Жити по-новому, або Чому влаштували “маски-шоу” у захисників лісу

0

25 жовтня – уже третя дата у 2017 році, яку я запам’ятаю назавжди. Як і 11 квітня і 30 квітня, коли мені спалили два автомобілі та пригрозили вбити дитину.

У середу у мене – як і в низки інших активних мешканців Софіївської та Петропавлівської Борщагівки, які виступили проти корумпованої місцевої влади і злочинців-забудовників, – провели обшуки.

Виставу з “масками-шоу” влаштували зранку. Правоохоронці в повній амуніції штурмували оселі всіх активістів вулиці Фермерська і Ярова, які розташовані впритул до скандального будівництва “Празький квартал-2” – житлового комплексу компанії Building Development Holding.

Окрім знищення Вумівського лісу, ця  компанія в нездоровій близькості від садиб з порушенням ДБН та містобудівного законодавства зводить ЖК “Празький квартал-2”, просто посеред приватного сектору.

Спершу озброєні правоохоронці прийшли у будинок активіста Олександра Сінчугова, який виступив проти цієї забудови. Садибу в прямому сенсі брали штурмом.

Іншого активного мешканця Юрія Єфремова протримали в наручниках (чому і навіщо?) протягом декількох годин. Провели обшуки ще в декількох мешканців, імен яких в ухвалі взагалі не було.

Потім “пересувний театр правоохоронців” перебрався до будинку моєї матері. Шукали мене. Провели обшуки в помешканні, хоча це не є місцем моєї ресторації. Бабусі довелося відвести мого сина до сусідки – дитина не мала змоги поспати в своїй кімнаті, адже там копирсались поліцейські.

Що вони шукали серед дитячих іграшок, для мене залишається загадкою. Може, думали, що там якась граната?

Потім “коршуни” налетіли на мою квартиру. Привезли з собою, зрозуміло, “лівих” понятих. У них громада впізнала бабусь – тих, що називалися нібито активістками-інвесторками на мітингу під садибою моєї матері 28 березня.

 

 Поняті і слідчий

Чому в моєму домі проходили обшуки, достеменно невідомо. Може, вони мали на меті  підкинути мені наркотики, чи мільйони доларів, зброю, чи, може, ядерну бомбу….

Громада і адвокати вимагали змінити понятих. Поліція розуміючи, що впізнали фейкових бабусь-івесторок, здалася. Понятих замінили. Виходить, план з ядерною бомбою в поліції провалився.

Усі обшуки проходили на основі ухвали суду, винесеної 24 жовтня. Магічним чином “маски-шоу” в активістів співпали з затриманням Людмили Котенко, яку нібито “взяли” з 200 тисячами доларів, які вона нібито вимагала у забудовника,  і чомусь приплели до неї решту людей.

Особисто мені цілком зрозуміло, що це – спецоперація, яка готувалась декілька місяців.

Але активісти виявилися міцними горішками і справжніми борцями за закон і права, нікого з них не затримали, якихось доказів не змогли вилучити теж. Бо їх не існує.

Якщо Котенко винна і брала якісь хабарі, то хай відповідає по закону, але чому без жодних доказів клеять ідентичну злочинну діяльність усім активним мешканцям Софіївської і Петропавлівської Борщагівки одночасно з цим випадком? “Совпадєніє”? Не думаю.

Робиться це з однією метою, по-перше, залякати, а по-друге, кинути тінь, дискредитувати будь-які рухи активних громадян, які заважають мафії заробляти, порушуючи закони України і права людей.

Одним махом два зайці вбити – це ж просто блискуче.

Ще й про всяк випадок політичне поле перед виборами зачистити, а раптом хтось з активістів балотуватися надумає.

Чому ж поліція не проводить таких “блискучих” операцій щодо сільського голови Петропавлівсько-Борщагівської сільради Олексія Кодебського і забудовницької мафії? Адже держава несе мільйонні збитки від корупційної діяльності таких голів і таких забудовників.

Поліція ж натомість за замовленням мафії нищить тих, хто усіляко захищає інтереси держави.

Інколи мені здається, що це сюр, сон, і зараз я просто прокинусь. Але, на жаль, це реальність.

