Громада зруйнувала фундамент незаконної забудови під Біличанським лісом

0

Попри домовленості зі Святошинською райдержадміністрацією на незаконній забудові продовжили роботи. Працівники благоустрою оформили припис, а поліція спостерігає і не втручається.

Тож 24 жовтня люди самотужки вкотре спинили техніку. 

Після трощі забудовник заходився відновлювати об’єкт, але з десяток мешканців Новобіличів вийшли і зупинили техніку.

Забудовнику допомагають “тітушки”. Ці “захисники” незаконної забудови погрожували застосувати зброю до депутата Київради, коли той почав їх фільмувати на відео. Громада обурена такими діями забудовника.

Нагадаю, що на початку жовтня активісти вже зупиняли будівельні роботи та ламали огорожу на самозахопленій ділянці.

У вихідні на збори, як правило, приходить близько півсотні людей, які вирішують, що робити далі.

Підтримали громаду також два депутати Київради – представники “Свободи” та “Батьківщини”.

Цими вихідними ще до початку зборів під лісом зібралася група правоохоронців. Частина з них була в яскравих жилетах.

Представники громади поліцію не викликали. Ймовірно, це зробив забудовник, щоб захистити незаконно споруджений об’єкт.

“Коли громада збирається на збори проти забудови – кілька десятків поліцейських уже чекають. А коли треба зупинити будівельну техніку, яка на самозахопленій ділянці вже два місяці веде роботи, то поліцію можна очікувати цілий день”, – каже Прохор Антоненко, депутат Київради від “Свободи”.

Правоохоронці залишались осторонь та не перешкоджали зборам, проте все, що відбувалося, методично фіксували на відео.

“Допомогли горе-забудовнику фундамент впорядкувати. Забудовник по підробних документах намалював собі договір купівлі-продажу 1993 року, що нібито там стоїть будинок, приватне БТІ намалювало техпаспорт на повітряні 900 квадратних метрів. Купив декларацію на початок будівельних робіт під реконструкцію неіснуючої будівлі і так далі. Класичний пакет “союзу художників”, – прокоментував ситуацію депутат від “Батьківщини” Юрій Дідовець.

За порадою народного депутата від БПП Володимира Ар’єва, обраного до Верховної Ради від округу на Святошині, ми звернулися до очільника району.

Володимир Каретко сказав, що про проблемну забудову на вулиці Обухівській знає, але, за його словами, у райдержадміністрації немає повноважень це зупинити.

Каретко направив на об’єкт Романа Башировця, начальника відділу контролю за благоустроєм. Той оглянув ділянку.

“Контрольну карточку вони брали на встановлення паркану. Усе, що цікавить відділ благоустрою – це встановлення паркану… Без паркану роботи здійснювати не можна. Інспектор винесе їм припис про припинення робіт. У забудовника є три дні, щоб виправити ситуацію”, – сказав Башировець.

Відділ благоустрою повинен слідкувати не лише за парканами. Згідно з рішенням Київради від 2 квітня 2015 року “Про забезпечення недопущення самочинного будівництва та самовільного зайняття земельних ділянок”, Святошинська РДА та Департамент міського благоустрою мали обмежити доступ до земельної ділянки шляхом встановлення паркану або іншим чином.

Представник забудовника категорично відмовився припиняти роботи, незважаючи на відверте порушення норм будівництва.

Замість виконання умов контрольної картки забудовник огородив котлован захисною стрічкою.

З приводу цієї забудови порушено кримінальне провадження. Активісти вимагають арешту ділянки та припинення робіт. Такі прецеденти вже були зі скандальними забудовами Войцеховського.

“Відправив звернення на земельну та екологічну комісію, щоб розглянули це питання. Також очікую відповіді на листи до ДАБІ щодо скасування містобудівних умов, до Департаменту благоустрою щодо скасування контрольної картки. 24 жовтня поговорив з представниками ДАБІ. Домовились, що 27 жовтня їхній інспектор приїде на об’єкт, щоби краще розібратися в ситуації”, – каже “свободівець” Антоненко.

31 жовтня о 14:00 відбудеться засідання робочої групи щодо проблемних забудов у Святошинській РДА. Усі охочі можуть долучитися.

Віта Думанська, журналістка, мешканка Новобіличів, спеціально для УП

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539