Паралельна реальність депутатів: їм все одно, що з бюджету забирають мільйони

0

Під вечір 29 числа на під’їздах коцюбинчани прочитали оголошення, що (увага!) весь депутатський корпус, а їх у нас 26 депутатів, запрошує з якогось дива нас 30 березня (виходить, з сьогодні на завтра) на сесію (так і написано). Ні тобі порядку денного, ні проектів рішень, що вони там зібралися обговорювати.

“Мені написала секретарка селищної ради Юлія Главацька смс, що вона збирає сесійне засідання на 10:00 у Будинку культури, це при тому, що є офіційне розпорядження голови і Матюшина це оголошувала зі сцени, що засідання переноситься на 8 квітня 18:00 до Будинку культури, коли висловили бажання і змогу приїхати члени робочої групи з ВРУ. Прикривають свою незаконну ініціативу тим, що якась жінка може оголосити голодування, бо рада не працює і не виділяє допомоги онкохворим. Про голодування жінка заявила близько 21:00 в п’ятницю в Будинку культури. Якщо депутати дійсно переймалися цим питанням, то було ще понад 3 години часу для того, щоб все проголосувати й не доводити до біди, але працювати вони не бажали і ще до опівночі поскладали стільці і зійшли зі сцени,” – розповідає депутат Коцюбинської селищної ради Євген Домбровський.

“Я обурений тим, що моїх виборців депутатська більшість дурить. Велике прохання не підписувати свої оголошення про псевдосесії від імені всього депутатського корпусу.

Безымянный

Навіть якщо за це виступає депутатська більшість – це некоректно по відношенню до депутатської меншості. Ми не згодні з тим, що більшість діє у спосіб не передбачений законом і нашими іменами прикриватися й підписуватися тут не треба,” – додає Домбровський.

Близько 10 години депутати навіть ще не зібралися у повному складі в Будинку культури. Я особисто підійшла до свого депутата Сергія Базилевського і запитала його, що це сьогодні буде. Він сказав, що йому нічого не відомо про порядок денний і про питання, які будуть озвучені.

Проінформували депутата, за його ж словами, пізно ввечері. Йому я з Іриною Федорів дала публічно доручення виборця, яке він не виконав – не брати участь у незаконному збіговиську і не голосувати, порушуючи закон.

О 10:00 до депутатів вийшла селищна голова Ольга Матюшина, яка наголосила на тому, що збори депутатів не можуть вважатися сесійним засіданням й на тому, що вони вчиняють протиправні дії. Легалізовувати рішення прийняті у непередбачений законом спосіб селищна голова не збирається.

“Громада має розуміти, що це саботаж і прикриття дій попередньої влади. Я наголосила депутатам, що о 10:30 у цей день відбудеться судове засідання по каналізації. Ми можемо втратити 60 % бюджету селища. На суди вони не ходять ще й організовують збори в час, який унеможливлює захист наших бюджетних коштів, а це мільйони в суді. Я чітко висловилася ще в п’ятницю про те, що ми переносимо засідання на 8 квітня. Відповідне розпорядження оприлюднене на офіційному сайті. У депутатів була не раз можливість голосувати у п’ятницю, але вони вели до колапсу і знову зробили людей заручниками свого бачення сесійної нумерації,” – коментує те, що відбувається селищна голова.

“Я розумію, що заяви про те, що людина оголосить голодування, якщо рада не запрацює, і звернення пані Главацької щодо того, що вона призначає самовільно сесійне засідання прийшло в один і той самий день. При всьому моєму співчутті до проблем онкохворих і до людей, які обіцяють голодний протест, я як посадова особа дію виключно у спосіб передбачений законом. Я не можу підписати виділення матеріальної допомоги онкохворим на підставі рішення, яке підписала главацька будучи офіційно у відпустці. Це кримінал. Я на це не піду ніколи. Якщо депутатам все одно, що вони вчиняють протиправні дії, то я нестиму персональну відповідальність і по цих рішеннях казначейство ніколи не зробить проплат. А щоб були проплати по рішеннях, які можуть бути прийянті в законний спосіб нам треба захистити бюджетны кошти в судах,” – наголошує голова.

