Сила громади: найдовша сесія у Коцюбинському закінчилася через рік

0

21 листопада відбулося найкоротше й найконструктивніше засідання Коцюбинської селищної ради. Виявляється, якщо не міняти місцями питання порядку денного, який запропонувала Голова, і дотримуватися регламенту для виступів, то трохи більше ніж за 2 години можна розглянути близько 30-ти питань. Білше того, можна вичерпати нарешті порядок дений і закрити сесію, яка тривала понад рік, бо депутати сиділи по 6 годин і не могли розглянути весь порядок денний.

Мабуть ніхто не сподівався, що на позачергову сесію, яка була скликана за день, прийде так багато простих людей. На жаль, люди звертають увагу на політику тільки тоді, коли справа стосується їх безпосередньо. Тема опалення змусила людей зрозуміти, що все в їхніх руках. Адже саме вони мають контролювати роботу депутатів, бо єдиним джерелом влади, згідно Конституції України, є народ.

Коли мені говорять, що ми – прості люди – нічого не вирішуємо, мені шкода, що є зневірені. Повна зала людей не давала депутатській більшості поводити себе нахабно та зверхньо, як зазвичай вони звикли. Мені прикро, що деяких депутатів, яких саме народ наділив певними повноваженнями, потрібно контролювати, як дітей-бешкетників, що дивлячись у очі обіцяють одне, а роблять навпаки.

Цього разу я не побачила “постійних клієнтів”, які підтримують безлад депутатської більшості, припускаю, що так сталось, бо “дєнєг нет, но ви держитесь”.

Навіть горласті мамусі депутатів цього разу не прийшли. Завдячую депутату Людмилі Узерчук, що постояла біля Будинку культури, але до зали так і не зайшла. Саме вона частіше за інших вносить безглузді зміни до порядку розгляду питань порядку денного, на що витрачається по три години.

Підозрюю, що мабуть депутатка просто побоялася народного гніву, бо на сьогоднішній день лише один будинок в селищі (вул. Лісова, 20А – це її округ) залишається без опалення і без її допомоги та будь-якої участі для вирішення даного питання. Складається враження, що її не хвилюють і не обходять проблеми електорату з цього будинку, бо питання виділення бюджетних коштів на ремонт даху для будинку, де мешкає саме вона та її сім’я вирішено давно, не переносилося в самий кінець порядку денного і комісію пройшло без зауважень.

Перед початком розгляду питань порядку денного слово взяв депутат Микола Єременко. Цікавився чому це Голова не підписала все, що вони наголосували на сумнівних зборах, де його було обрано “законним” секретарем. Попередив, що оскаржує непідписання Ольгою Матюшиною рішення про обрання його секретарем селищної ради в судовому порядку.

Тепер по результатах:

  • Нарешті відголосовано зміни у склад тендерного комітету. На минулому засіданні в серпні було прийнято рішення про закупівлю трактора для чищення снігу, але не проголосували за тендерний комітет, який має оголосити сам тендер на закупівлю, тому питання залишилося у підвішеному стані. Начебто за трактор і проголосували, а ось чому його не придбали – про це мовчок. Це питання виносилося на розгляд не одне засіданння поспіль, але депутати його не розглядали.
  • Майже без обговорень прийнято рішення щодо придбання пелетного котла для котельні, що гріє Меблеву і Лісову, ремонт трьох дахових котелень, які убило ТОВ “УкрОпт Майстер-енерго”.
  • про надання поворотної фінансової допомоги для УЖКГ «Біличі» – це кошти для виплати заробітних плат працівників котелень, закупівлі пелет, оплати електроенергії, оплати газу, щодо виділення коштів на проведення капітального ремонту дахів кількох багатоповерхівок та заміну вікон міжсходових клітин.
  • Одноголосно підтримали і питання матеріальної допомоги та доплат дітям війни, учасникам АТО, тяжкохворим.
  • За кілька спроб все ж таки проголосували за освітлення пішохідної доріжки вздовж вузькоколійки від будинку № 28 на Пономарьова до вул. Залізничної, освітлення доріжки від автобусної зупинки до будинку № 34 на Пономарьова, реконструкцію доріжки від будинку № 28 до № 16 на Пономарьова. Останню доріжку спершу поруйнували, а потім заходилися монтували без будь-якого проекту перед виборами люди у накидках «Нові Обличчя» в супереч тому, що за кілька днів планувався монтаж на замовлення Коцюбинської селищної ради за відповідним проектом.
  • Таким чином, не було передбачено, що під доріжкою проходять високовольтні кабелі напруги, і від неправильного монтажу плитка провалилася, в результаті чого кабель було пошкоджено, що призвело до аварійного відключення електропостачання на кілька діб у двох будинках. Виборці Віктора Анісімова, які також щодня ходять тими доріжками, не приховували обурення через його репліки щодо недоцільності голосування за ці питання, бо висновку бюджетної комісії не було.

