Депутати Петропавлівсько-Борщагівської ради проголосували на користь забудовників

0

Голова виніс на голосування, а депутати проголосували за рішення про розробку Детального плану забудови ділянки, що призведе до зміни її цільового призначення всупереч Генеральному плану села. На цій ділянці ведеться самочинне будівництво багатоквартирного будинку, якому вже винесли припис на знесення, а на саму ділянку суд наклав арешт.

4 травня 2017 року року на 2-му пленарному засіданні 9-ої сесії VII скликання Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради голова Олексій  Кодебський виніс на голосування, а депутати проголосували за рішення про надання  забудовникам Дмитру та Світлані  Соловйовим дозволу на розроблення детального плану забудови земельної ділянки під будівництво житлової та громадської забудови в с. Петропавлівська Борщагівка.  Про це стало відомо з Протоколу поіменного голосування з цього питання від 04.05.2017 року, викладеного на сайті сільської ради. 

З серпня 2016 року на низці ділянок, що належать вищезгаданим Соловйовим, триває самочинне будівництво  багатоквартирних будинків, хоча цільове призначення цих ділянок для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).  На Генеральному плані села тут так само запланована виключно котеджна забудова. Йдеться про ділянки навпроти ЖК “Празький  квартал” на вулиці Ярослава Мудрого та Княгині Ольги.

З першого ж дня початку будівництва мешканці ведуть запеклу правову боротьбу з цим будівництвом. Адже будуються тут не котеджі, і не заявлені таунхауси, а багатоквартирний будинок.  Справа до продажу квартир ще не дійшла, адже  правові дії активістів були настільки фахові, що ділянку було арештовано.

«За результатами перевірок, проведених Департаментом ДАБІ України в Київській області на підставі наших звернень протягом 2016 та 2017 років на предмет дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності під час забудови земельних ділянок Соловйовим Д.І. та Соловйовою С.М., було встановлено, що зазначені особи виконують будівельні роботи з будівництва багатоквартирних будинків в порушенням цільового призначення цих ділянок, всупереч затвердженої містобудівної документації, без отримання містобудівних умов і обмежень, без розробленої та затвердженої проектної документації та без декларації про початок виконання будівельних робіт, в порушення вимог ст.ст.18,19,24,31,34,36 ЗУ “Про регулювання містобудівної діяльності”, ДБН А.2.2-3-2014 “Склад та зміст проектної документації на будівництво”,  — говорить адвокат, місцева мешканка Світлана Бовсуновська.

За фактом виявлених порушень Департаментом було складено відповідні Акти перевірок та винесені Приписи про усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил, а також приписи про зупинення підготовчих та будівельних робіт, які  Соловйови не виконали, а тому Департаментом було винесено приписи  з вимогою усунути виявлені порушення містобудівного законодавства шляхом знесення самочинно збудованих багатоквартирних будинків в термін до 05.01.2017 року, які Соловйови також не виконали.

Тоді Державна архітектурно-будівельна інспекція України звернулась до Києво-Святошинського районного суду Київської області з позовами до Соловйова Д.І. та Соловйовій С.М. про забов’язання вчинити певні дії, щодо примусового знесення зазначеними особами самочинних та незаконно побудованих багатоквартирних будинків на земельних ділянках та про заборону проводити будівельні роботи. Внаслідок чого суд першої інстанції відкрив провадження у справах за зазначеними позовами ДАБІ та вжив запобіжні заходи шляхом заборони Соловйовим проводити будівельні роботи на час судового розгляду.

«Також слід зазначити, що на даний час  Прокуратурою Київської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні  про самовільне здійснення Дмитром  Соловйовим та Світланою Соловйовою незаконного та самочинного будівництва багатоквартирних житлових будинків на даних ділянках», — зауважує Світлана Бовсуновська.

Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 12 квітня 2017 року в межах даного провадження на ділянки забудовників було накладено арешт, шляхом заборони відчуження, розпорядження та користування ними, а також будівництва на них об’єктів нерухомості.   

«Але, на жаль, не зважаючи на всі вжиті нами заходи, 4 травня, на 2-му пленарному засіданні 9-ої сесії VII скликання Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради було винесено на голосування, проголосоване та прийняте рішення з питання про надання Соловйовим  дозволу на розроблення детального плану забудови земельної ділянки під будівництво житлової та громадської забудови в с. Петропавлівська Борщагівка, що дає можливості зазначеним особам розробити ДПТ, змінивши цільове призначення земельних ділянок з 02.01 – для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), на інше цільове призначення (наприклад, 02.03 – для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку) в порушення процедури прийняття такого  рішення через внесення змін до Генерального плану с. Петропавлівська Борщагівка та проведення громадських слухань з цього приводу, в порушення   Генерального плану с. Петропавлівська Борщагівка,  а також в порушення наших прав та законних інтересів», — говорить Бовсуновська.

