Чи буде карантин через епідемію кору?

0

Станом на  12 січня у 2018 на кір вже захворіло 11 мешканців Київської області. З них 6 дітей, 4 з яких не були щеплені. Торік на Київщині зафіксовано 80 випадків захворювань. З них 56 діти, 44 з яких також були не щеплені.

Департамент охорони здоров’я Київської облдержадміністрації повідомляє, що карантин оголошуватися не буде та й недопущення до навчання у школах та садках, як у столиці, запровадити немає можливості. Для того щоб ввести таке обмеження для нещеплених дітей, область повинна мати запас вакцини, якої наразі нема.

Радник директора Департаменту охорони здоров’я КОДА Юлія Логвинюк поінформувала громаду Київщини про подробиці щодо наявності вакцини в амбулаторіях області.

“На початку тижня для Київської області МОЗ передано 300 доз вакцини з інших менш охоплених  спалахами хвороби районів, і ми їх вже використали.  Департаментом охорони здоров’я КОДА направлено лист до Міністерства із проханням виділити ще 10 000 доз вакцини”, – говорить Юлія Логвинюк.

“Сьогодні знайшли ще 1940 доз. Але ж це катастрофічно мало на всі 25 районів Київської області”, – стверджує головний позаштатний спеціаліст з епідеміології та імунопрофілактики Департаменту охорони здоров’я Сергій Мартинчук.

У порівнянні зі спалахом кору на Київщині у 2006 році, тоді було зафіксовано більше 3000 захворюваних, підстав для хвилювання поки що нема, але це не привід відмовлятися від вакцинації і ставити під загрозу здоров’я своїх близьких.

Для прикладу, в м. Ірпінь Київської області проживає сім’я, де є троє дітей віком від 3-х до 7-ми років. Лише одній дитині було зроблено щеплення КПК. Під час чергового спалаху хвороби на кір захворіла уся родина, окрім дитини, яка була вчасно щеплена, незважаючи на тісний контакт із хворими.

Загалом, в 2017 році було заплановано щепити близько 95 000 дітей. Згідно статистичних даних 95% від запланованого було щеплено. Для порівняння у Рівненській області щеплено лише 40%, а в Івано-Франківській  60% дітей.

Заяву про відмову пишуть близько 2% батьків. Інші, які не щеплюють малечу –  просто не приходять на процедуру.

Дорослі можуть зробити щеплення лише придбавши вакцину власним коштом. Також це можуть бути програми органів місцевого самоврядування для певних категорій населення, наприклад, медики або вчителі чи працівники дитячих садочків.

“В останні роки в Києво-Святошинському районі, Бориспіль, Бровари, Ірпінь, Буча дуже важко спрогнозувати кількість необхідної вакцини. Ці райони дуже швидко забудовуються і населення не завжди реєструється за місцем проживання. Ще один фактор, який потрібно передбачити – це переселенці, яких також необхідно враховувати”, говорить Сергій Мартинчук.

“Ускладненнями після тяжкої форми кору може бути енцифаліт – запалення головного мозку і людина може до кінця життя залишитися інвалідом, бо наслідком цього може бути слабоумство. Але повірте, що кір – це не так страшно, як дифтерія.  І є прогнози, що наступна епідемія може бути саме дифтерії”, додає Сергій Мартинчук.

Таку саму ситуацію описує і доктор Комаровський.

Також, Сергій Мартинчук розповів Громаді Київщини, що хоч кір і боїться дезінфекційних засобів, прямого сонячного світла, високих температур та кварцування, єдиним способом убезпеченням себе та своїх близьких є лише вакцинація.

Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні 5-6 років. Головна причина спалахів — низьке охоплення щепленнями.

Це захворювання – одна з головних причин дитячої смертності в світі. За даними ВООЗ, щороку у світі 30-40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. Це означає 314 смертей на день, 13 смертей щогодини.

Ліків від кору не існує. Проте захворюванню можна запобігти у разі вчасної вакцинації. 2 дози вакцини у 1 рік та в 6 років захищають від кору.

Громада Київщини нагадує про профілактичні щеплення, що рекомендовано МОЗ України.

Фото на кавер: https://www.obozrevatel.com

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539