Ніхто з депутатської більшості до суду йти як не мав наміру, так і не має.

Далі голова бюджетної комісії депутатка Людмила Узерчук вступила в перепалку з журналісткою Іриною Федорів, яка переконувала депутатів їхати на судове засідання по каналізації.

“Чому про суди ніхто нас не проінформував?” – Допитувалася Людмила Узерчук (російською мовою).

Ірина Федорів нагадала депутатці, що на сесійному засіданні ради, яке відбулося 19 лютого, селищна голова Ольга Матюшина сказала, що всі справи із датою та часом призначення по Коцюбинській селищній раді є в публічному доступі.

“Ви знаєте номер справи?” – Бідкалася голова бюджетної комісії.

Федорів просто розвела руками:

“Як можна приховати інформацію, яка є в публічному доступі. Їм про реєстр голова говорила на одному з сесійних засідань. Уявіть, що голова бюджетної комісії досі не знає коли засідання, а справи стосується 60 % бюджету селища! Вона совість має? Це голова бюджетної комісії? Справи стосуються бюджетних коштів! Тобто голову бюджетної комісії не цікавлять з листопада по березень суди, де ми можемо втратити мільйони, зате вона разом із депутатами “Нових облич” виступає під час суду за популістичні збори, щоб показати, що вони за народ, хоча чудово розуміють, що документи оформлені у неналежний спосіб ніхто не може їм реалізувати в платежі матеріальної допомоги.”

“Додатково інформую пані Узерчук, яка двічі публічно зізналася у власній некомпетентності. У рядок пошуку вбиваєте “Коцюбинська селищна рада” і пошук все видає. Матюшина не винна в тому, що Ви некомпетентні, пані Узерчук. І для того, щоб я дізналася інформацію, яка є у відкритому доступі, мені не треба ні Матюшина, ні Узерчук, ні юристи ради.

Безымянный

Про існування єдиного реєстру, де є вся інфомрація Узерчук Матюшина говорила на сцені в присутності нардепа Ольги Червакової. Народна депутатка наголосила на тому, що для громадян відкривають максимум інформації, щоб нею всі могли користуватися в інтересах громади. А якби Ви ходили раніше на судові засідання, як це робили ми, бо голова дати повідомляла громаді і час і дату, то Ви б хоча б дідівським способом у залі засідань дізнавалися про те, на коли його призначили. Але представників “Нових облич” там не було жодного разу, навіть коли голова нагадувала про час та дату судів у соцмережі мало не щодня. Активісти були, а Вас, пані Узерчук, голови бюджетної комісії, не було.

Тому оці квиління про те, що Вас не інформують і перед Вами щось приховують я розумію як системний саботаж захисту інтересів громади.

І вважаю, що Ви і пані Главацька не могли не знати про суд, який триває не перший день. Вбачаю в тому, що ви організували свої збори на той самий час, що і судове засідання спробу розірвати обмежений ресурс активістів, які мали бути в Будинку культури і контролювати “роботу” своїх депутатів, хоча могли б їхати й підтримати на суді селищну раду. Те, що Главацька ходила в суд на захист Садвоського тільки підтверджує мої припущення, бо ви обстоюєте гріхи старого режиму й на суди в інтересах громади не ходите. Ви топите справу по каналізації. Не буде грошей в бюджеті – не буде не лише допомоги онкохворим, а й доріг, ремонтів. Всі сили кожної людини із здоровим глуздом мають бути кинуті на порятунок 60 % бюджету. Голова вчинила абсолютно правильно. Їй треба рятувати гроші громади, а не нянчити некомпетентних депутатів,” – додає Федорів.

Депутат Базилівський ігнорував звернення виборці свого округу рівно так, як і депутат Владислав Євстєфєєв. Ніхто з них навіть не дідійшов до виборців, щоб переговорити і розібратися в проблемах і запитаннях людей.

Людмилі Будток Євстєфєєв пообіцяв публічно поспілкуватися після заходу.

“Після зборів він дав драпака і нікого не чекав,” – розповідає Буток.

