Облрада: Хто фальшував вибори для кандидата від БПП Соболєва?

0

Кожен четвертий виборець зіпсував бюлетень. Це понад 2 тисячі голосів виборців. Про це свідчать протоколи з результатами місцевих виборів, які дослідив Громадський рух ЧЕСНО.

Завдяки цьому до облради пройшов кандидат від БПП Вячеслав Соболєв. Політика від програшу відділили лише 0,5% голосів. Цього кандидата Луценко та Ар’єв обіцяли зняти з виборів. ЗМІ перед виборами написали, що в Соболєва бізнес в так званій “ДНР”. За законом, зняти кандидата з виборів виявилося неможливим. Правоохоронці йому і далі закидають фінансування “ДНР” і суд дав дозвіл на перевірку бізнесу. ЗМІ твердять, що у Соболєва є паспорт Російської Федерації. Депутат на сесіях не з’являється.

Сайт ЦВК свідчить, що Соболєв набрав 28,3%. Останній прохідний кандидат набрав у 2015 році на 0,5% менше.

Першим непрохідним кандидатом від БПП став екс-регіонал Володимир Чечет. На момент виборів він був заступником сільського голови в Софіївсько-Борщагівській сільській раді. Ймовірно, саме його місце зайняв Соболєв в облраді.

 

Чому на окрузі Соболєва зіпсованих бюлетенів майже 24%?

Кожен четвертий виборець псував бюлетень. Це тенденція притаманна лише 33-му округу на виборах до Київської облради. Якщо подивитися на статистику інших округів, то відсоток зіпсованих бюлетенів не перевищує 5.

Ось протокол, який доводить, що у голосуванні взяли участь 9,5 тисяч громадян і з них 2,3 тисячі попсували бюлетені.

Чому 33 округ став єдиним, де виборці так масово попсували бюлетені і чи псували їх виборці взагалі?

Виборча система на місцевих виборах у 2015 році була цілком новою для України. Є округи, які мають кілька депутатів, а є округи, які не отримали представництва. Тобто навіть той, хто переміг на окрузі, не мав гарантованої перемоги.

Рахувався загальний партійний рейтинг і лише після зведення всіх результатів голосувань по області можна було сказати, скільки депутатів заводить та чи інша партія в раду. А список тих, хто отримає мандати, визначався внутрішньопартійним рейтингом. Тобто важлива не лише перемога на дільниці, а те – чи відсоток голосувань за кандидата на дільниці був достатнім, щоб потрапити до прохідної частини списку партії.

За результатами голосування, БПП отримав 22 з 84 мандатів. Тобто той, чий внутрішньопартійний рейтинг був би 23, вже не отримує мандат. Навіть, якщо він переміг на своєму окрузі.

Якщо раніше для перемоги на виборах за браком голосів треба було дофальшовувати результат для перемоги на користь потрібного кандидата, то за нової системи достатньо просто зіпсувати бюлетені.

Що більше бюлетенів буде визнано недійсними, то вищим буде відсоток перемоги кандидата. У партійному рейтингу результат Соболєва виявився 19. Від поразки на виборах його відділили 0,5% голосів у внутрішньопартійному рейтингу.

Громадський рух ЧЕСНО розшукав представника ГО “Національної антикорупційної спілки”  Андрія Володкевича, який на виборах 2015 року проводив паралельний підрахунок, зокрема у Києво-Святошинському районі. У представників громадської організації на руках були копії всіх протоколів.

 

Під час спостереження було встановлено, що Київська обласна виборча комісія 4 листопада 2015 року склала протокол про результати виборів депутатів Київської обласної ради у багатомандатному виборчому окрузі, однак відомості, зазначені в цьому протоколі, не відповідали дійсному волевиявленню громадян. Зокрема в частині виборчих бюлетенів, які визнавали недійсними – частина 11 протоколу, який стосувався округу №33. Ми зафіксували, що в 33 окрузі видали 9502 бюлетені і при цьому 2265 бюлетенів визнали недійсними. Це майже 24% бюлетенів. Насправді ж ми отримали інформацію з дільниць, що кількість бюлетенів, які визнали недійсними, була 405 бюлетенів. Таким чином, через збільшення кількості бюлетенів, яких визнали недійсними, партійний рейтинг кандидатів по цьому округу дуже суттєво зріс. Скарги ми подавали до Київської обласної виборчої комісії, але належної реакції не було, – розповідає Володкевич.

