У вівторок судитимуть Федорука: влада звезла селян на "віче"

0

Представники влади Бучі організували мітинг на центральній площі міста. Мета зборів – нібито захист місцевого самоврядування. Так повідомляли людям.

З ранку містом почали їздити автівки й закликали бучанців прийти на так зване народне “віче” й підтримати секретаря Бучанської ради екс-регіонала Василя Олексюка, якого відсторонили від посади й міського голову екс-регіонала Анатолія Федорука, якому присудили домашній арешт. Справу про відсторонення від посади Федорука Печерський суд розглядатиме 18 жовтня, у вівторок.

“З самого ранку у неділю почав їздити по Бучі чорний джип з гучномовцями на даху. Такий, як ото на циркову виставу закликають, коли в місто цирк приїздить. Почали волати щось невнятне, що Олексюка відсторонили від посади, хочуть відсторонити Федорука і що треба підтримати Федорука, бо сьогодні втратимо Бучу, а завтра втратимо Україну. Як вже дістав цей цирк з Федоруком і всією його родиною. Винуватий – нехай відповідає за свої діяння. Ми від його дядька Яцюка й від Федорука вже не один рік страждаємо. Нарешті прокуратура до них добралася”, – розповідає бучанка Аеліта Матвійчук, яка роками не може приватизувати кімнату в гуртожитку в Бучі.

Джипи їздили навіть тими вулицями Бучі, де нема дорожного покриття.

Машина з гучномовцем їздила не лише Бучею, а й Гостомелем та Блиставицею, які до обрання чинної влади Бучі не мають жодного відношення. Про це розповідають місцеві.

“Я була на городі, почула, що хтось кричить в гучномовець. Буває в нас їздять цигани, збирають акумулятори й металобрухт.. Я й подумала, що це вони. Коли прислухалася, а там кажуть Федорук, Олексюк.. Спитала в чоловіка, може вже які вибори почалися.. Він каже, що ніби рано ще.. Так ми й не зрозуміли, що то було”, – розповідає мешканка села Блиставиця Ірина.

Школярі по Бучі роздавали листівки їз закликами прийти на мітинг на центральну площу.

Користувачі соцмережі facebook були обурені тим, що в своїх махінаціях влада використовує дітей, учнів школи № 4.

1

Бучанці читали листівки й запитували про причину “віче”. У відповідь їм казали, що “віче” за незалежність Бучі від Києва.

1

Нагадаємо, що під час Майдану Федорук захищав владу втікача Януковича й розповсюджував містом листівки на його підтримку з закликом “не допустимо терористів-майданівців до влади” й не підтримував акції бучанців, які виступали проти війни на Сході.

Картинки по запросу янукович федорук

СМС-розсилку з запрошенням на “віче” бучанцям розіслав місцевий Інтернет-провайдер “Бест”. До слова, саме “Бест”, ймовірно, надав Федоруку перед виборами до Верховної ради в 2014 році базу мобільних номерів своїх клієнтів для здійснення передвиборчої агітації. Тоді виборцям різних населених пунктів Приірпіння дзвонили й пропонували голосувати на виборах за Федорука. Тепер ангажували на віче.

1

Та попри активні заклики прийти й захистити Бучу та Федорука, людей прийшло, за словами очевидців, не так вже й багато як для міста з близько сорока тисячами населення. Тим більше, що закликали і з сусідніх населених пунктів.

1

З бучанців були депутати Бучанської ради – майже в повному складі фракції “Батьківщини” – ведучою “шоу” була екс-депутатка, працівниця медичної сфери Оксана Джам. Родина депутатки причетна до дерибану бучанського лісу. Були депутати від БПП, “Нашого краю” та “Нових облич”, працівники Бучанської ради, воїни-афганці, члени громадської організації “Відгук” на чолі з головою Світланою Стадніченко. Більшість з них бала під ГПУ та під Печерським судом на підтримку Федорука.

Також були родичі Федорука – рідний дядько Василь Яцюк, сестра Лариса Федорук – голова Ворзельської ради та інші місцеві політики.

1

 

З Ворзеля до Бучі на “віче” привезли три автобуси підтримки.

