Весняні толоки: кілька камазів та сотні мішків сміття вивезли з Коцюбинського

0

На початку весни працівники УЖКГ “Біличі” приводили до ладу вулиці в селищі Коцюбинське. Всі дороги ретельно вичищаються, висаджуються саджанці дерев, збирається сміття, тривають роботи з благоустрою.

Цими вихідними ми вивезли кілька камазів сміття, зібрали кілька сотень мішків з сміттям, висадили 50 дерев. Загалом по селищу пройшло 7 масштабних толоки.

У парку толоку призначила депутатка Олександра Куцан, яка очолює комісію з питань ЖКГ. Але ініціювала це питання Олена Вовченко. Вона в парку не раз організовує одиночні толоки.

До прибирання долучилася і Людмила Буток.

Євген Форостовський приніс дрель, щоб полагодити будинок на дитмайданчику.

На майданчику будинок дійсно дуже постарждав. Учасники толоки знаходили частини одвірків та розламану лавку просто в сухому листі.

На толоці зробили те, що можна було зробити підручними засобами.

Але будинок слід ще доремонтувати.

На підмогу прибрати парк прийшли й прості мешканці селища.

Дуже рада, що до толоки в парку долучилися і депутати від Нових облич – Ігор Рожанський, Богдан Слюсаренко та інші депутати.

Коли всі працюють злагоджено – то видно результат. Мішків зібрали чимало.

За тиждень до цього по всьому селищу і зокрема біля центрального парку прибрали дороги комунальники. Вичищали все досить ретельно. Вручну.

На Пономарьова було ще дві толока. Одна поблизу округу Наталії Пилипенко.

Тут прибирали вздовж колій.

За ініціативи депутатки Наталії Пилипенко за сприяння працівників УЖКГ обабіч колії минулого тижня висадили дерева.

Цього тижня за ініціативи Ліни Радуди теж висаджувалися на Пономарьова зелені насадження.

Друга толока по Пономарьова була в лісі вздовж дороги від поворота на Доківську.

Ще дві толоки були в приватному секторі. Прибирали там, де раніше жила безпритульна бабуся – колишнє приміщення швидкої. Тут толокою керувала Людмила Демченко. Їй допомагали сусіди та комунальники.

Так само прибирати почали поблизу лазні, де була пожежа.

Але там ще не завершили. Вивезли 4 машини сміття. Тут роками було звалище. Протягом тижня прибирання тут мають завершити.

Якщо раніше толоки організовували активісти, то на цей раз ініціаторами виступають комунальники УЖКГ “Біличі”. На Меблевій висадили 50 дерев цієї суботи.

На Робітничій були просто гори сміття. Я так розумію, що раніше з Святошинським РДА ніхто ніколи не домовлявся про спільну весняну толоку. Я вдячна, що нас почули і з ремонтом Робітничої і з організацією спільного прибирання.

Заступниця голови УЖКГ “Біличі” Леся Петрик-Єльникова на тижні була в Святошинській РДА на нараді і домовилася про те, щоб Святошинське РДА дало техніку.

“Я пояснила те, що у нас техніки немає. УЖКГ “Біличі” по суті банкрут. Мене питали, чому селище не запустить нове комунальне підприємство в роботу. Я відповіла, що депутати двічі були проти. Техніку нам не дають закупити. Відповідно просимо в них допомогу. Ми розуміємо, що Робінича вулиця – столична, але наші мешканці, на жаль, теж долучаються до того, щоб створювати гори сміття. Я рада, що нас почули. Чудовов розумію, що в Святошинському районі Робітнича вулиця далеко не пріоритет для прибирання ранньою весною, бо є центральні вулиці. Але техніку нам дали. Щиро кажу, працівникик УЖКГ “Біличі” вперше працювали так завзято і дивилися з заздрістю на технічні можливості Святошино,” – розповідає Леся Петрик-Єльникова.

“А в тому смітті чого тільки не було. І памперси, биті пляшки, шини, мертві собаки. Це просто словами не передати. Вивезли 70 мішків сміття і на додачу ще два повних камази. І все одно після толоки пару мішків вже хтось завіз підкинув. Це треба викорінювати,” – додає Єльникова.

На Робітничій стало чисто завдяки комунальникам та волонтерам.

На Робітничій допомагати нашим та столичним комунальникам зголосилися депутати групи “Приватний сектор”, зокрема Олена Сокотюк, Євген Домбровський.

А також завжди активні мешканці приватного сектору. Зокрема Тома Лисак, Тетяна Безобчук.

Долучилися Володимир Маслюк, Маріана Жорган та інші коцюбинці.

Перед поминальною неділею особливо ретельно прибирали біля кладовища.

Але провести таку титанічну роботу без техніки – нереально вручну.

У Святошинського району два різних трактори з різними ковшами. Я переконана, що в Святошинського комунального підприємства їх більше, просто на прибирання 1 (!!!) вулиці вони виводять 2 (!!!) трактори з різними ковшами. Менший ковш за лічені хвилини навантажує сміття в більший.

Дорога вичищається за кілька десятків хвилин.

Далі трактор з великим ковшом закидає сміття у машину. Потім дорогу зачищає інша спецтехніка. Те, що робили працівники УЖКГ “Біличі” та волонетри (кілька десятків людей) протягом кількох годин на початку Робітничої руками технікою було зроблено вздовж Робітничої менш, ніж за півгодини.

Наші комунальники в цей час по-білому заздрили сусідам.

Тому прошу всіх мешканців, а найбільше депутатів, які голосують за розподілення бюджету (а у нас нерозподілено 8 мільйонів) хоча б до наступного зимового періоду запустити роботу нового комунального підприємства (це лише дати 10 тисяч гривень на статутний фонд), бо УЖКГ “Біличі” на порозі банкрутства, і купити хоча б трактор для очищення вулиць від снігу (це десь 400 тисяч гривень). Комунальники готові працювати навіть у вихідні й понаднормово. Але питання в тому, що є речі, які руками ефективно не зробиш. І тут залишається лише дивитися, як працює техніка.

Дякую всім, хто долучається до того, щоб зробити наше селище чистішим. Більше того толоки згуртовують і дарують чудовий настрій.

PS (Після толок учасники та організатори з різних кінців селищ поїхали до двору Людмили Демченко.

Тут для найменших учансиків толоки та їхніх батьків приготували куліш.

Тут діти завели дружбу з собаками Олени Вовченко.

Але малечу найбільше зацікавив човен.

Головне, що нове покоління вчиться не смітити, шанувати природу, тварин і розуміє, які можливості дає техніка).

Запрошую всіх долучатися до того, щоб селище ставало дедалі чистішим.

Без іменіАвторка: Ольга Матюшина, голова смт Коцюбинське

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539