Куди віддати першокласника: комунальна Лісова казка і приватний Апогей

0

Раніше батьки віддавали дитину в найближчу школу. Ніхто не віддавав дитину на підготовку за рік до 1 вересня. Зараз же у школах є конкурсні випробування. Самі батьки зробили цей процес для 5-6 річних дітей схожим на вступ до інституту.

Волонтери у Святошино районі вирішили відмоніторити школи в районі й дати більше інформації про заклади освіти батькам, аби полегшити їхній вибір. Головне для дитини – це перша вчителька. Саме вона дає мотивацію дитині вчитися. Батьки ж часто обирають школу, переглядаючи рейтинг ЗНО або шукають спеціалізацію, яка, на думку батьків, може підходити дитині.

У Святошинському районі є низка садків-шкіл. Це заклади освіти, де діти переходять одразу із садка до початкової школи. Такою є “Лісова казка”. Але у комунального закладу є своя особливість – після 4 класу учні за бажанням йдуть до приватної гімназії “Апогей”, яка розташована на його території або обирають іншу школу.

“До дитячого садка батьки записують дітей у чергу, як і всі інші дитячі садки Києва. Ми набираємо 2 групи, з яких, як правило, формуються потім 2 перших класи. Звісно, що до 1 класу школи “Лісова казка” можуть вступати ті діти, чиї батьки мають бажання віддати дитину саме в наш навчальний заклад. Як правило у нас навесні відбір і для дітей, які не навчаються у “Лісовій казці” у нас є 10 – 15 місць”, – розповідає директорка початкової школи Ірина Пліш.

Оскільки дітей набирають, як правило, з садочку, то підготовки при школі “Лісова казка” немає. На кожну дитину заводять спеціальну картку і відсадку до 11 класу, ящко дитина продовжує навчання, за розвитком слідкує психолог та викладачі. У початкової школи є свої особливості. Тут за один клас відповідають одразу двоє керівників.

“Це унікальна ситуація, коли за одним класом закріплені одразу 2 вчителі. Немає у дітей стресів, коли треба замінити через відпустку або хворобу вчителя. Більше того, у кожного вчителя різна форма подачі матеріалу і вони здійснюють перевірку, чи вдалося засвоїти матеріал дитині, чи вона потребує іншої подачі. Якщо дитина хворіла й пропустила, то під час подовженого дня другий класний керівник має можливість підтягнути дитину,” – наголошує директорка.

Хто набиратиме перші класи

У 2017 році будуть набирати 2 класи. У А-класу класними керівниками будуть – Валентина Дячук, Людмила Грисюк. У Б-класу – Інна Войтенко та Любов Житченко.

Суттєва відмінність від інших шкіл, що дітей у класі 20 – 24. (Для порівняння у інших школах 36). Заняття розпочинаються в 8:45.

Перед першим уроком – зарядка. Присутні 18 дітей. Всі діти мало не в один голос кажуть, що дуже люблять математику і потім додають, що ще улюбленими уроками є літературне читання, українська мова, праця і фізкультура.

“Найваже у першому класі сконцентрувати увагу дітей. Над тим, щоб діти почали працювати й розуміти, що й як треба працювати не один рік. Задовлення отримуєш тоді, коли бачиш, що дітям це починає подобатися і вони мотивовані”, – говорить Валентина Дячук, в якої 40 років педагогічного стажу.

У іншому першому класі так само був урок української мови. Тим хто запізнився, вчитель каже, яку вправу слід відкрити.  

“Кожен клас має своє “я”. Вони амбітні. Хочуть бути першими. Йде період становлення. У першому класі вони показують, що можуть. У другому – вже відвойовують право на своє “я”. Доволі сильні діти. У нас лише кілька тих, хто має 8 балів”, – зазначає Інна Войтенко.

Коли діти виконують вправу, вчителька просить, щоб встали ті, хто вже закінчив. І поки дописують вправу інші учні, у тих, хто вже завершив – віршована розминка, яку проводять учні.

У цьому класі діти теж дуже люблять математику, інформатику, англійську мову, працю.

Дітей, коли ті піднімають руки одразу не питають, чекають, щоб проявили всі ініціативу. Попри те, що на уроці були спостерігачі-волонтери питали і тих дітей, хто не дуже добре зрозумів матеріал. Це доволі хороший показник, бо саме такі діти не мають залишатися поза увагою викладача.

Якщо учень зробив помилку, то виправляти його будуть, як правило, інші учні. Це відбувається після того, як вчитель запитав: “У кого інша думка”.

Жоден клас не залишається у тому ж класі. Діти переходять щороку у інше приміщення. Першокласники сплять годину-півтори на 2-поверхових ліжках.

Ось туалети.

У кожного, як і в дитсадку, свій рушник.

Те ж саме і з роздягальнями.

Ось клас, в якому щороку займаються новий набір першокласників.

Уроки для 1 класу тривають по 30 хвилин. Далі – по 45. Наступного навчального року ці діти перейдуть у інший клас, бо їм вдень спати вже не треба. Шкільної форми єдиного зразка немає.

У молодшої школи свій спортзал.