Простіше кажучи, ДПТ, на розробку якого рада дала дозвіл, не може суперечити чинному Генеральному плану. На чинному Генплані села тут заплановані  котеджі, а не багатоквартирні будинки, один з яких вже зведено всупереч усім законним заборонам.

“Кричущим є і те, що до відома депутатів була доведена вся інформація, також в курсі всього був і голова, але тим не менше свідомо виніс рішення на голосування», — говорить Бовсуновська.

Чим в такому разі історія з Соловйовими може закінчитися для голови села, Олексія Кодебського,  щодо  привласнення яким 1 га Вумівського лісу вже  порушене кримінальне провадження, яке розслідується Генеральною прокуратурою?

«Відповідно до п.3 та п. 8 ч.4, а також ч.5  ст.12 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні”, сільський голова підписує рішення ради та виконавчого комітету, а також  скликає сесії ради, вносить пропозиції та формує порядок денний сесій ради і головує на пленарних засіданнях ради. Сільський голова несе персональну відповідальність за здійснення наданих йому законом повноважень», — говорить Бовсуновська.

Таким чином, голова Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Олексій Кодебський несе персональну відповідальність за формування порядку денного сесії ради, за внесення пропозицій щодо питань на розгляд ради та за підписання  рішення ради. Також згідно зі згаданим законом, секретар Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Людмила Мартинюк несе відповідальність за  підготовку питань, що вносяться на розгляд ради.

«Голові сільської ради Олексію Кодебському було відомо про всі вищенаведені обставини та факти порушення Дмитром Соловйовим та Світланою Соловйовою земельного законодавства та законодавства у сфері містобудівної діяльності, Генерального плану села Петропавлівська Борщагівка,  про наявність судових спорів та Кримінального провадження з цього приводу, наших письмових звернень, а також якому було відомо про незаконність та протиправність винесення питання щодо надання  зазначеним особам дозволу на розроблення детального плану забудови Земельних ділянок під будівництво житлової та громадської забудови в с. Петропавлівська Борщагівка. Усе одно Кодебський вніс його в порядок денний і виніс на голосування. Ніяких заходів не вжила і секретар ради щодо попередження таких дій», — додає Бовсуновська.

Активісти вже звернулися до поліції із заявою про злочин.

“Всі вищенаведені факти та обставини вказують на ознаки зловживання владою та службовим становищем Головою Петропавлівсько- Борщагівської сільської ради Кодебським Олексієм Івановичем та секретарем сільської ради Мартинюк Людмилою Володимирівною, з  умисним використання ними влади та службового становища всупереч інтересам служби, що завдало істотної шкоди не тільки нашим охоронюваним законом правам, свободам та інтересам, а також й державним та громадським інтересам, які здійснені зазначеними особами з метою одержання неправомірної вигоди, як й для себе, так й для Соловйова Дмитра Ігоровича та Соловйової Світлани Миколаївни, та які свідчать про наявність з боку даних осіб ознак кримінального правопорушення – злочину, передбаченого за ст.364  КК України”,  – зауважує Світлана Бовсуновська.

Хто будує?

Забудовник, для якого чомусь так старається голова Кодебський, що навіть виніс на голосування завідомо протиправне рішення, бізнесмен  Ігор Соловйов. За дивним збігом обставин, що вже звично для Петропавлівської Борщагівки, виявився пастором.  

На заходах  церкви “Емануїл”  про Соловйова пишуть як про пастора.  Так само і на сайті Харківської церкви “Блага вість” є його фото під час проповіді.

Забудовник, пастор Ігор Соловйов під час проповіді в церкві “Блага вість”

Ігор Соловйов  позиціонує себе як успішний бізнесмен, коуч і лідер організації «Співдружність бізнесменів»

Варто зауважити, що ідентична організація «Содружество бизнесменов» діє і в Російській Федерації.

Нагадаємо, що монополіст-забудовник в селі Петропавлівська Борщагівка  — це компанія Building Development Holding, 90% менеджементу якої є пасторами та вірянами однієї з євангелістських церков  під назвою «Скинія».

Нещодавно в  розслідуванні програми «Слідство інфо» повідомили інформацію про цей факт  та наголосили на  питанні щодо дисонансу між релігійністю бізнесменів-забудовників та їхньою протиправною діяльністю по забудові села Петропавлівська Борщагівка, переслідуванню активістів та знищенню Вумівського лісу.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539