Людям прийшлося прокачати питання 50% фінансування будівництва футбольного поля на території НВК Ірпінський гуманітарний ліцей, що з половини фінансується субвенцією відповідно до відповідної постанови Кабінету Міністрів України. Депутата Сергія Даніша дуже хвилювало питання, коли ж Ольга Матюшина буде відкривати поле. Звикли відкривати усе, що відкривається. Пропоную і відреконструйовану доріжку відкрити, і ліхтарі.

Громада скандувала «ГОЛОСУЙТЕ! ГОЛОСУЙТЕ» і це допомогло! Депутатська більшість зрозуміла, що розгніваний народ не залишить їх у спокої, тому і поводилися вони скромніше ніж зазвичай, неначе надягли “нові обличчя”.

  • Підтримали питання субвенцій на капремонт даху будинку культури, на реконструкцію 4 водонапірних станцій ( «Картографія», «Шевченка», «Поноварьова», «Доківська») та на капремонт приміщення для дитячого садочка на Пономарьова 2/2.
  • Пощастило цього року і малечі, прийнято рішення щодо виділення додаткових коштів на святкування Новорічних свят.bezyimyannyij
  • То ж можна буде і ялинкові прикраси не з втулок від туалетного паперу робити, як ми це робили торік, а купити нові. І вистави для малят організувати не силами творчих колективів селища, завдячуючи яким і проходять усі свята, а запросити артистів із виставами.

Не було підтримано 3 не менш важливих питання.

Депутатка Ліна Радуда, подавала усі розрахунки на реконструкцію автобусної зупинки біля будинку № 18 по вул. Пономарьова. Там зазвичай стоїть калюжа по коліно і саме на цій зупинці виходять батьки з малечею, які під’їжджають до садочка “Світлячок”.

Радуда докладно розповіла, які роботи заплановано і як це покращить умови комфорту користувачам, але, на жаль, депутати, які не користуються громадським транспортом, а деякі, як Владислав Євстєфєєв, навіть не живуть у селищі, знають краще потрібно людям покращити умови і проголосувати за реконструкцію чи вирішити їх долю одним своїм “утримався”. Ось список, як хто голосував.

Не набрало необхідної кількості голосів і рішення щодо заміни вікон у приміщенні селищної ради. Дивно, що депутатська більшість ще на початку каденції дуже переймалася і хотіла проводити сесійні засідання саме в залі селищної ради, саме там проходять і на даний момент засідання постійних комісій та робочі зустрічі з інших питань, то чому ж не замінити вікна, там дуже великі тепловтрати.

Попри одноголосний позитивний висновок комісії з питань ЖКГ, до якої входять депутати від більшості Олексій Зінкевич (в минулому начальник УЖКГ “Біличі”) та Анатолій Столяр, рада вкотре не підтримала питання придбання нового сміттєвозу.

Депутат Павло Назарук репетував, що треба наймати підрядників і немає чого нашій комунальній установі заробляти кошти, що це нам не вигідно (підрядникам вигідно мати нові машини, а нам – ні, нам нормально постійно ремонтувати два одоробла майже сорокарічної давнини!).

