Поліція Ірпеня попереджає про випадки Інтернет-шахрайства

0

Останнім часом в Приірпінні почастішали випадки інтернет-шахрайства. Закликаємо всіх мешканців Ірпінського регіону бути вкрай уважними та не потрапляти на “гачок” до шархаїв.

Однією з розповсюджених схем шахрайства є продаж товару через сайт рекламних оголошень OLX. Спосіб досить примітивний, шахраї під виглядом продавця розміщують оголошення та чекають на свою жертву. Після того як покупець дзвонить та в ході розмови погоджується на операцію, повідомляють номер банківської картки на яку необхідно здійснити оплату. Природно, що після того, як гроші будуть переведені, контактний номер шахраїв буде відключений, а жертва залишиться без грошей і товару.

Пам’ятайте, якщо у вас немає можливості особисто зустрітися з продавцем, то можна скористатися послугою післяплати – коли ви платите після отримання та перевірки товару. Просимо бути уважними при купівлі через Інтернет. Слідуйте порадам, не перераховуйте кошти до того, як отримаєте товар та не піддавайтеся на маніпуляції.

​Також попереджаємо про активізацію шахрайських дій кібер-злочинців стосовно власників платіжних карток. Розповсюдженою схемою є випадки надсилання SMS-повідомлень з різних невідомих номерів нібито від імені “Ощадбанку” про блокування картки та необхідність зателефонувати до Контакт-центру. Прийнявши Ваш дзвінок, зловмисники намагаються дізнатись персональні дані, зокрема, номер картки, пароль, СV-код.

Користувачі карток мають пам’ятати, що не можна розголошувати конфіденційну інформацію – кодове слово, номер картки, термін її дії, PIN-код, CVC / CVV-код (3 цифри на зворотному боці картки) – ні знайомим, ні стороннім, ні тим більше тим особам, які представляються співробітниками банку. Всі SMS-повідомлення від “Ощадбанку” надходять за єдиним зразком: відправник повідомлення – Oschadbank. Після того як зловмисники отримають всю необхідну інформацію, яку зазвичай громадян повідомляють не задумуючись про наслідки, з особистого рахунку жертви будуть зняті всі грошові кошти.

Звертаємось до громадян із проханням не втрачати пильності при використанні платіжних карток у банкоматах і особливо в мережі Інтернет.

Сподіваємось, що інформація стала для вас корисною і допоможе не потрапити у неприємну ситуацію.

Автор: Олександр Литовченко, т.в.о. начальника Ірпінського відділу поліції

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539