Звіт Прилипка: громаді слова не дали

0

22 вересня відбулося чергове гостомельське шоу – звітував голова селищної ради екс-регіонал Юрій Прилипко. Цей  захід швидше нагадував збори працівників бюджетної сфери – так званого адмінресурсу. Зала була заповнена вщент працівниками селищної ради, шкіл, садочків, поліклініки. Простих мешканців селища було не багато.

Воно й не дивно, оскільки простих гостомельчан на звіт ніби й не чекали, інакше як пояснити відсутність оголошень про звіт по селищу? Натомість була добре підготована “хвалебна” спецгрупа, якою керувала фаворитка селищного очільника, вона ж “комсомолка, спортсменка”, директор Будинку культури, депутатка Гостомельської ради , член бюджетної комісії, організатор дискотек на озері Наталія Черінська.

За 10 хвилин на 17-ту вечора усі працівники селищної ради сиділи струнко в очікуванні “читанини Ілліча”. Цікаво, з якого дива працівники залишили свої робочі місця раніше закінчення робочого дня? У працівників бюджетної сфери він має тривати до 17:00, правда ж? Чому кожен із них, а це понад 20 працівників селищної ради, не допрацював встановлених чинним законодавством як мінімум півгодини?

Чому звіт призначили на будень, а не на вихідний день, чому на 17:00, а не пізніше, коли люди приходять з роботи? Чому порушили права працівників двох підприємств-гігантів, найбільших платників податків Гостомеля – ДП “Антонов” і АТ “Ветропак Гостомельський Склозавод”, які не змогли відвідати захід? Чому громаді не надали слово, а лише тим, хто був наперед визначений, щоб співати тільки дифірамби селищному голові?

Запитань у громади багато, а відповідей – нуль.

Отже, звіт голови розпочався рівно о 17-й вечора з безвідривного майже годинного читання Прилипка написаного на папірці. Читав гірше, ніж учні в п’ятому класі, то заїкався, то неправильно ставив наголоси, то сам щиро дивувався прочитаній інформації.

Склалося таке враження, що написане голова бачить вперше. Дійшовши до звітування по культурі, Прилипко раптово передав слово своїй правій руці Наталії Черінській, а згодом і директору БК “Чотири леви”, на який нещодавно впав будівельний кран, Леоніду Драпу.

Впала в очі й різала слух статистика, скільки Прилипко, виявляється, витратив власних коштів на “витівки” Черінської на озері, за власний кошт проводив усі свята, а це не багато – не мало, аж 48 заходів! У нього як у мецената знайшлися кошти і на зимові вуличні гуляння, і на Масляну, і на 8 Березня, і запрошення та виступи в селищі артистів з інших міст, і на гулянки, влаштовані директоркою БК на 1 та 9 травня.

1

От тільки шкода, що на 9 травня про єдиного ходячого ветерана усі забули: і директорка Черінська, і депутат Олег Поповичук, і меценат Прилипко, і наглядач (за кошти Прилипка) ради ветеранів екс-регіоналка Ольга Онащенко, яка займає окремий кабінет, притіcняючи дітей в Центрі творчості. Єдиний ходячий ветеран у Гостомелі йшов на свято пішки, ганебною для влади ходою, але це окрема історія.

Ще, виявляється, Прилипко проспонсорував проведення 26 масових заходів в зоні відпочинку на центральному озері, де ціле літо мешканці прилеглих територій не могли ні жити спокійно, ні спати, на що, до слова, вони намагалися поскаржитися на звіті, але їх перебивали на півслові.

1

Проте Прилипко був усім задоволений, мабуть, в тому числі й відпочинком на озері.

1

За свої гроші “всемогутній” гостомельський Ілліч встановив екран на пляжі, й знову до півночі горілка текла рікою, топилися люди і горлали п’яні відпочивальники.

1

Та не дивлячись на це Черінська продовжувала влаштовувати гуляння біля озера.

1

Одним словом, усі гроші з бюджету селища пішли “на культуру”, а точніше – на гуляння, танці, п’янки, які люди ніяк не могли зупинити.

А на дітей в Гостомелі хронічно грошей не вистачає, особливо на садочки й на школи.

Знову на звіті годували обіцянками на зразок “ми будуємо”, “ми побудуємо”, стандартними байками 10-місячної давнини. Щодо школи № 15, то Прилипко привселюдно пообіцяв, що школа буде працювати, поки не побудують нову. Тим не менше, 30 вересня в Ірпені відбудеться судове засідання стосовно виселення дітей із приміщення 15 школи.

Отже, знову селищний голова – справжній господар свого слова, захотів дав його батькам, АТОвцям, мешканцям, телекамерам, на офіційний сайт, а захотів забрав.

Щодо фінансово-економічних показників, то дивним є той факт, що вони приховуються і не виставляються на офіційний сайт ради, що порушує права громадян селища стосовно доступу до публічної інформації.