Люди обурено викрикували щоб депутати все ж таки проголосували. До мікрофону вийшла жінка з округу Назарука і просила його персонально голосувати “за”. Потім депутати Владислав Євстєфєєв та Іван Лизун «присіли» на вуха літнім жіночкам, які знервовано просили пояснення, чому ті не голосують за сміттєвоз. Ось поіменне голосування, щоб було видно, хто голосував в інтересах своїх виборців.

Депутати почали говорити, що тариф значно підвищиться, але це не правда.

Я з початку літа разом із Оленою Сокотюк, Людмилою Буток і Оксаною Вдовцовою пропрацьовували це питання в УЖКГ “Біличі”. Якщо техніка буде закуплена радою і передана в оренду УЖКГ, то за 6 років КСР отримає назад вкладені кошти через оренді платежі, ми залишимося з тими самими тарифами, але за умови набагато кращих послуг.

Машина, яку пропонували придбати споживає менше пального ніж ті, які зараз є в наявності, окрім того є висновок УЖКГ, що старе авто потребує заміни бункера, орієнтовна вартість якого 400 000 грн., перевагою нового Форда також є і більший об’єм бункера та коефіцієнт ущільнення і найголовніша перевага – це додатковий бункер для жижі, яка в теплу пору року розливається “крутіше”, ніж каналізаційна річка по Бакала названа ПЗДУН (на честь її засновників та тих, хто підтримує існування цього неподобства – Пушанко, Зінкевич, Даніш, Узерчук, Назарук).

Після сесії мала розмову з Іваном Лизуном щодо сміттєвоза, розпиналася про його переваги, а він мені у відповідь каже, що його не цікавлять усі ці технічні характеристики, його цікавить тільки економічне обґрунтування.

Я на мить оторопіла, ну як це так, не цікавлять технічні характеристики? І про яке обґрунтування і окупність може бути мова? Яка окупність у ремонту даху багатоповерхівки? Або у заміни вікон сходових клітин? Або у парка, встеленого плиткою і заставленого лавками???

Ну от коли це все окупиться? І кому це все окупиться?

За цей рік мешканці приватного сектору (6 округів – 20% населення плюс приватний сектор по вул. Лісовій (депутат Зінкевич), приватний сектор по пров. Парковий (депутат Даніш), з податків, які вони також справно платять у бюджет селища, отримали дірку від бублика.

Ми не просили ремонтувати дахи наших будинків, не просили міняти вікна і котли, ми просили лише сміттєвоз, який надаватиме більш якісні послуги, разом з тим, це авто буде обслуговувати і підприємства селища і багатоповерхівки (на сьогодні, наприклад, старий сміттєвоз УЖКГ “Біличі” також обслуговує будинок №9 по вул. Залічничній, де депутатом є Владисав Євстєфєєв). Чому така несправедливість під час розподілу бюджету мені не зрозуміло.

  • І на решті дійшла черга до таких довгоочікуваних посвідчень для депутатів Коцюбинської селищної ради. Тепер у депутатів є чим підтвердити свій статус. Не пройшло й 1,5 роки.

В перерві Голова спілкувалася з людьми про опалення, серед людей шириться чутка, що опалення за три дні мають вимкнути. Матюшина розвіяла усі сумніви та заспокоїла людей. Також цікавило вирішення питання річки-потічки ПЗДУН.

У кінці, коли підписували поіменну, Ольга Матюшина запитала у депутата Столяра, чи стало тепло в його оселі, відповів, що не дуже тепло але набагато краще і на тому спасибі. З представників депутатської більшості він єдиний, хто подякував за тепло в домівках.

Я хочу подякувати кожному, хто прийшов на це засідання. Громадо, ви – та рушійна сила, яка не дала депутатам перетворити ще одне засідання на театр абсурду. І поки в раді є екземпляри, які працюють не в інтересах виборців, їх потрібно буде контролювати власною присутністю і наполегливістю.

Авторка: Ірина Латиш, мешканка селища Коцюбинське

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539