В Україні нічого не змінюється. Державні органи стають дедалі більше налаштованими проти громадян, хоча повинні бути створені служити їм і захищати їх.

Операцію з ошуками проводили спільно(!) Управління злочинів економіки Національної поліції в Київській області, Генеральна прокуратура та КОРД.

Так, те саме Управління злочинів економіки і та сама Генеральна прокуратура, яка успішно заминає справу, яка перебуває у них же на розслідуванні проти голови Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Олексія Кодебського.

Нагадаю, що Кодебський на одній з сесій фактично “сам собі” виділив один гектар землі в урочищі Вумівський ліс, і передарував її забудовнику. На цій ділянці знищені дерева і збудований перший будинок ЖК “Echo Park”, компанії Building Development Holding.

Таких будинків планують збудувати 14, 10 з яких саме “Echo Park”, а урочище Вумівський ліс, забудувати тотально. Приватні садиби навколо урочища записали у “вєтхі” будівлі. Навіть абсолютно нові будинки раптом сталими на папері “вєтхіми”, адже урочище має яристу природу ландшафту, схильну до зсувів.

Зробила це сільрада Петропавлівської Борщагівки, догоджаючи забудовникам. Адже і в сільраді, і в будівельній компанії знають, що коли почнуть будувати решту 13 будинків, це просто спричинить знищення садиб навколо.

Декілька років вже громада бореться з забудовою урочища Вумівський ліс. Найбільших результатів люди досягли вже в 2016 році, коли мешканці згуртувалися і зупинили таки подальшу забудову.

Усі методи боротьби, які обирала громада – виключно правові. Забудовник зрозумів, що люди грають тільки за правилами, хоча і не на своєму полі, тому почав жорстоко грати проти людей, і грати без правил.

Спочатку були залякування телефоном, потім влаштовували фейкові кримінальні провадження, щоб активісти бігали по допитах. Потім спроби підпалити домівки –  Олександру Сінчугову кинули два коктейлі Молотова. Мені спалили вщент дві автівки – робочий вантажний бус і родинний автомобіль позашляховик.

Стало відомо що вдень спалення джипа хотіли влаштувати ДТП, ми їхали з дитиною в машині. У цей же день подзвонили і сказали, щоб я готувала метрову труну для дитини.

А тепер, коли нас все це не зупинило і громада продовжує отримувати перемоги в судах, вирішили налякати інакше. Поліція влаштувала “шмон”.

Але днями громада отримала чергову перемогу в суді. Вумівський ліс – більше не “зелені насадження, чи бур’яни якісь”, якими його вважають в сільраді, а знову ліс першої категорії.

Рішення сільради, яким ліс перестав бути лісом, скасоване.

1,8 га урочища, відданого “Житлоіндбуд-2”, компанії пов’язаної з Building Development Holding, суд постановив повернути в комунальну власність, скасувавши договір оренди. Суд також скасував зміну цільового призначення землі під багатоквартирне житлове будівництво.

Тому цілком зрозуміло, чому забудовницька мафія організувала обшуки в активістів.

На жаль, після 25 жовтня мій син стане швидше дорослішим. Запам’ятає нові  слова  “обшуки”, “арешт”, “поліція” , “штурм” і затямить назавжди, що від слова “поліція”  в Україні не може бути ніякого добра.

Поліцію він боятиметься, а не шукатиме в ній захисту і опори. Це точно. І це та українська реалія, яку семимильними кроками будує чинна влада.

Я хочу звернутися до Юрія Луценка, генерального прокурора України. Коли голові Петропалівсько-Борщагівської Ради, Кодебському Олексію буде вручено підозру? Коли людина, яка разом з забудовницькою мафією влаштовує терор не лише мені, а і сотням людей, яка обкрадає державу на мільйони, яка дерибанить ліс, і зводить там будинки, відповість за законом?

Ви ж любите ліс, Юрію Віталійовичу? Тоді чому ви не захищаєте ні ліс, ні людей?!

Валентина Аксьонова, журналіст, лідер громадської ініціативи “Захисти ліс”, “Українська правда. Київ”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539