Чому ми пропонуємо назвати одну з вулиць Києва іменем Українського Пласту

0

Пласт – національна скаутська організація України, яка має на меті всебічне виховання дітей і молоді на добрих громадян, засадах патріотизму, християнської моралі та життя в природі.

За час свого існування Пласт загалом та в Києві зокрема виховав багатьох успішних українців: Любомир Гузар, Богдан Гаврилишин, Любомир Романків, Кетрін Винник, Борис Ґудзяк, Ярослав Ажнюк, Соломія Бобровська, Роман та Юлія Тичківські.

Пластуни завжди були активними у розбудові та захисті української держави, активними учасниками визвольних рухів. Сьогодні понад 100 українських пластунів захищають незалежність нашої Батьківщини на Сході. Вічна пам’ять та слава героям, які не зламали своїх присяг та загинули за Україну – Віктору Гурняку, Марку Паславському, Андрію Білику, Євгену Подолянчуку та Миколі Гордійчуку

Пласт і Київ

Пласт – найбільша молодіжна організація столиці з понад 1000 учасників.

Наступного року в Києві пройдуть урочисті події з нагоди 100-ліття Пласту в Києві. 1918 року з ініціативи засновника Пласту Івана Чмоли та за участю ректора Київського університету відбулася установча зустріч Пласту в Києві. Першими очільниками Київського Пласту були Євген Деслав (у майбутньому – відомий французький кінорежисер із нагородою Американської академії кінокритиків) та Валентин Отамановський (засновник «Братства самостійників», депутат Української Центральної Ради, учасник бою під Крутами).

Чому пропонуємо перейменувати саме вулицю Бойченка

Олександр Бойченко — один з керівників комсомольського руху і комуністичної партії, який в  1930–32 роках під час колективізації приватної власності українців та напередодні Голодомору був генеральним секретарем комсомолу України, членом бюро ЦК всесоюзного комсомолу, членом ЦК ВКП(б). Ця постать безумовно підпадає під закон “про декомунізацію”, а вулиця неодмінно має отримати нову назву.

На вказаній та прилеглих вулицях є 5 середніх шкіл, 4 гуртожитки НПУ ім. М. Драгоманова, а також дитячо-юнацькі центри, зокрема Льодова арена. Пласт як найбільша молодіжна організація Києва та України може запропонувати цій молоді додаткові можливості для дозвілля. Також вказана вулиця прилягає до вулиці Юності, що чудово за змістом може доповнити вулиця, названа в честь найбільшої молодіжної організації України. Зважаючи на розвинуту дитячу і молодіжну інфраструктуру мікрорайону, нова назва вулиці на честь Українського Пласту буде дуже доречною.

Що робити, щоб підтримати цю ініціативу

Наша найближча ціль – здобути підтримку киян на громадському обговоренні:

http://projects.kievcity.gov.ua/projects/view.php?P=422

Кияни, підтримайте нашу ініціативу – проголосуйте та закличте друзів зробити те ж саме.

Комісія з найменувань КМДА проголосувала за нашу пропозицію, і передала на громадське обговорення, що триватиме до 23 грудня. Щоб пропозиція перейменування перейшла у наступний етап, нам потрібно отримати підтримку громадськості Києва – просту більшість голосів на сайті КМДА. Голосувати може кожен киянин за посиланням.

Якщо це ваше перше голосування, то необхідно зареєструватися, що займе до 2 хвилин.

Якщо кияни підтримають нашу пропозицію, то Комісія з найменувань КМДА передасть його у відповідні комітети Київської міської ради. Після рішення комітетів, це питання буде виставлено на голосування, і Київська міська рада прийме остаточне рішення щодо цього питання перейменування.

 Авторка: Ольга Юрчишин

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539