Звіт про роботу УЖКГ Біличі: хто і як може зарадити ситуації

0

Мене призначили керівником комунального підприємства “Біличі” кілька тижнів тому. До цього я виконував обов’язки директора “Кагарликтепломережа” (Київська область). В УЖКГ Коцюбинсього дуже багато проблем. Я не чарівник, щоб їх вирішити одразу. Але вважаю своїм обов’язком, донести до громади інформацію про те, яка ситуація зараз в “Біличі” й як її треба і можна змінювати.

Перше, що хочеться сказати, що УЖКГ не має бути предметом політичного торгу для місцевих політиків. Працівники мають виконувати безпосередньо ту роботу, яка входить у їхні обов’язки – надавати якісний сервіс для населення.

Населенням будь-якої громади та депутатами ЖЕК сприймався і буде сприйматися, як установа що не належним чином працює. Громаду не цікавлять борги й неспроможність установи виконувати свої функції. Всі хочуть бачити: вчасно вивезене сміття та викачку нечистот, ліквідовані стихійні сміттєзвалиша, безперебійне освітлення сходинкових клітин у вечірній час, якісне опалення. Питання ресурсу, який має виконати ці функції, мешканці, які є по суті співзасновниками комунальної установи, мало переймаються.

У цьому звіті я детально розповім про роботу диспетчерської служби та ситуацію з опаленням. також підніму питання стану житлового фонду (підвалів, горищ, під’їздів). Мова йтиме також і про фінансові труднощі УЖКГ та вирішення проблем із боргами. Головне, щоб люди усвідомили, що вони є співвласниками комунального підприємства і вирішувати проблеми нам однозначно доведеться виключно із допомогою мешканців та всіх без винятку депутатів, які представляють інтереси громади.

Робота диспетчерської служби

Спілкування мешканця з УЖКГ “Біличі”, як правило, починається з диспетчера (0674466565). Саме ця людина приймає заявку й передає її далі для вирішення питання. Головна вимога до диспетчерів – людське і професійне ставлення до коцюбинців. Звісно, людина може помилитися раз. Далі зробити висновки й не повторювати своїх помилок. Але систематичне порушення (2 і більше разів) це прямий шлях до пошуку нової роботи.

Якщо з Вами говорили некоректно – прошу повідомляти мене особисто про такі випадки.

Цей опалювальний сезон, ні для кого не секрет, починався дуже важко і до тепер є невирішені проблеми, про які слід інформувати диспетчерів для їхнього подальшого усунення. Я спробую коротко пояснити ситуацію з опаленням.

Проблеми опалювального сезону 

Основний теплопостачальник в селищі – це УкрОпт “Мастер-Енерго”. У них є теж суттєві труднощі, зокрема і з закупівлею газу. Як ми всі розуміємо, що в борг газ, як правило, не дають. Як мені відомо, до цього часу виконком не погодив у селищі тариф, який у регіоні суттєво зріс.

Є проблема з температурою в приміщеннях, бо є будинки, де опалення здійснюється виключно завдяки твердопаливному котлу, який може дати доволі низьку температуру теплоносія.   І це питання вже піднімали і мешканці, і депутати.

Безымянный

Тепло постачає не лише “Мастер-Енерго”. Я знаю про проблеми з опаленням на Залізничній. Ми зустрічалися з керівником ЛТП. Він ставить свою ціну в договорі. Я поясню, що без рішення виконкому я не можу підписати цей договір з такою ціною. У мене просто нема на це повноважень. Ще мене у цьому договорі не влаштовує пункт 4.2, де йдеться, що інша сторона без узгодження з нами може підняти ціну, якщо зросте ціна на якісь енергоресурси. Я знаю, що ця установа не сплачує податку на землю. Знаю, що ця установа скидає нам стоки. І ми в односторонньому порядку не можемо підняти на послуги ціну. Тому треба, щоб виконком не лише погодив тариф, а й щоб пункти договору мали двосторонню силу зміни.

Під час початку опалювального сезону у нас були проблеми з доступом до квартир, де в трубах залишилося повітря. На жаль, оперативно не вдавалося знаходити всіх мешканців. Хтось кудись поїхав, залишив ключі в сусідів. Для з’ясування цієї інформації треба був час. А в деяких квартирах ми ключі так і не знаходили. Без цього ми не можемо просто зайти в приміщення квартири. Тому пошуки таких людей при потребі продовжуються.

 

Всі мешканці мають розуміти, що УЖКГ “Біличі” готове підписати акти мешканцям, які звернулися щодо неякісного теплопостачання. У випадку неналежного отримання послуг теплопостачання (відсутність теплопостачання або низька температура теплоносія) підписується акт, який дозволяє зробити перерахунок.

Фінансові труднощі УЖКГ “Біличі”: як виплатити ЗП та що робити з боргом

Мешканці вже проінформовані про дуже суттєвий борг комунальної установи. Він сягає за розміром кількох річних бюджетів селища і становить близько 16 мільйонів.

В УЖКГ “Біличі” рівень ЗП доволі низький. Є понад півтори сотні посад. Заповнена заледве сотня. Тобто третина посад – вакантні.