Депутати “Нових облич” на цей фарс не спромоглися зібратися у повному складі. Загалом зареєструвалося 15 депутатів та секретарка селищної ради Юлія Главацька. З позафракційних депутатів був тільки вірний диригент “Нових облич” Владислав Євстєфєєв. З депутатської меншості на зборах був присутній депутат Віктор Анісімов, голова фракції БПП, який не реєструвався на псевдосесії, але спостерігав за тим, що відбувається.

Тобто депутатський кворум був майже на межі. Бо голосування можуть відбуватися за наявності щонайменше 14 осіб, що мають право голосу. Якби двоє голосували проти чи утримувалися, то рішення б не приймалося. Але ця команда голосувала одноголосно. І це не дивно.

Для того, щоб правоохоронці запротоколювали цей злочин Ірина Федорів викликала поліцію:

“Сиджу я і пишу заяву про злочин і пояснення. Тут поки депутати там щось обговорюють, їм опонують мешканці селища, які виступили проти таких їхній дій, – дивлюся депутатка Хоптінська покинула своє місце, пройшла всю залу і знімає мене з правоохоронцем. Має право.

Тільки якщо вірить у те, що зараз нібито сесія, то чого не працює з депутатами, а виконує функцію активіста? Бо їй все одно – вона знає, що за все голосує “за”. І що там розглядають – то її не цікавить і вона гуляє собі по залу, знімає… Але і це не дивувало. Раптом каже поліціянту, якого я особисто викликала, набравши 102, і який в даний момент приймав у мене заяву, щоб він облишив мене і втрутився в ситуацію, забезпечивши порядок на “сесії”. Я просто шокована.

Хоптінська кричала, що треба скликати сесійне засідання, бо у неї тече дах. Потім писали про “більєвиє вірьовки”, які треба передбачити в бюджеті на 2016 рік. Дивно, що без куска мила. А тепер вона хоче, щоб правоохоронець, який приїхав на мій виклик, робив те, що вона хоче. Пані Хоптінська, це така ж некомпетентність, як і в пані Узерчук. Ідіть вчитися. Треба було Главацькій, яка діє не в порядку передбаченому законом, розуміючи, що може бути конфлікт між депутатами і громадянами (а він трапляється мало не щоразу, як депутати контактують з виборцями, яких вони не чують) написати листа до поліції, щоб ті подбали про правопорядок. Але ж на безпеку громадян Вам байдуже. Це показник для мене доволі серйозний. Правоохоронці мали бути. А те, що людина, яку “Нові обличчя” сплять і бачать головою регламентної комісії – Хоптінська, така “освічена”, як і голова бюджетної комісії, не може не тривожити”.

Правоохоронці також прийняли заяву в Оксани Недашківської:

“Мені прихильники “Нових облич” сказали, що відірвуть голову”.

Загалом пані Недашківська не єдина людина, якій погрожують. Мешканці неодноразово скаржаться на те, що їх просять не ходити на сесійні засідання люди, близькі до “Нових облич”.

Цей фарс тривав близько півтори години. Мешканці селища склали акт про те, що депутатів інформували стосовно протиправності таких дій та про те, що депутати не виконують доручення виборців й організовують псевдосесії.

Юлія Главацька зробила сенсаційну пропозицію. Перенести питання, які має озвучити голова, втому числі й виконком, на наступне засідання 8 квітня.

“У мене одразу запитання, чого ж тоді пані Главацька не переносила питання виконкому на 4 псевдосесії, який був у порядку денному? Чого вона сказала, що закриває псевдосесію, якщо питання порядку денного розглянуте не було, а тут переносить? Де логіка – не бачу?” – Знизує плечима депутат Євген Домбровський, який очолив робочу групу, що працювала над проектом регламенту ради.

Попри те, що Главацька запропонувала спершу депутатам прийти на засідання 8 квітня о 18:00, як значиться в розпорядженні селищної голови, з альтернативною пропозицією виступив Ярослав Салівонов, який, мабуть, забув про те, що він не депутат і громада йому не довірила більше мандату. Салівонов переконав депутатів у тому, що йти на 18:00, як того хоче голова, не слід. Треба збиратися 8 квітня на 10:00. Бо у позаробочий час депутати мають відпочивати. Звісно, більшість на 10:00 роботі і депутатський шабаш собі спокійно буде плодити далі паралельну реальність тоді й ігнорувати сесійні засідання, які скликає голова офіційним розпорядженням.

