Лісові толоки: як підтримувати чистоту в лісі

0

На травневі свята всі ми часто ходимо відпочивати в ліс. З 2009 року всі масштабні толоки ми організовуємо по периметру Коцюбинського після травневих свят, щоб прибрати те сміття, яке, на жаль, залишають відпочивальники після себе в лісі. Після толоки до лісу десь місяць заходити доволі приємно.

Цього року прибирали ліс раніше – 23 квітня, коли проходила всеукраїнська акція “Зробимо Україну чистою”.

Традиційно у нас було шість точок прибирання: поблизу ліцею, навпроти Лісової та частини приватного сектору, в районі Меблевої 11-б, навроти школи й Доківської та поблизу ЖК “Коцюбинське”. Допомагати під час загальноукраїнської толоки вийшли військові, представники “Атланту” і навіть депутати Коцюбинської селищної ради від “Нових облич” зібралися прибирати вздовж дороги поблизу школи і доєдналися в лісі до групи нашого координатора Євгена Форостовського.

Безымянный

Людей прийшло чимало, бо толоку за сприяння лісників за тиждень до цього оголосила селищна голова Ольга Матюшина під час проведення віче.

У результаті толоки ми зібрали кілька причепів сміття.

Безымянный

Маю сказати, що навпроти Меблевої ділянка була найчистіша, бо тут за кілька тижнів до цього толока вже була. Ми прибирали ліс перед проведенням змагання зі спортивного орієнтування Belichi-Cup. На цей раз до нас доєдналося кілька переселенців.

В інших місцях толоки ситуація була гірша. Ось “урожай” з Лісової.

Безымянный

Гілки, які спричиняли сміттєзвалише в лісі навпроти Лісової, ми після Великодня у дощову погоду спалили, попередивши лісників.

Безымянный

На цю купу наші коцюбинчани вже почали наносити сміття й учасники толоки просили чимшвидше вирішити це питання. Тепер, сподіваюся, ніхто тут смітити не буде. Тим же приватним садибам, кому треба для садівництва чи городництва попіл, раджу поквапитися. Вийшов цілий мішок добрива з двох попелищ.

Безымянный

Активне прибирання тривало і навпроти 18 школи. Зачищали ліс.

Безымянный

Наталія Пилипенко організувала толоку вздовж колій.

Безымянный

Люди підтягнулися на допомогу з дітьми.

Безымянный

Тепер тут ходити приємно.

Безымянный

Ось частина зібраного на толоці сміття.

Безымянный

Ось таку картину після відпочивальників спостерігали поблизу ЖК “Коцюбинський”.

Безымянный

Повалений сухостій стає для людей з низьким рівнем культури місцем для посиденьок. Саме тому звертаюся для всіх, хто має можливість розпилювати ці колоди, долучатися до цього процесу й розтягувати цей сухостій, щоб було менше подібних місць, де за тиждень-два знову з’являється сміття.

Учасників толоки в районі ЖК “Коцюбинське” після толоки частувала піцерія “ВВ” та “Сосо”.

Безымянный

Від мене особисто велика подяка тим, хто координував толоку по периметру селища: Галині Скіпальській, Ігореві Чижевському, Євгену Форостовському, Наталії Пилипенко та Орині Бойко. Оскільки толока була всеукраїнська, то зібране сміття вивозили не лише з Коцюбинського, а й з інших місць по петриметру нацпарку. Тому важливо було вчасно проконтролювати вивезення зібраного сміття з лісу після толоки.

Безымянный

Пам’ятайте, що сміття в дуже довго розкладається.

А деяке сміття може бути ще й небезпечним.

Безымянный

Щоб у ліс було приємно заходити, дуже просимо всіх дбати про чистоту лісу. Адже тут так приємно відпочивати родинами.

Безымянный

Також тут просто чудові умови для організації всеукраїнських змагань зі спортивного орієнтування.

Без імені

Нам, коцюбинчанам, дуже пощастило, що таке багатство у нас зовсім поруч.

БезымянныйАвторка: Олександра Куцан, коцюбинчанка

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539