів. Після чого “добросовісним набувачем”, під якого реалізовувалися корупційні схеми відчуження землі, ставав черговий 90-річний дідусь”.

Після недовгих з’ясувань обставин справи суд відправився до нарадчої кімнати для прийняття рішення.

“У задоволенні заяв Бучанської міської ради та Калетник Галини Василівни  про перегляд судових рішень, відмовити”, – оголосив суддя Ярослав Романюк.

Присутні у залі представники громади Приірпіння не могли втримати емоцій.

Судей вітали вигуками: Слава Україні! Суддям честь! Молодці!

1

Але активісти не збираються відпочивати після ухваленого рішення.

Наступним етапом роботи буде очистка лісу від восьмиметрового паркану, який незаконно загороджує 14 га лісу у центрі Бучі.

12313635_565115453639268_6235717230259047842_n

Окрім цього, активісти мають намір контролювати хід відкритого кримінального провадження щодо персональної відповідальності посадових осіб Бучанської ради.

“Верховним судом України установлений факт злочину але цей злочин не вчинили не прибульці з космосу, а конкретні особи, які мають прізвища й посади. Це – в першу чергу голова Бучі Анатолій Федорук, секретар ради Марія Крижова, голова земельної комісії та застпник Федорука Юрій Хоменко, завідувач юридичним відділом Бучанської ради Ігор Бартків, завідуюча архітектурно-будівельним відділо Валентина Ткаченко та інші. Саме внаслідок зловживання владою цих посадових осіб, державі заподіяні збитки в особливо великих розмірах, за що вони тепер повинні нести кримінальну відповідальність”, – переконаний Бархоленко.

Нагадаємо, що розслідування виділення землі в лісі, що отримав назву Бучанське межигір’я, сайт Громади Приірпіння проводить з 2013 року.

Розпочала його журналістка Олена Жежера, яка зацікавилася власником ділянки в лісі ще на стадії будівництва паркану.

Далі, разом з журналістами телеканалу СТБ, активісти знайшли власника Бучанського лісу в місті Ямпіль, що на Вінничині. Ним виявився рідний дід комуніста.

Саме після сюжету-розслідування телеканалу СТБ прокуратурою Ірпеня було відкрите провадження у справі незаконного переведення лісу в зелені насадження.

Після чого рішення судів усіх інстанцій були прийняті в інтересах держави та громади.

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539