 

Як Соболєва “знімали з виборів” і він став депутатом?

Напередодні виборів до Київської обласної ради у ЗМІ розгорівся скандал. Одного з кандидатів БПП звинувачували у спонсоруванні бойовиків так званої “ДНР” та дружбі з Януковичем. Кандидат тоді в ЗМІ заперечив всі ці закиди і назвав їх чорним піаром.

З цього приводу висловлювалися нардепи БПП, зокрема Юрій Луценко та Володимир Ар’єв. Останній після виборів обіцяв чистку партійних лав.

Попри гучні заяви Соболєв залишився кандидатом від БПП. Як пояснили партійці, на тому етапі зняти кандидата з виборів вже було неможливо. Згідно з оголошеними результатами, Соболєв став депутатом.

Громадський рух ЧЕСНО вирішив поцікавитися, як так вийшло і у Лева Парцхаладзе, який очолював на виборах список БПП, організовував вибори в Київській області і до кінця 2016 року був головою фракції.

 

Цю ситуацію треба вивчити і, якщо дійсно підтвердиться те, що Ви говорите, то тоді партія має розслідувати цей інцидент і дати йому оцінку. Якщо мав місце той факт, що один з кандидатів змінив партійний рейтинг на свою користь, закон передбачає процедуру його відкликання. Будемо думати і вживати  заходи. Крім того, інші повинні розуміти, як вчиняти не можна, – каже Парцхаладзе.

 

В облраді Соболєв став членом бюджетної комісії. За результатами моніторингу ЧЕСНО, Соболєв став прогульником сесійних засідань ради. Пропустив 33% сесій у 2016 році, але насправді депутат не брав участі у 72% голосуваннях.

Натисніть для збільшення

Це може свідчити про те, що депутат реєструється (або це хтось робить за нього), але у сесійній залі він не бере участі в голосуваннях.

 

БПП обов’язково відреагує на бездіяльність цього депутата в межах чинного законодавства, – запевняє нардеп Володимир Ар’єв.

 

Намагання журналістів ЧЕСНО взяти коментар у Соболєва зазнали невдачі. Депутат не відповідає на телефонні дзвінки та впродовж кількох сесій журналісту ЧЕСНО не вдалося його відшукати в сесійній залі.

Зауважимо, що по цьому округу до облради пройшов “батьківщинівець” Микола Дворник.  Згідно з внутрішньопартійним ретйингом, він посів 6 місце з 16 прохідних. Якщо Соболєва від непрохідності відділяли 0,5%, то у Дворника різниця склала значно більше – 7%.

 

У нас були, окрім мене і Соболєва, дуже пристойні кандидати і, враховуючи скандальну публікацію і настрій наших виборців, наші однопартійці по партії “Батьківщина” дуже активно показували цю негативну сторону Соболєва – …супермаркети… ну да це стосується “Обжори”. Для мене це великий негатив. Не дивлячись на це, він пройшов. Щоб проголосували за людину не з нашого округу і з таким негативом – для мене це це було дивно. На предмет отого, що багато бюлетнів (зіпсованих – прим. ЧЕСНО) було я в ейфорії не вспів розібратися і подивився, що я маю перше місце… А то, що могло буть фальшування – то однозначно, – резюмує Дворник.

 

Представник партії “Батьківщина” у ТВК Володимир Панченко у коментарі ЧЕСНО зізнається, що такої цифри як 24% зіпсованих бюлетенів він не пам’ятає:

 

На той час, коли пройшли вибори, такої цифри не було. Цю цифру я не пам’ятаю. Якщо більше 10% зіпсованих – то мають бути перевибори. Голову ТВК Оксану Михайлівну ввели за кілька днів до виборів. Мене як члена ТВК викликали, щоб про це повідомити. Жінка, яка знається на виборчому процесі, організувала роботу. Видно, у неї було відповідне завдання і вона його виконала.

 

Голова Києво-Святошинської ТВК Оксана Вурен зізнається, що мешкає у Львові. У Київській області її прописали, щоб вона змогла вирівняти роботу ТВК.

