Комітет ВРУ створив робочу групу щодо ситуації в Коцюбинському

0

Парламентський комітет з питань місцевого самоврядування сформував робочу групу. Голова робочої групи нардеп Сергій Власенко, який безпосередньо очолює комітет, разом із іншими нардепами виявив бажання особисто приїхати на сесійні засідання й розібратися у ситуації, що склалася в селищі Коцюбинське.

“Я всіх запрошую 25 березня, у п’ятницю, на 18:00 до Будинку культури. Депутатська більшість, яка у п’ятницю роздала громаді звернення із таким текстом: “ми змушені дочекатися засідання парламентського комітету і лише після цього ініціювати проведення чергової сесії Коцюбинської селищної ради”, не дочекавшись 16 числа звернулася до мене одразу ж після вихідних у понеділок з вимогою провести сесійне засідання. Чому не засідали в п’ятницю тоді – загадка. Тепер чекаємо 25 березня і я сподіваюся при нардепах ніхто нікому не буде заламувати руки й ми нарешті будемо голосувати і за порядок денний і за важливі питання для громади,” – розповідає селищна голова Ольга Матюшина.

На комітеті щодо цього питання із запрошених виступали селищна голова Коцюбинського, яка наголосила на тому, що депутати годинами не голосують за порядок денний, а останнього разу просто залишили сесійне засідання. Матюшина сиділа поряд із членом ЦВК Андрієм Магерою.

Слово також надали голові Київської облради Ганні Стариковій, яка зазначила, що вбачає в Коцюбинському проблеми двосторонньої комунікації. Із таким підходом не погодилася народна депутатка Ольга Червакова, яка неодноразово була на сесіях Коцюбинської селищної ради:

“Треба щоб депутати розуміли: проблеми не в комунікації, і це не якийсь дрібний політичний конфлікт на місцевому рівні. Питання стосується небезпеки розкрадання 4 тисяч гектарів Біличанського лісу. Це конфлікт дерибанної мафії з мешканцями регіону. Громада стоїть за спиною Матюшиної і вимагає припинити незаконне збагачення місцевих феодалів. Ми повинні зайняти державницьку позицію і продемонструвати, на чиєму боці влада. Невтручання буде свідчити про неспроможність держави захищати свої інтереси. Адже ліс – це не просто державна власність, це власність народу України, яку безсовісно розбазарюють, а розхитування селищного голови – лише інструмент для цього.”

Секретарка Коцюбинської ради Юлія Главацька тягнула руку, щоб виступити, але їй слова ніхто не дав, бо вона не була з-поміж запрошених, яких оголошував голова комітету Власенко.

Безымянный

Комітет також доручив голові Сергієві Власенку звернутися до Київради та Київської обласної ради задля затвердження межі столиці та області. Нардепи переконані, що вирішення цього питання може покласти кінець дерибанній історії, яка триває вже майже 10 років.

Після того, як були оголошені ці два рішення, активісти разом із селищним головою Ольгою Матюшиною вийшли в кулуари парламенту.

“Я була дуже здивована, побачивши в робочий час в парламентському комітеті Юлію Главацьку. Її з десяток разів перепитували, чи вона має офіційне запрошення на комітет, чи як і попереднього разу, коли прийшла до нас на засідання суду просто посидіти, вирішила прогуляти робочий день. Юлія Главацька при свідках повідомила, що вона запрошення має, але так і не надала його. Варто зазначити, що Матюшина таке запрошення показала і вона разом із Стариковою була анонсована Власенком як запрошена й сиділа разом з нардепами відповідно за одним столом,” – розповідає коцюбинчанка Наталія Коломієць.

Безымянный

Як з’ясувалося, з селищної ради Главацька поїхала і залишила відкритим свій особистий кабінет з документами, які там зберігаються.

“О 14:00 ми виявили, що Главацька відсутня на своєму робочому місці. У кабінеті чомусь сиділи Катерина Корбут-Ющенко та Людмила Узерчук. Щойно вони зрозуміли, що ми фіксуємо факт відсутності в ради секретаря й бачимо, що Главацька залишила у вільному доступі документи в кабінеті, як вони залишили приміщення. Як виявилося, що у них є ключі від кабінету секретаря ради. Тепер якщо пропадуть будь-які документи, то всі питання до пані Главацької, яка залишає свої ключі стороннім особам та відчинений за своєї відсутності в раді кабінет,” – розповідає працівниця ради Леся Петрик-Єльникова.

lo

Селищну голову здивував той факт, що депутати, в тому числі і Главацька, звернулися з проханням скликати позачергову сесію й не надали жоден проект рішення до порядку денного:

“Уявіть, що, як і попреднього разу, у нас у середу останній день, коли ми можемо видати розпорядження і анонсувати громаді порядок денний, а секретарка ради Главацька над цим не працює, її не стосується це питання. Тоді вона пішла у відпустку, тепер вона поїхала до Верховної Ради й навіть не виступила. На що витрачено робочий час? Щоб чіплятися до активістів в кулуарах комітетів? Ще мене здивувало, що з-поміж документів, які роздали нам у ВРУ був проект регламенту міської ради, який пані Главацька відправила до парламенту, стверджуючи, що це регламент Коцюбинської ради. Відколи селище стало містом? От через таку некомпетентність і небажання працювати замість секретарки Главацької селищна голова готує всі документи разом з своїм секретарем Тетяною, яка має в приймальні спілкуватися з людьми. А вони й далі живуть за графіком: в п’ятницю ми працювати не будемо, в понеділок – давай скликай сесійне засідання знову, але ми готуватися не будемо.”

