Тротуарна плитка проти групи подовженого дня

0

“Громада Приірпіння” вже писала про те, що з цього навчального року якимось дивним чином виконавчий комітет Ірпінської міської ради відніс послуги “курси позаурочної роботи з навчально-розвиваючих занять при загальноосвітніх навчальних закладах” (далі – ГПД) до платних.

З урахуванням нинішньої економічної ситуації в країні з нашого класу у 32 дитини на платні послуги погодилося лише 6, за розцінками Ірпінського виконкому вони мали б платити по 1020 гривень за місяць. Але,як завжди є але, вчитель поцікавився у керівництва школи про розрахунки і доплату саме за ГПД до основної зарплатні і була дуже здивована, що за роботу із групою із 6 дітей з 12:00 до 18:00 доплата до основного заробітку буде менше 500 гривень на місяць.

Калькуляція здивувала і навіть обурила і батьків і вчителів.

Вчитель відмовляється від проведення «курсів позаурочної роботи» і говорить про те, що раніше, коли ГПД  фінансувалося за рахунок бюджету їм додавали ще 0,5 ставки і було 2 вчителі, які працювали по черзі через день. Тож це виходить у значно більшу суму ніж 500 гривень за робочий місяць. Ситуація й досі не вирішена. Для мене питання ГПД також болісне і важливе, тому я звернулася до депутата Коцюбинської селищної ради Олени Сокотюк із проханням направити до ІМР та обласного управління освіти запит на інформацію, де ми спільно виписали конкретні питання на які хотіли отримати конкретні відповіді.

Зверну вашу увагу, що відповідь на інформаційний запит має бути надана протягом 5 робочих днів. Сокотюк зареєструвала та відправила його рекомендованим листом 14 вересня 2017 року.

Пройшло більше місяця і нарешті ми отримали відповідь на свій запит.

 

Як бачите, нас поінформували лише про те, що таке рішення дійсно прийнято більшістю виконкому, і жодної відповіді, що стосується фінансових питань. Тобто, ми так і не зрозуміли, чи буде передбачено у бюджеті виділення коштів на дану послугу, ні копії рішення виконкому, ні обґрунтування економічної складової.

Коментар від виконавця відповіді на запит від виконкому ІМР Білоруса О.А. взяти не вдалося, але секретар управління освіти запевнила, що пам’ятає, що копії запитуваних рішень були і усі розрахунки та обґрунтування також, тільки вони відправили їх до обласного управління освіти, а автору інформаційного запиту вирішили надати формальну відписку.

Таку ж формальну відписку отримали і з обласного управління освіти.

Відповідь не в повному обсязі, ні про які розрахунки не йдеться, додатків також нема. Суха констатація факту, що виконком мав право визначати відповідні платні послуги.

Хоча законодавством визначено протилежне. Так, відповідно до частини 4 і 5 статті 79 Закону «Про освіту», який набрав чинності 28 вересня 2017 року передбачено, що плата за навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації здобувачів освіти, за надання додаткових освітніх послуг встановлюється суб’єктом освітньої діяльності.

Згідно з пунктом 27 частини першої статті 1 цього Закону суб’єктом освітньої діяльності є фізична або юридична особа (заклад освіти, підприємство, установа, організація), що провадить освітню діяльність, але ніяк не виконавчий комітет органу місцевого самоврядування.

Розмір та умови оплати за навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації, за надання додаткових освітніх послуг встановлюються договором.

Таким чином, очільники виказують свою зневагу нам – простим громадянам і користувачам їх надуманими платними «послугами».

«Загальна сума податку на доходи з фізичних осіб (ПДФО) всього селища Коцюбинське за рік становить 16 мільйонів гривень, з яких 60% залишається в бюджеті Ірпеня (приблизно 9,7 мільйонів) і по 20 % іде до обласного та державного бюджетів» Говорить економіст КСР Ірина Червінська.

Як платник податків, я хочу чітко розуміти на яку плитку їх витрачають і яке обґрунтування запровадження подібних платних послуг.

Ще у вересні заступник голови Ірпінської ради Дмитро Христюк хвалився, що у 2018 у кожній школі Ірпеня буде побудовано патріотичні майданчики – банальна плитка з візерунками вишиванки.

Цього року він вже презентував таке нововведення в одній із шкіл Ірпеня, де похапцем вирішили добудовувати ще один поверх, бо школярів нема куди дівати, і заняття почали не 1-го вересня після урочистого відкриття нового майданчика (майданчик – читати плитка), а на кілька тижнів пізніше – ремонтні роботи затягнулися.

Я роблю висновки, що Ірпінські очільники так і не зрозуміли першочергові потреби свого міста та містечок, що у їх підпорядкуванні.

А депутатка Анастасія Попсуй (змінила прізвище на Заблоцька) взагалі вважає, що переповнені класи і групи в дитячих садочках, то провина переселенців (в нашому класі із 32 дітей, аж одна дитина, яка має такий статус). Ні, не подумайте, що то через хаотичну забудову, а розвиток інфраструктури для них – це тротуарна плитка у всіх можливих варіаціях. А “сприятливі умови” – це відсутність ГПД, правда трохи оговталися і все ж таки 20 вересня 2017 року вирішили, що для пільгових категорій населення ГПД буде безкоштовною. Цікаво чи пільговики знають про своє щастя і чи використовують такий шанс.

Я дуже люблю притчу про двох мишок, які потрапили у глек із молоком, одна склала лапи і потонула, а інша так сильно барахталася, що збила шматочок масла, залізла на нього, відштовхнулася і вискочила з глека.

Наразі, ми розпочинаємо збір підписів батьків, чиї діти навчаються у початковій школі, із вимогою передбачити видатки на оплату ГПД у бюджеті Ірпеня на 2018 рік. Вважаю, що платники податків мають на це право, бо бюджет міста збільшується за рахунок пайової участі новобудов і з ним збільшується перелік платних послуг за всіма напрямами. Якщо хтось хоче долучитися, пишіть у приват або у коментарі, я буду відправляти електронну версію форми для збору підписів у вашій школі.

З нетерпінням чекаємо на розгляд справи про визнання незаконними і скасування рішення виконкому ІМР “Про встановлення розмірів місячної батьківської плати з надання платних освітніх послуг закладами освіти”, позов було подано на початку жовтня. Сподіваюся, що ГПД переможе тротуарну плитку!

Авторка: Ірина Латиш, мешканка селища Коцюбинське

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539