 

Мене призначили головою в неділю Це був просто жах. Кандидатів та довірених осіб реєстрували до того. Мене вже кинули в саму кашу, коли було підбиття результатів. Щоб я технічно виконала роботу і не завалила вибори. Попереднє керівництво районної комісії допускало певні помилки. Двічі проводили жеребкування кандидатур на включення до складу ДВК. У зв’язку з тим у БПП виник сумнів, що вибори проведуть технічно правильно і було замінено голову, – розповідає Вурен Громадському руху ЧЕСНО про те, як стала головою комісії.

 

Вурен додає:

 

Ви розумієте, відверто кажучи, то вже часу пройшло з 2015 року. Соболєва я в очі не бачила. Не було жодної підстави, щоб робити перерахунок. Мені би комісія не проголосувала за це. Я не пам’ятаю, відверто кажучи, цю вилку в 24%.Поздавали протоколи, ми не моніторили їх і  просто несли комп’ютернику. На основі них формували протоколи, які нам треба здавати. Ніхто на тому не зауважив тому, що не було скарг ні від спостерігачів, ні від кандидатів. Але то вже пройшло 2 роки. З боку районної комісії жодного втручання в підрахунок бюлетенів по дільничних комісіях не було. Цим займалися ДВК. А ми лише підбивали загальні результати.

 

Що сталося з донецьким бізнесом Соболєва і куди зник депутат?

Правоохоронці твердять, що Соболєв таки дійсно курує бізнес на території так званої “ДНР”. Про це свідчать документи, які оприлюднили ЗМІ.

Навесні 2017 року Печерський районний суд міста Києва дав прокурору дозвіл на перевірку мережі “Обжора”.

 

Досудовим розслідуванням встановлено, що до 2014 року на території Донецької області здійснювали свою діяльність пов’язані між собою підприємства ТОВ “ТС Обжора” та ТОВ “Восход”, що загалом утворювали торгівельну мережу… “Обжора”, одним із власників яких являвся ОСОБА_3. Після захоплення терористичною організацією “ДНР” частини Донецької області у 2014 році ОСОБА_3, будучи лояльно налаштованим до вказаної терористичної організації були надані вказівки щодо продовження діяльності торгівельної мережі “Обжора” на цих захоплених територіях, – йдеться у рішенні суду.

 

Невстановленими службовими особами торгівельної мережі “Обжора» було офіційно зареєстровано “ООО “Леотекс Групп” на захопленій території за правилами терористичної організації “ДНР”. Матеріалами кримінального провадження встановлено, що крім ОСОБА_3 керівництво і участь у діяльності торговельної мережі “Обжора” здійснювала також ОСОБА_2,

 

На сесійних засіданнях облради Соболєва Громадському руху ЧЕСНО знайти так і не вдалося. Колеги-політики підозрюють, що він міг виїхати з країни.

Брат нардепа від БПП Мустафи Найєма оприлюднив фото паспорта депутата облради Соболєва і стверджує, що він має подвійне громадянство. Прописаний на Рубльовці.

Раніше Соболєв був одружений з колишньою дружиною Миколи Баскова. Це донька колишнього продюсера співака Бориса Шпігеля. Шпігель є фармацевтичним магнатом Російської Федерації.

Фото: LifeШоубиз

 

Депутата від БПП замінить керівник партосередку “Вітчизни”?

Якщо Соболєва відкличуть виборці і це погодить партія БПП, то наступним депутатом в облраді може стати Володимир Чечет 1970 року народження. Саме він би і мав бути депутатом облради, якби не така велика кількість зіпсованих бюлетенів по округу Соболєва.

Володимир Чечет вже був депутатом Київської облради у попередньому скликанні. Балотувався від “Партії регіонів” і переміг в Іванківському районі. Входив до екологічної комісії.

Представник БПП очолює Київську міську організацію політичної партії “Вітчизна”. Від цієї партії балотувався до Київської міської ради у 2006 році. Партія виступає за зміцнення зв’язків з Росією та Білоруссю.

Був кандидатом у народні депутати від блоку “За союз” під номером 34. Політичний блок не завів до парламенту жодного кандидата і по суті виконав технічну функцію на виборах.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО дослідив рік роботи депутатів Київської облради й виявив низький рівень опозиційності всіх фракцій та 6 кандидатів на відкликання. ЧЕСНО оприлюднив огляд депутатів з Броварщини, Києво-Святошинського району, Приірпіння, Білої Церкви, Обухова, Василькова, Вишгороду та Бородянки, Борисполя та Баришівки.

Авторка: Ірина Федорів, координатор регіональної мережі Громадського руху ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539