Поки місцеві обранці розходилися, депутат Ірпінської ради Олексій Олійник сперечався з виборцями, які йому говорили, що вони виступають за приєднання до столиці. Цю думку він так і не погодився донести на сесії Ірпінської міської ради. Більше того, жінку одну назвав сепаратисткою й сказав іншій жінці, чий син воює в АТО, що нормальні люди в АТО не воюють.

Безымянный

Коли матір АТОвця запропонувала депутатам Слюсаренку та Олійнику піти в АТО, ті промовчали.

Слюсаренко звинуватив пенсіонерку, яка мала відмінну від нього точку зору, що вона проплачена. Жіночка заходилася доводити, що живе на чесно зароблену пенсію – 1 300 гривень.

Коли підійшов коцюбинчанин Юрій Устиновський до депутата Слюсаренка й тактовно спробував запитати в Богдана Слюсаренка, чи може він задати йому питання як депутату, то дізнався, що депутат Слюсаренко не бажає з ним спілкуватися як з виборцем.

“Ви брехун, ви обманюєте постійно,” – сказав депутат виборцю російською мовою.

На виході з Будинку культури до Ірини Федорів підійшов Василь Рожков, який запитав її, чому вона не контролює як активіст рубки поблизу Пономарьова. Федорів запропонувала чоловіку разом з нею одразу ж пройтися в ліс і знайти пеньки живих дерев, які мали б смолоточити при зрубі весною.

Я та ще один активіст Юрій Устиновський пройшлися разом із ними.Василь Рожков, який спершу звинувачував активістів у бездіяльності, обійшовши з нами ліс від школи до хатини лісника і назад ми вийшли аж за церквою погодився, що ми не знайшли жодного пня живого дерева під час обходу. А обабіч лісових доріг був складений порубаний для вивозу сухостій.

Ми навіть бачили в лісі рубки і там пиляли сухе дерево і одне дерево, яке ще було зелене, але у його стовбур мав порожнину.

Коли після рейду в лісі ми прийшли додому, то на скриньках було повно газет “Про Ірпінь”. Тут же хочеться сказати: шановні депутати Нових облич, які так нібито переймаються проблемами онкохворих, прошу Вас кошти, які Ви використовуєте для друку “Про Ірпінь” (тираж десятки тисяч), “Коцюбинської правди” та іншої макулатури, яку під покровом ночі либонь не безкоштовно розносять люди, надавати цільово онкохворим.

“Пані Ходаківській хочу нагадати, що коли вона звернулася з проблемою по своєму округу до мене щодо збору коштів, то ми миттєво відгукнулися. І організували збір коштів. І в газеті громада не раз друкувала реквізити для допомоги людям. Тому депутатська більшість просто цинічна. Вони вдають, що дбають за людей, а просто блокують можливість людям отримати кошти,” – каже Федорів.

По обіді стало відомо, що в судах таки вдалося призупинити розгляд головної справи, де ціна питання понад 2 мільйони:

“Основний позов щодо 2,5 мільйонів призупинив суд, бо ми подали позови щодо визнання договорів недійсними. Наша стратегія спрацювала. Це стосується “Крайбуду”. Тепер треба домагатися в касації призупинити рішення апеляційної інстанції, щоб у нас не зняли гроші по “Глосару”. А в касації ми за гроші громади ще повоюємо,” – зазначає Матюшина.

“Що мене вже не дивує, що представники “Крайбуду” отримали від когось звіт про те, що відбувалося сьогодні в будинку культури просто коли ми стояли в кулуарах. Їм дзвонили. Тому висновки того, що сьогодні відбулося, громада хай робить сама. Громаду та депутатів ради чекаю 8 квітня на 18:00 в Будинку культури,” – додає Матюшина.

А висновки, чиї інтереси обстоює депутатська більшість, де Юлія Главацька, не криючись, захищає Садовського в суді, очевидні. Не даремно ж перед виборами Садовський зробив заяву, що знімається на користь Сергія Даніша. Одна команда. Одні цілі. Один стиль господарювання результатами якого є дерибан майна громади.

БезымянныйАвторка: Олександра Куцан, коцюбинчанка

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539