Чагаров став дипломантом конкурсу журналістських розслідувань ім. Василя Сергієнка

0

Дописувач “Громади Київщини” місцевий мешканець Гатного Сергій Чагаров отримав диплом фіналіста Конкурсу журналістських розслідувань імені Героя Небесної Сотні Василя Сергієнка в номінації  “Розслідування громадськими активістами, блогерами”. Чагаров подав на конкурс свою колонку на “Українській правді Київ” “Дерибан у Гатному: “Озерний гай” привчає інвесторів до септика на болоті” про те, як компанія екс-регіонала й нинішнього “Відродженця” Володимира Зубика зводить житловий комплекс на 48 га особливо цінних земель.

Зауважимо, що в номінацію “Розслідування громадськими активістами, блогерами” учасники подали 79 розслідувань, з яких оргкомітет обрав 10 матеріалів.

До складу Експертної ради конкурсу увійшли авторитетні журналісти та науковці: публіцист Віталій Портников, телеведуча Соня Кошкіна, професори Сергій Квіт, Микита Василенко та Валерій Іванов, зубри журналістики Володимир Мостовий та Наталія Лигачова, Юрій Бондар, Дмитро Лиховій, Михайло Шаманов, Ростислав Мартинюк та представники регіональних ЗМІ Тетяна Воронцова та Юрій Грицик.

«Я подивився всі 282 роботи. Значна кількість з них мала наслідком реальний позитивний результат для суспільства: від зупинення незаконних забудов, незаконного видобутку піску, зупинки торгівлі наркотиками, до порушення кримінальних справ, відставок різноманітних чиновників, ба навіть відставки мера міста Українка, що сталося завдяки розслідуванням учасників конкурсу. Журналісти своєю роботою змінюють життя, впливають на владу, журналісти-розслідувачі є справжня четверта влада», – переконаний член оргкомітету конкурсу Олександр Аронець.

Сергій Чагаров подякував організаторам конкурсу за увагу до проблем Гатного.

“Це для мене честь – отримати нагороду імені Василя Сергієнка, який під час Майдану боровся за те, щоб при владі не були колишні корупціонери і регіонали. Але, на жаль, все залишилось як раніше. Люди пішли голосувати за тих, хто раніше на них наживався, а колишні регіонали забудовують десятки гектарів особливо цінних земель”, – коментує нагороду Чагаров.

“Я думаю, що дуже важливо, щоби ті, хто погрожували – а це відомі особи, в районі відомі особи – щоб вони зараз побачили це відео (з нагородження конкурсантів – прим. ред.), що Сергій отримує премію і ліпше не жартувати з погрозами, а намагатися не займатись корупцією. Я розумію, що це важко зробити тим людям, які продають землю в районі, але доведеться!”, – наголосив ведучий церемонії нагородження журналіст Дмитро Тузов.

Також партнер заходу генеральний директор туркомпанії “Феєрія мандрів” Ігор Захаренко вручив Чагарову тур вихідного дня до Варшави. Захаренко також розповів історію, як переводив зі школи свою дитину, яку незлюбив директор за те, що учень поскаржився на неадекватну поведінку вчителя.  

“Я з радістю вручаю премію – це тур вихідного дня – поїхати поки що до Варшави… відпочити, подивитися, вдихнути свіжого повітря… Все в його руках – ми самі творці свого щастя. Хочеш бути щасливим – будь щасливим. Хочеш бути вільним – будь вільним”, – підсумував Захаренко.

Нагадаємо, журналістську премію імені Василя Сергієнка було започатковано в середині липня цього року. Як зазначали ініціатори конкурсу, він має кілька місій. По-перше, об’єднати та згуртувати журналістську спільноту, адже із групою однодумців владі розправлятися важче, ніж із розрізненими представниками ЗМІ. По-друге – підтримати, захистити та підняти на новий якісний рівень розслідувальну журналістику в Україні. По-третє, підтримати регіональних журналістів, котрі змушені працювати в умовах залежності від місцевої влади, тому є особливо вразливими. Також одна з місій конкурсу – вшанувати пам’ять та домогтися доведення до кінця розслідування вбивства видатного черкаського журналіста Василя Сергієнка.

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539