Тут варто зауважити, що зараз в УЖКГ “Біличі” зарплатня нараховується з розрахунку на те, що мінімальна ЗП становить десь 1218 грн. Це при тому, що мінімальна ЗП вже давно на рівні понад 1450 грн. Зарплати і так невисокі. Тому 15 % для кожного працівника – це суттєві кошти.

Я знаю, що до цього зарплатня не виплачувалася працівникам понад 3 місяці. Це питання вже було вирішене раз. Але потребує щомісячної уваги. Тобто процес виплати ЗП для працівників не є таким простим й потребує постійного щомісячного контролю. Треба досягати домовленостей для максимально швидкого розрахунку. Я мав низку зустрічей й мені пообіцяли, що ми владнаємо це питання за кілька тижнів. Наступна зустріч відбудеться на цьому тижні і я докладу всіх зусиль, щоб пришвидшити цей процес.

Але у працівників проблема з виплатою та рівнем заробітної платні не є єдиною, яку слід вирішувати. Бракує спецодягу. Навіть двірники не мають реманенту для роботи. Кудись все поділось.

Що можна зробити з автопарком УЖКГ “Біличі”

Автопарк УЖКГ “Біличі” вбитий і підлягає негайному списанню. Його слід здати на металобрухт. Це дасть змогу придбати хоча б кілька одиниць нової техніки.

Безымянный

Але так легко їх списати не вдасться. Цей автопарк, якщо раптово буде введений військовий стан, має увійти в автобат.

Безымянный

Таким чином треба вести перемовини з військомом міста Ірпінь, щоб вирішити це питання. Машини треба знімати з обліку і списувати.

Техніка здається офіційно на металобрухт і ми можемо купити 1-2 одиниці техніки, яка, до прикладу, може прибирати сніг. Зараз для прибирання снігу є ЗІЛ 80-х років. Є ще трактор, який прибирає сніг, але йому треба купити колеса. Без оновлення коліс його не можна використовувати.

Новий розрахунковий рахунок УЖКГ “Біличі” і що робити з боргами

Через значні борги рахунки УЖКГ “Біличі” заблокувала виконавча служба. Єдине, що можна проплачувати із заблокованими рахунками – це заробітну платню, бо це захищена стаття. Але для того, щоб працювали робітники УЖКГ і належно виконували свої функції, треба бензин, полагоджені машини, реманент, суміш для посипання доріг і т. д.

Із заблокованими рахунками у нас не було останні кілька тижнів можливості ремонтувати техніку, закуповувати бензин і т. д. Це означає, що щодня постає питання, яким ресурсом вивозити сміття, прибирати сміттєзвалище, нечистоти.

До прикладу, щоб вивезти нечистоти, нам довелося укладати договір з установою, яка цим займається. Інакше б приватний сектор залишався б переповненими ямами нечистот. Іншого виходу, на жаль, за наявних умов нема.

Для розуміння, УЖКГ “Біличі” може закуповувати бензин тільки в однієї фірми, яка виграла тендер і з якою укладений договір. І ми вже винні їм кошти. І з ними також треба буде домовлятися про те, як ми будемо гасити цей борг, щоб у подальшому заправляти транспорт. Йде зима й вулиці треба буде оперативно чистити від снігу.

Наприкінці останнього тижня нам пощастило відкрити рахунок в банку і домовитися, що його нам не будуть блокувати. Про те, що відкритий новий рахунок проінформована пошта, банкове відділення та частково населення. Ми роздрукували нові платіжки.

Дуже дякую всім, хто зголосився і приніс папір для УЖКГ “Біличі”. Як Ви розумієте, із заблокованими рахунками його неможливо було придбати. Таким чином ми використали папір в тому числі й для того, щоб надрукувати платіжки з новим розрахунковим рахунком для роздачі населенню. Їх вже мали частково рознести. Прошу всіх заплатити кошти саме на цей рахунок. Навіть, якщо прийдете зі старим, на пошті або у банківському відділенні працівники попереджені. Вам автоматично поставлять ці нові реквізити.

Безымянный

Зараз від кожного коцюбинця залежить те, чи зможе найближчі кілька місяців УЖКГ “Біличі” виконувати свої функції перед громадою – співвласниками комунального підприємства. Саме на ці кошти будемо закуповувати бензин, ремонтувати машини. Будемо друкувати загальний борг по кожному будинку. Прошу депутатів проводити в округах профілактичну роботу, щоб кожен розумів, що може бути у разі несплати за комунальні послуги.

З новим рахунком борг УЖКГ “Біличі” і загроза його блокування нікуди не дінеться. Тобто нам доведеться виконувати свої зобов’язання перед тими установами, яким ми винні гроші. Кожен, хто не сплачує за послуги і не гасить борги своєчасно, має розуміти, що це ускладнить або навіть унеможливить не лише закупівлю бензину, ремонт авто і т. д., а й не дозволить нам розрахуватися за затвердженим графіком з боргами.