“Я проходив за годину до бучанського віче повз Ворзельську селищну раду, побачив 3 автобуси, біля яких стояли люди. Поцікавився в знайомих, куди це їх везуть, на екскурсію в Київ чи куди? Всі почали жартувати, що да, на екскурсію. Але потім зізналися, що їх везуть в Бучу на віче. Воно й не дивно, так як голова Ворзельської селищної ради рідна сестра Федорука Лариса Федорук”, – розповідає ворзелянин Сергій.

З прапором у центрі стояв Роман Головатенко, атовець, який  “подарував” свою земельну ділянку дружині депутата Бучанської ради від БПП Миколи Григоруся. Останній також був на мітингу.

1

Також були представники освіти Бучі – директори шкіл, вчителі, працівники садочків. Зі сцени виступав директор школи № 5 та депутат Бучанської ради від партії екс-регіоналів “Наш край” Михайло Наконечний.

Основну масу складали делегати з сіл, які входять до проекту під назвою Бучанська об’єднана громада.

“Федорук домовлявся з головою сільради Синяка, щоб той привіз людей на віче в Бучу. Мені дзвонили з ради, але я не поїхав. Селяни відмовлялися, наскільки я знаю. Повезли працівників сільради та наближеніих до них людей”, – розповідає мешканець села Синяк Віталій.

Працівники  Синяківської селищної ради та мешканці села сфотографувалися разом на “віче” бучанців.

1

Були представники з Лубянки, Блиставиці, Ворзеля, Ірпеня та “Нові обличчя” з Коцюбинського.

На віче в Бучу приїхав і міський голова Ірпеня Володимир Карплюк, хоча напередодні його однопартієць Олексюк і написав йому в соцмережі образливі слова й назвав “тварь”. Мер приїхав у супроводі своїх однопартійців – Петра Щербини та Володимира Співака, який зараз очолює будівельну фірму “Будрегіонінвест” та прописаний з Карплюком за однією адресою.

1

На запитання ведучого, чи буде Карплюк підтримувати Федорука у вівторок під Печерським судом, Карплюк сказав, що кожен має бути сам за себе.

“Я ще раз вам сказав, я збираюсь допомагати собі! Кожен повинен допомогти собі в цьому відношенні! Тому що, коли ми будемо думати, що це допомогаємо чи Мостовому, чи Карплюку – не буде нічого! Треба допомагати собі”, – сказав бучанцям мер Ірпеня.

Під час виступу Карплюка  АТОвець з Бучі Юрій Єрмолаєв намагався поставити питання й вигукнув, що слова Карплюка, то брехня. Але його швидко обступили гості так званого “віче” – представники “Нових облич” з Ірпеня та Коцюбинського, почали штовхати, заламувати руки та виводити з площі.

Депутатка Коцюбинської ради Катерина Корбут-Ющенко знімала штовханину на мобільний телефон й не заступалася за хлопця, якого крутили на її очах.

1

До слова, Карплюк публічно відцурався Федорука як кума десь півроку тому. “Громада Прикрпіння” отримала аудіо, де Карплюк зрікся не лише Федорука-кума, а й Бога. Нагадаємо, що заступник Карплюка – консультант сектанта Аделаджі Петро Щербина.

Бучанці були шоковані такою поведінкою організаторів заходу й порівняли його з діями в сепаратистів у Донецьку та Луганську.

“До сьогодні я думав, що вже бачив все. Проте сьогоднішнє дійство, до якого організатори обрали вистраждане на Майдані слово “віче” показало мені як відбувались події у Донецьку та Луганську. Для створення Бучанської народної республіки не вистачило лише військової підтримки росіян. Заклики, що лунали зі сцени, призводили до шоку – захопити адмінбудівлі (від атовця з Луганщини), щоб не дістались “київським”, перекрити траси та ЗНЕСТРУМИТИ місто (від кандидатки в депутати Бучанської ради від партії “Нові обличчя” Світлани Музики)…

Тобто адепти діючої влади готові залишити і громадян, і бізнес, і заклади освіти та охорони здоров’я без енергії задля тиску на слідство. Я вважаю, що очільники міста, як і кожен з нас, заслуговує на справедливий суд, як на один з основних принципів правової держави. А засоби захисту потрібно вибирати такі, щоб не ставити під удар інтереси мешканців міста. Говорити про політичний тиск, так само як і називати Федорука та Олексюка злочинцями є необгрунтовано та передчасно. Остаточне рішення має винести тільки суд”, – розповідає бучанець Віталій Жлобін, який прийшов на захід з цікавості.