На моє запитання, як депутат Олег Мамчур суміщає депутатство і обіймає посаду заступника чи то радника голови, займаючи окремий кабінет і виконуючи управлінські функції – то наради проводить, то дає вказівки працівникам, то задіює свою транспортну фірму на усі ремонтні роботи, що проводяться в селищній раді на чималеньку суму, та ще й при цьому є головою бюджетної комісії, до складу якої увійшли лише його куми, – відповіді мені не дали. Непогано прилаштувався колишній водій, який навіть не має вищої освіти.

Після звіту почалися хвалебні пісні, заготовлені завчасно.

1

Громаді слова не давали, у гостомельчанки Інни Лісняк з Баланівки, яка вболівала за долю дітей 15-ї школи, голова постійно забирав мікрофон. Діалогу не відбулося.

Але перевершив самого голову представник церкви Московського патріархату отець Петро Павленко, який, судячи з одягу, мав би бути ближчим до Бога, натомість говорив ганебні речі про невеличку купку громади, яка заважає екс-регіоналу Прилипку працювати. Незрозумілим для багатьох лишився ребус: він виступав як церковник, як громадянин України, просто в рясі, чи як прихильник діяльності Прилипка?

1

Як тільки скінчилися оди, Юрію Прилипко з усіма попрощався і хутко вибіг із зали. Вибігати за ним слідом кинувся й адмінресурс.

Активна мешканка селища Олена Герасименко підготувала питання, які їй не дали поставити на звіті.

“Під час нескінченних “дякувань” селищному голові, із свого переліку запитань я намагалася обрати найважливіші, але можливість поставити хоч би одне, так і не з’явилася”, – говорить Герасименко.

Без відповідей залишилися сила силенна запитань, які напряму стосуються якості роботи селищного голови та життя селища вцілому за період останніх 10 місяців та не згадані у короткому звіті Юрія Прилипка:

  • Скільки зареєструвалися/закрилися фізичних та юридичних осіб в Гостомелі?
  • Кількість створених робочих місць і за рахунок чого?  “Ліптон” не бере на роботу місцевих, возять своїх працівників з Києва.
  • Кількість підписаних договорів про пайову участь, на яку суму, скільки з них вже отримано до бюджету селища?
  • Яку суму “пайових” по договорам попередніх років отримав Гостомель до бюджету у 2016 році?
  • Чи створена та чи почала працювати робоча група по розробці стратегічного (або короткострокового) плану розвитку?
  • Чи проходили навчання на курсах підвищення кваліфікації працівники ГСР?
  • Яка чисельність тимчасово переселених проживає (зареєстрованих) у Гостомелі?
  • Скільки м2 житла (багатоповерхові ж/б) введено в експлуатацію у 2015 р., за 8 місяців 2016 р., очікується до кінця 2016 р., планується у 2017 р.?
  • На скільки зросте чисельність населення завдяки багатоповерховій забудові у 2016, 2017, 2018 рр.?
  • Що зроблено у напрямку покращення якості пасажирських перевезень та які результати?
  • Чи існує обіцяний шкільний автобус, як використовується?
  • Чи існує обіцяний апарат МРТ, як він використовується?
  • Скільки автомобілів на балансі Гостомельської селищної ради, як і ким вони використовується? У яку суму вони нам обходяться? За які заслуги головний бухгалтер ледь не цілодобово користується службовим транспортом? Чи не за те, що Гостомель 2 тижні через її нефаховість сидів без світла?
  • Які проекти розвитку інфраструктури реалізовані? Які суми коштів і на які об`єкти були витрачені?
  • Які заходи були реалізовані виконавчим комітетом та селищною радою  для підтримки українських військових, які перебувають на фронті, на які суми?
  • Що зроблено у напрямку вирішення проблеми ремонту відрізку дороги на Баланівці – в`їзд у селище з Бучі?
  • Чому на офіційному сайті Гостомеля відсутня можливість поставити запитання або організувати обговорення – форум?
  • На скільки ефективно працює КП “Інформаційні технології”, де директором рахується депутат від Нових облич Ольга Смолянчук.
  • Які кроки зроблено для передачі/повернення об`єктів соціальної інфраструктури на баланс селища? (у т.ч. пропозиції щодо відповідних змін у  законовстві).
  • Які кроки зроблено (які рішення прийнято) в очікуванні створення обєднаної територіальної громади Гостомеля?
  • Які інфраструктурні об`єкти визначені як необхідні нашій територіальній громаді? (дитячі і дорослі поклініки та лікарні, поліція, патрульна (муніципальна) поліція, навчальні та навчально-виховні заклади, транспортне сполучення (автосполучення центру ОТГ з іншими населеними пунктами та м Києвом, австанція) та інше, відповідно норм надання послуг жителям території).
  • Де заплановане їх будівництво, за рахунок яких коштів?
  • На якій стадії вирішення питання безпеки мешканців селища сьогодні? Які можливі варіанти покращення даної ситуації?

Чергове гостомельське шоу скінчилося. На жодне запитання громада відповіді не отримала. Тож невже ми терпітимемо й далі порожні обіцянки Прилипка, у той час, коли страждають наші діти та онуки? Невже не знайдуться в нас сили, щоб раз і на завжди змінити систему?

1Автор: Георгій Сахненко, гостомельчанин

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539