Відкрито друге кримінальне провадження через фейкових спонсорів “Батьківщини”

0


Мешканець Борисполя Ігор Білашенко через суд домігся відкриття кримінального провадження за фактом незаконного використання його персональних даних для перерахунку коштів на рахунок партії “Батьківщина”. До суду чоловік звернувся після того як Бориспільський відділ поліції кілька місяців ігнорував його заяви про злочин. Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду визнав протиправною бездіяльність поліції та зобов’язав її керівника внести до держреєстру відомості про кримінальне правопорушення та розпочати досудове розслідування. Про це повідомляє Громадський рух ЧЕСНО.

Згідно із фінансовим звітом “Батьківщини”, Ігор Білашенко у 2016 році перерахував партії понад 15 тисяч гривень. Сам чоловік стверджує – дізнався, що перераховував кошти “Батьківщині” із розслідування, яке у березні цього року опублікував Громадський рух ЧЕСНО. У НАЗК Білашенку підтвердили – у фінзвіті, який надала “Батьківщина”, фігурує саме його ім’я та вказані його персональні дані – ідентифікаційний номер, точне місце проживання.

Двічі я звертався до поліції з заявою про кримінальне правопорушення,незаконне використання моїх персональних даних партією ВО”Батьківщина”, але передбаченої законом реакції не було. Крім мене, в Борисполі, до поліції з аналогічною заявою звертався Копаєв Валерій Вікторович, але правоохоронці теж не відреагували відповідно до закону. Серед ошуканих і його син Максим Вікторович Копаєв. Моя мати Білашенко Катерина Аверьянівна, теща – Семешко Софія Степанівна теж у списку “спонсорів” ВО”Батьківщини”, хоча нічого про це не знали, ніяких коштів нікому не надавали… І це далеко не всі люди, що постраждали від цієї афери у нашому місті…, – розповідає Ігор Білашенко.

 

Рішення судді не підлягає апеляційному оскарженню

За інформацією ЧЕСНО, заяви щодо незаконного використання персональних даних до поліції подавали також і інші мешканці Київщини, які виявили свої імена у фінансовому звіті “Батьківщини”, однак і в цих випадках поліція затягує з відкриттям провадження.

Це вже друге кримінальне провадження яке стосується фейкових внесків на користь “Батьківщини”. Раніше юристам bihus.info  лише через суд вдалося домогтися відкриття провадження проти цієї партії за ч.1 ст. 366 КК України (службове підроблення). Справу розслідують у Нацполіції Києва.

Нагадаємо, що згідно із дослідженням ЧЕСНО, значна частина людей згаданих у фінзвіті “Батьківщини” насправді не перераховували партії жодної копійки. Не знали, що фінансують партію навіть декотрі депутати “Батьківщини”. Інші депутати хоч і стверджували, що перераховували кошти, однак чомусь не могли пригадати скільки саме. Значна частина опитаних ЧЕСНО “спонсорів” стверджують, що передавали “Батьківщині”  персональні дані під час виборчих кампаній, коли “підпрацьовували” агітаторами чи членами дільниць. Серед фейкових спонсорів є також безліч колишніх партійців “Батьківщини”, які передавали свої персональні дані при вступі в партію. До аналогічних висновків згодом дійшли також журналісти програми “Наші гроші з Денисом Бігусом”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539