“Багато людей прийшли почути інформацію про перебіг справи, але зі сцени були лише загальні фрази про політичний тиск і рейдерське захоплення міста. Реально чув реакцію людей – чого не сказати за що переслідують, кому і яку землю виділили, і в чому тут неправда?”, – додає Жлобін.
Підтримати Федорука прийшов і співак Олександр Пономарьов, який був довіреною особою Федорука на виборах.
1

В соцмережі бучанці пишуть, що людей було мало, порівняно з тим, скільки народу прийшло на концерт Дзідзьо у Бучі. Деякі  питали, чи буде виступати Джамала. Користувачі соцмережі наголошували, що прийшли на підтримку Федорука співучасники злочинів.

1

Апогеєм зібрання екс-регіоналів та їхніх прихильників стала резолюція “віче”, у якій влада пропонує востаннє звернутися до Президента Петра Порошенка, Генерального прокурора Юрія Луценка, НАБУ, СБУ, ЗМІ та нардепа Ярослава Москаленка з проханням припинити тиск на місцеве самоврядування:

“Доручити Бучанській міській раді зібратися в понеділок на позачергове засідання та прийняти відповідне звернення до Президента, Верховної ради, Національного Антикорупційного Бюро України, Служби Безпеки України та Генеральної прокуратури та прийняти політичне рішення виходячи із утисків, які чиняться на місцеве самоврядування”.

Організаторка Віче в Коцюбинському Ірина Федорів скептично ставиться до того, що відбуваєтсья в Бучі.

“Я так розумію, що після провального і проплаченого пікетування ГПУ вони зрозуміли, що не витягнуть під ГПУ ще раз людей. Зібрали своїх партійців та адмінресурс для благенької масовки. У нас на 1 Віче за день зібралися сотні людей. І це маленьке селище. За кілька годин Віче ми назбирали десь 400 підписів. І було видно, що то люди з Коцюбинського. А вони не знайшли кращого формату, як змавпувати організацію Віче в Коцюбинському. Одна велика біда у них. Віче організовує громада. Громада його веде, громада гуртує людей для прийняття рішень. Яке псевдовіче – така й вимога: востеннє звернутися… Ну добре: вони звернулися востаннє, бо завтра помруть чи визнають в країні іншу владу? Якщо копіювати бездумно формат і не мати духу Віче, то й виходить просте бездумне мавпування на рівні Петра Щербини. Не вперше на захисті Федорука бачу депутатів з Коцюбинського. То хай би вже в тій громаді і лишалися. Їм би проблеми округів вирішувати, приймати рішення про енергоефективність комунальної сфери, але пріорітети зрозумілі – всі на захист дерибанного режиму. Інакше для них сенсу депутатства нема,” – наголошує журналістка Федорів, яка мешкає в Коцюбинському.

Нагадаємо, Федорука та Олексюка звинувачують у незаконному виділенні землі в межах земель державного лісового фонду, оформленні ділянок на підставних осіб з використанням службового становища.

11 жовтня представниками Генеральної прокуратури чиновникам було повідомлено про підозру.

22 липня в маєтках Федорука, Карплюка та ще близько 30-ти осіб. причетних до махінацій з розкрадання державної власності, були проведені обшуки й вилучені дедятки документів, які вказують на причетність даних осіб до махінацій з землею.

16 грудня Верховний Суд України відмовив Бучанській міській раді та Галині Калєтнік у задоволенні заяви щодо перегляду судових рішень судів нижчих інстанцій у справі незаконної передачі бучанського лісу комуністу Ігорю Калєтніку й підтвердив незаконність рішення Бучанської ради від 25 червня 2002-го року.

Представник Генеральної прокуратури Наталія Сахно в суді заявила:

“Землі лісогосподарського призначення, які були предметом в цій справі, вони є власністю народу України і вони не можуть відчужуватися й передаватися у приватну власність”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539