Навіщо ляшківцям озеро біля лісу?

0

18 лютого відбулися збори біля озера з приводу ймовірного захоплення водойми. Зібралось близько 50 рибалок та кілька активістів з сусідніх новобудов. Активісти пропонують приєднати водойми до Голосіївського Нацпарку. Ляшківці мають намір відібрати озеро в Інституту рибного господарства та перевести його на баланс міста. За таких умов Київрада безперешкодно зможе передати водойму “потрібним” опікунам.

На зборах ляшківець Андрій Махніцький озвучив наступний план: понеділок – пікет під Генпрокуратурою, далі звернення до КМДА з проханням забрати водойму в Інституту рибного господарства, далі – рішення Кабміну і Київради про прийняття озера на баланс міста.

Відео Олександра Аронця.

Організатори зборів мали намір зібрати підписи під зверненням до Генпрокуратури. Проте текст звернення не показували, планували збирати підписи людей на чистих листках. Після мого уточнення – так а під чим підписуватися? – від цієї відмовились і листки заховали. Потім такі підписи можна прикладати до будь-чого і називати це “народною” ініціативою, – ділиться враженнями Віта Думанська, місцева активістка.

Реєстр учасників зборів також не вели.

Активісти із будинків над озером запропонували долучити озеро до Голосіївського Нацпарку, адже водойма межує з Біличанським лісом. У 2014 році сам Біличанський ліс доєднали до Голосіївського Нацпарку, щоб захистити зону від забудови.

Це збереже озера від того, що знайдуться якісь люди, власники цих озер, які подумають, щоб ці озера просто прихватизувати і просто продати забудовникам, простіше кажучи подерибанити цю територію. Якщо буде статус Нацпарку – тут буде чистота і порядок, – каже у своїй промові Олександр Лозовий, який мешкає у новобудові біля озера.

Учасників зборів активно обговорюли цю ініціативу. 

 

В принципі, озеро можна додати до Нацпарку. Для цього потрібне рішення Академії Аграрних наук та Указ Президента. Треба розробити обґрунтування, чому саме озеро важливе та чого його потрібно оберігати. В цьому випадку Указ то не найскладніше, – коментує Борис Дробот, директор Нацпарку.

Рибалок цікавило, чи можна рибалити у Нацпарку.

Рибу ловити можна, якщо не заповідна територія, – додає Борис Дробот.

“Громада Київщини” звернулась до директора Інституту рибного господарства з питанням, чи підтримує він ідею включення Святошинського озера до Нацпарку:

Ви самі добре розумієте, як наступає Київ. І так і Москва, і так кругом. Це не спасе. Ви подивіться на цейво ліс. Рубають по одній, його вже видно на виліт. Так само і там буде. Тут просто урбанізація наступає, і ніхто не перекриє цього. Справа в тому, що якби інститут наш перенесли десь за Київ, десь кудись в якусь сторону – а тоді тут робіть, що хочете. Поки що тут інститут, прив’язаний до цих озер. Ми нікому озера не передаємо у власність, використовуємо все по тематиці,  – коментує Ігор Грициняк.

Очільник інституту переконаний, що статус Нацпарку не додасть порядку на озері:

По Києву є 3500 озер. Передалося плесо. Є хоч порядок на одному озері? – додає Грициняк.

Зауважимо, громадські організації мають право піклуватися про власне майно, тоді як озеро не належить “Біличанському рибалці”. Також громадська організація не може здійснювати охоронну діяльність. На це потрібна ліцензія. Члени ГО представляються охоронцями озера, коли збирають кошти за риболовлю або ж виганяють дітей, які відмовляються платити.

Нагадаємо, напередодні з’явилась неоднозначна публікація у ЗМІ, наближеному до Радикальної партії, з приводу ймовірного рейдерського захоплення озера народним депутатом ЯКИМ і ГО Біличанський рибалка подавалася як єдино можливий порятунок озера.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539