Коли коцюбинчанка та журналістка Ірина Федорів розтлумачувала Главацькій, що вона не може залишати своє робоче місце тоді, коли їй заманеться й вона є публічно підзвітною в тому числі й їй, як платнику податків, депутат Ірпінської ради Богдан Слюсаренко звинуватив Федорів у хабарництві.

“Я обурена поведінкою депутата Слюсаренка. Він публічно звинуватив мене у хабарництві. Перший раз тоді, коли я наголошувала пані Главацькій, що я їй плачу заробітну платню як платник податків і вона мені підзвітна й має відповідати. Це можна списати на відсутність вищої освіти в депутата, бо він не розуміє, чим хабар відрізняється від податку, на який утримується чиновницький апарат. Другий раз він прямим текстом заявив привселюдно про те, що я в забудовника “Атланта” взяла хабар. Коли я його перепитала, чи є в нього бодай якісь докази, бо бездоказове звинувачення в хабарництві може мати юридичні наслідки, то депутат мені сказав, що це його особиста думка. Але в судовому процесі, як показує практика, коли звинувачують у хабарництві, то особиста думка важить мало. Може в Слюсаренка є рішення суду, яке мене визнає хабарником? Я про таке не знаю. Разом з Юлією Главацькою вони мене переконували, що саме я під час попередньої каденції голосувала за питання “Атланту”, хоча я була єдина, хто утримувався і є свідки, а Главацька дійсно голосувала за, як і за відхилення протестів прокурора стосовно зупинення дерибану Біличанського лісу на міфічні кооперативи,” – говорить Федорів.

“Богдан Слюсаренко хотів у народної депутатки Ольги Червакової дізнатися, як же до дерибану причетні “Нові обличчя”? Слюсаренко вперто не хотів чути фактів. Я йому надцять разів казала, що був факт встановлення паркану навпроти 18 школи, що за інформацією “Української правди” це була ділянка Володимира Карплюка та Владислава Євстєфєєва для будівництва багатоповерхівок “Новатора”. Що першу рубку лісу зробив Старовойт, який як “пересвітівець” разом із Сергієм Данішем отримали ділянки в лісі. Це ж ні для кого не секрет, що у 2010 році балотувався на селищного голову Володимир Жарков (екс-“пересвітівець”), а на цей раз Сергій Даніш (теж із “Пересвіту”). І що кампанію Жаркова тоді на голову вів Петро Щербина – зараз заступник Карплюка в “Нових обличчях”. Після того, як я нагадала депутатові Ірпінської ради про вирубку Старовойта, він мені сказав “Це ваш друг”, а коли перепитала прямо, чи отримував “пересвітівець” Даніш ділянку – Слюсаренко сказав, що не знає, хоча ми з ним цей факт обговорювали не раз.

Безымянный

Якщо у людини проблеми з пам’яттю, то вона забуває, а якщо в людини викривлюється системно сприйняття реальності, то вона або надає недостовірну інформацію або божеволіє. Не може Слюсаренко не пам’ятати той факт, що я особисто виступала проти забудови Біличанського лісу Старовойтом та будівництва “Атланту”, про що писала публічно й висловлювалася при свідках на сесіях та говорила особисто з ним. Слюсаренко назвав мене хамкою й заявив, що не бажає спілкуватися зі мною, бо я не його виборець,” – додає Федорів.

Зауважимо, що на засідання комітету прийшов Олександр Шубін, який входить до менеджменту “Атланту” й кандидувався від “Нових облич” до Ірпінської ради.

“Я так і не зрозумів, чому приходив забудовник “Атланту”, який сів позаду прокарплюківських журналістів, біля яких вмостився потім і Богдан Слюсаренко разом із Юлією Главацькою. Шубін, нагадаю, балотувався від “Нових облич” тому постає цілком логічне питання який його інтерес на комітеті й хто його запросив. Схоже на те, що Шубін, який був помічником нардепа від Партії регіонів, – це засланець від “Нових облич” в “Атланті”, – зазначає депутат облради Ігор Домбровський.

Станом на сьогодні до робочої групи, яка має вивчити ситуацію в селищі Коцюбинське увійшли такі депутати: Альона Шкрум (“Батьківщина”), Микола Федорук (“Народний фронт”) , Андрій Река (“Народний фронт”) Юрій Бублик (екс-“свободвець”), Любомир Зубач (“Самопоміч”) та Василь Гуляєв (“Відродження”). Очолює комісію Сергій Власенко (“Батьківщина”).

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539