Варто зауважити, що у школи своя котельня. Таким чином початок і кінець опалювального сезону тут можна регулювати. Вікна в освітньому закладі частково замінили на металопластикові, але не всі. Дирекція твердить, що останні 10 років всі ремонтні роботи відбуваються саме завдяки тому, що батьки платять за додаткові послуги, які надає “Лісова казка”.

Іноземні мови: англійська, німецька, французька

Англійську мову починають вчити ще у дитсадку.

“Коли випускали цього року дітей вони навіть виставу англійською зробили,” – наголошує Ірина Пліш.

Це входить до додаткових послуг, які оплачують майже всі батьки. З першого класу в програмі з’являється ??? уроків англійської мови.

З другого класу діти отримують другу мову – німецьку або французьку. Але другу мову діти не обирають. Одна паралель вчить німецьку, а інша французьку.  

Харчування

Діти харчуються у загальній їдальні. Графік харчування у різних паралелей різний.

Це пов’язане з тим, що у перших класів уроки тривають по 30 хвилин.

Триразове харчування в школі обходиться десь в 500 гривень в місяць.

У школі діє додатково гімназійне кафе. Тут продають асортимент товарів, який заздалегідь погоджений з батьками.

Позашкілля

У дитсадку та у початковій школі діє система додаткових послуг. За 1500 грн в місяць можна отримати курси. Навчання в приватній гімназії “Апогей” після 5 класу буде не набагато дорожче – 1800 грн.

Після навчання діти до 19:00 роблять домашню роботу та відвідують гуртки.  Інформатика тут з дитячого садка за авторською програмою.

“Ми починаємо викладати діткам з садка. Показуємо різня програми, де вони обирають кольори, форми. Це для початку. Так діти привчаються до мишки, клавіатури. Згодом програма, звісно ускладнюється. У нас навіть був якось переможець олімпіади,” – розповідає викладач інформатики і за сумісництвом заступник директора початкової школи Микола Санкін.

Крім інформатики є хореографія, англійська, казкова фізкультура, курси здорового харчування, основи споживчих знань, чарівний театр.

За бюджетні кошти заняття такі, як і в інших садках: програма “Дитина”,музика, фізкультура. Забирають батьки дітей увечері після роботи.

“Всі уроки роблять діти тут. Додому навіть підручники не носять. Вдома з батьками можна читати. Якщо дитина хворіла, її тут підтягнуть за грограмою. Але виховний процес, звісно, неможливий без батьків,” – каже Юрій Доценко, директор школи “Апогей”.

Загалом у початковій школі 205 учнів.  У приватному закладі “Апогей” їх десь 170.

Приватна школа “Апогей”

Діти з 4 класу мають вибір перейти до інших шкіл чи вступити до приватної. Цю школу заснували в 1995 році, коли знизилася народжуваність й не було гострої потреби в дитсадках.

“У дітей, що випускалися з 4 класу “Лісової казки” поставало питання, куди йти далі. Саме тому і створили “Апогей”. Де знайти школу, яка погодиться взяти до себе цілий клас дітей, більшість яких з самого дитсадка згуртовано працюють разом? А таких класів у нас два. Тому і було прийняте рішення. Це унікальний освітній комплекс, коли ми беремо дітей у три роки й випускаємо з школи абітурієнтів вишів,”  – каже директор приватної школи Юрій Доценко.

З 9 по 11 клас у гімназії з 2 залишається лише 1 клас. Дирекція це пов’язує з тим, що частина учнів, що обирають математичний ухил переходить до спеціалізованих шкіл, а частина тих, хто витися в школі можуть просто переїхати або обрати іншу приватну школу, де навчання коштує дорожче.

“У старших класах ми збираємо батьків і запитуємо, які у них плани і розказуємо про інтереси та здібності дитини. Тоді програма старших класів перефіорматовується під побажання батьків. Зробити це доволі легко, бо у нас у старших класах по одному класу на паралель і кількість учнів близько 20,” – зазначає Доценко.

“У нас діти отримують гімназійну освіту. Тобто нема якоїсь однієї спеціалізації. Частина наших випусників їде навчатися за кордон – Чехія, Польща, Франція. Частина вступає у нас до академії МВС, СБУ. Є абітурієнти, які вступили до КПІ, НаУКМА. Частина учнів піша за медичним профілем – до університету Богомольця. У нас дівчинка з біоології отримала 196 балів на ЗНО,” – говорить Доценко.

Ось середній бал ЗНО гімназії з-поміж інших шкіл.

Доступ на територію садка та школи

Зранку вхід відкритий. Батьки заводять дітей до садка та молодших класів. Після цього ворота зачиняються і сторож нікого із сторонніх не пропускає на територію без попередньої домовленості.

Поруч з садком є стадіон та будинок творчості, де діти можуть відвідувати уроки музики, танці, хорові співи.

У “Лісовій казці” педагоги перераховують низку шкіл, які можуть змагатися за місце в першій десятці району: це гімназія східних мов, Академія, Еко, 185.

Волонтери продовжать моніторинг шкіл Святошино. Проект відбувається за підтримки районного управління освіти. Наступні огляди будуть оприлюднені про 96 школу, початкову школу “Інтел” та альтернативне дистанційне навчання. Огляд 40 школи з поглибленим вивченням німецької мови вже був оприлюднений для батьків, які обирають школу в 2017 році.

Авторка: Ірина Федорів, журналіст

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539