Відповідно якщо ті, хто повірив у те, що ми чесно спробуємо запустити роботу в таких тяжких умовах, зрозуміють, що ми не можемо в силу обставин тримати слова і не виключено, що і новий рахунок заблокують. Це мають розуміти всі.

Найбільше ми винні Київводоканалу. Експерти вже давали вичерпне уявлення громаді про те, що у нас нема обліку води. І взагалі про те, що треба терміново вводити систему енергозбереження на наших свердловинах.

Без імені

Аналогічно ми винні пенсійному фонду та податковій. Якщо перестанемо платити за графіком, вони теж можуть вимагати повну суму боргу. Частина майна УЖКГ “Біличі” вже описане й перебуває в заставі.

Податкова наголосила, що буде писати листа на селищну раду, щоб рада взяла на себе частину боргу – 5 мільйонів. А це дуже серйозні кошти з огляду на те, що бюджет селища становить 7 мільйонів. Якщо рада не погодиться, то тоді й вони будуть узгоджувати графік для часткової регулярної сплати коштів.

Стан житлового фонду: підвали, горища, під’їзди

Ми намагаємося зараз всі зусилля направити на бодай мінімальне утеплення житлового фонду (засклити вікна, закрити дірки і т д). Маю сказати, що провайдери зайшли в селище абсолютно безконтрольно і некоректно. Житловий фонд під час протягування кабелів було зіпсовано й наслідки ніхто не усував. Треба викликати до себе представників провайдерів й вимагати того, щоб у належний стан привели крівлі та під’їзди, де є пошкодження через їхню діяльність.

Я чудово розумію, що в деяких підвалах і на деяких горища потрібне терміново наводити порядок. Але тут насправді велике питання до самих мешканців. Адже мова йде не так про стан комунікацій, а про те, що можна на тих горищах і підвалах знайти.

Безымянный

Всі ж розуміють, що це не хтось з вулиці заніс диван на горище? Всі розуміють, що це все зробили деякі безвідповідальні мешканці будинку. Для розуміння, в одному з підвалів, коли грілися безпритульні на залишеному матрасі, він загорівся. Приїздила пожежна машина.

Тому чисті підвали і чисті горища – це безпека мешканців. УЖКГ “Біличі” ніколи не вистачить працівників, щоб навести лад у кожному будинку. Але питання безпеки має бути. Тому ми пропонуємо закрити доступ до підвалів та горищ, щоб не було таких випадків, як з матрасом. Безумовно, мешканці можуть мати доступ, якщо вони готові розділяти відповідальність за порядок.

Я розумію, що у нас підвали і горища можуть використовувати для спорудження комор. Але кожен має розуміти, що при цьому має залишатися доступ до комунікацій. І не полініться на дверях своєї комори залишити контактний телефон, щоб у випадку негайної потреби отримати доступ до вже забудованих комунікацій, нам не доводилося кілька днів шукати, чия це комора.

Депутатів і мешканців прошу дуже: організуйте толоки, щоб розчистити горища. Ми можемо навіть вам допомогти, але самостійно комунальникам знадобиться кілька років, щоб виконувати свої головні обов’язки та вичищати територію піддашшя та підвалів від того, що туди нанесли деякі безвідповідальні мешканці.

Я наголошував і наголошую на тому, що питання УЖКГ “Біличі” – це позаполітична сфера. Для мене не проблема вирішувати питання на прохання громади чи депутатів, які їх представляють. Виключень немає.  Двері для цивілізованого діалогу відкриті завжди.

До мене звернулася депутатка Катерина Ющенко-Корбут і повідомила, що ліфт у одному з будинків не функціонує належним чином тривалий час. Від цього, звісно, страждають мешканці горішніх поверхів. З’ясовується, що двигун дали в ремонт і він давно лежить у фірми. Проплати ще нема. По телефону ми домовляємося з керівництвом фірми про те, що оплату здійснимо і я, розуміючи, що через відсутність двигуна люди ходять пішки доволі тривалий час, зранку перед робочим днем особисто його забираю. В 9 годині я віддав двигун, вже до обіду ліфт працював. Пізнання і налагодження системи потребує часу.

Я веду до того, що кожен мешканець селища і місцеві політики мають усвідомити: ситуація в комунальному секторі критична. Йде зима. Вирішення ситуації, на жаль, не залежить окремо від голови, депутатського корпусу, мешканців чи команди УЖКГ “Біличі”. Тільки якщо ми всі об’єднаємо наші зусилля (вчасна сплата мешканцями за послуги і погашення боргів, організація толок депутатами та активістами, проведення роз’яснювальної кампанії для населення з боку громади і депутатів, реформування комунального господарства, яке лежить, безумовно, на керівництві УЖКГ “Біличі”) можна буде вийти з того критичного і кризового стану речей, який у нас зараз є.

Тому бажаю всім розуміння й мудрості. Якщо головна мета кожного з нас – це діяти в інтересах громади – ми, безумовно, впораємося з поставленими задачами.

БезымянныйАвтор: Олександр Олійник, начальник УЖКГ “Біличі” селища Коцюбинське

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539