Заборонили заборонене: Київрада з другої спроби проти політагітації у школах

0


Депутати Київради з другої спроби прийняли рішення про недопущення політичної діяльності та політичної агітації в загальноосвітніх навчальних закладах міста Києва. За таке рішення проголосували 66 депутатів, повідомляє Громадський рух ЧЕСНО з посиланням на прес-службу Київради.

Проект рішення про заборону політагітації в школах ініціювали ще торік депутати “Самопомочі” Сергій Гусовський, Наталія Шульга та Олег Макаров. Тоді під час сесії 21 вересня 2017 року за нього проголосували лише 32 депутати.

У прийнятому рішенні забороняється розповсюдження реклами політичного характеру, агітація серед учнів та просування персонального політичного брендінгу в будь-якій формі на території навчальних закладів. Також заборонене використання матеріально-технічної бази шкіл для розміщення приймалень і політагітації.

Насправді, в Україні політична агітація в навчальних закладах і так заборонена. Відповідно до частини четвертої статті 80 Закону України “Про освіту”, об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням, – коментує юрист Громадського руху ЧЕСНО Максим Хаврат.

Дійсно, ст. 31 нового Закону «Про освіту» забороняє втручання політичних партій і об’єднань в освітню діяльність. На жаль, деякі політики зухвало ігнорують Закон, проявляють дивне винахідництво з метою обійти його норми. Київрада своїм рішенням додатково конкретизувала проголошений в Законі принцип, встановивши повну заборону будь-яких форм політичної реклами, агітації і брендингу на території шкіл. Київрада також зобов’язала Департамент освіти КМДА здійснювати постійний нагляд за дотриманням положень Закону та невідкладно припиняти порушення”, – додає один з ініціаторів рішення голова регламентної комісії Київради Олег Макаров.

Зауважимо, що самі ж депутати Київради неодноразово хизувалися на сторінках своїх соцмереж фотографіями із навчальних закладів.

Громадський рух ЧЕСНО запускав флешмоб – #ДеньЗнаньБезПолітики і моніторив політиків, які приходили піаритися до шкіл. Депутати натомість не соромилися приносити дітям у школи на 1 вересня брендовані пакети й коробки.
У цьому помічені “батьківщинівці” Київради.

Першокласники Києва з брендованими пакетами депутата Київради від “Батьківщини”

І депутати від БПП “Солідарність”.

Подарунок першокласнику від депутата Київради від БПП Олега Костюшка

При цьому відповідальність за порушення рішення про заборону політагітації покладається на директорів шкіл.

Нагадаємо, раніше Регламентна комісія прийняла рекомендацію не піаритися депутатам за кошти бюджету, маркуючи своїми іменами об’єкти благоустрою.

Також нагадаємо, що у Вінниці депутат міськради Борис Гройсман облаштував приймальню в дитячому садку.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539