Ситуацію із знесенням гаражів у Бучі розглянули в облраді

0

Замість гаражів у Бучі влада запланувала побудувати паркінг. Такі зміни внесли до генплану без відома членів гаражного кооперативу “Кермо”. Це зробили для того, щоб покращити умови для продажу житла у ЖК “Нова Буча”.

“На пленарному засіданні облради фракція “Свобода” оголосила звернення членів територіальної громади міста Буча, які об’єдналися в гаражний коорператив кермо. Це об’єднання існує з 1985 року. Члени кооперативу самотужки облаштували занедбану територію і до цього часу не можуть знайти порозуміння з місцевою владою щодо приватизації ділянки площею майже 2,5 га,” –  зазначає депутат облради Ігор Домбрвоський.

Без імені

На громаду в Бучі влада не реагує. Ми навіть наприкінці травня блокували сесію ради. Ми не допустимо, щоб наші гаражі зносили.

Нагадую, що на чергових громадських слуханнях щодо будівництва “Нової Бучі”, на місці гаражного кооперативу “Кермо”, з подачі забудовників запланували звести паркінг. Думки власників кооперативу ніхто не питав.

Без імені

Після слухань я подзвонила голові правління кооперативу Людмилі Яковенко й спитала, чи знає вона про знесення гаражів. Жінка сказала, що її до відома не ставили.

Громада Бучі почала збір підписів до міського голови та до голів фракцій Бучнської ради з проханням не затверджувати на сесії Детальний план забудови на 191,5 га (Нова Бучі).

На сесії, яка відбулася 26 травня голова фракції “Свобода” Іван Окоєв звернувся до депутатів та головуючого. Тоді головував на сесії секретар Бучанської ради Василь Олексюк. Окоєв вніс пропозицією включити до порядку денного питання про створення погоджувальної комісії (згідно постанови Кабміну № 555  Про порядок і процедуру прийняття містобудівної документації, якщо до Детальному плану є зауваження, створюється комісія від 25 до 45 осіб із представників громадськості від 50 до 70%).

Але перед тим він попросив надати слово голові правління кооперативу “Кермо”.

Людмила Яковенко зачитала звернення і зазначила, що всі члени кооперативу просять перегляду забудови на місці їхніх гаражів.

Ми зібрали близько тисячі підписів, але депутати й не збиралися слухати людей й не пристали на пропозицію Окоєва включити до порядку денного питання про створення комісії. Було дуже сумно спостерігати як депутати, яким громада довірила представляти свої інтереси в раді, відверто ігнорували громаду.

Після цього робота сесії була заблоковна.

Олексюк оголосив перерву. Під час перерви почали домовлятись про зустріч голів фракцій з ініціативною групою кооперативу та знайти порозуміння. Але до цього часу питання знесення гаражів відкрите, а зустріч з членами кооперативу так і не відбулася.

Бентежить ставлення влади до людей, яка її обирала. На чергових громадських слуханнях я була шокована зухвалістю представників влади, зокрема, керуючої справами Галини Сурай. Колишня вчителька вкрала у нас червоні картки для голосування – їх ми роздавали зареєстрованим на слуханнях бучанцям, щоб визначити, де бучанці, а де приїжджі, оскільки лише члени територіальної громади Бучі мають право голосувати на громадських слуханнях.

Таку поведінку чиновниці можна пояснити лише тим, що на слухання привезли небучанців, які, разом з підневільними освітянами, вирішили долю міста й проголосували за забудову 191,5 га висотками, яка обернеться збільшенням нселення міста на 25 тисяч, відсутністю води та перенавантаженням існуючих мереж.

Картки нам все ж вдалося повернути назад, але головуючий на слуханнях Олексюк рахував не лише голосування картками, а й руками.

В результаті – люди забудовників, які не могли навіть пояснити бучанцям, що вони роблять на цих слуханнях, вирішили долю нашого міста.

Хочу наголосити на тому, що члени  гаражного кооперативу “Кермо” вже 9 років намагаються  отримати у власність землю під кооперативом. Але представники влади нам весь час відмовляють, не пояснюючи причини. Тепер зрозуміло, чому.

Останні пропозиції від влади – змінити статут кооперативу й офрормити права власності на кожен гараж окремо, не чіпаючи землю.  Це означатиме, що люди матимуть гараж але не матимуть землі під ним, що даватиме право забудовникам робити що завгодно з цією землею.

Згідно ст. 41 Земельного кодексу ми маємо право як кооператив отримати право власності на землю – на всю закріплену земельну ділянку і ми будемо цього вимагати.

Також ми будемо вимагати  приведення Детального плану забудови у відповідність до Генплану міста, згідно якого на місці запланованого паркінгу позначений наш гаражний кооператив.

Без іменіАвторка: Наталія Кухельна, бучанка

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539