АТБ переслідує активістів, які відстояли сквер на Чорнобильській

0

4 квітня відбулось перше засідання за позовом АТБ проти активістів. На лаві підсудних 6 місцевих мешканців та депутат Київради. Судять тих, хто спинив незаконне будівництво на Біличах. По цій забудові з вперше у Києві вдалося скасувати дозвільні документи. Скасування ініціював нардеп Левченко.

АТБ не очікувало на спротив громади. Забудовники були певні, що мають підтримку київської влади. Вони також можуть дозволити собі “запросити” силову підтримку. За заявами АТБ-шників почали активно відкривати кримінальні справи проти активістів. Писали заяви, що жінки-активістки погрожували фізичною розправою їх правцівникам та тітушкам. Зібрали з соцмереж фото протестувальників та заявили, що саме вони організували заворушення. Забудовник стверджує, що із сотень людей, присутніх на протестах, саме ці 6 осіб знищували їх майно. Тобто робили усе, аби залякати активістів. 

Сьогодні відбулось перше засідання суду. Підтримати мене та активістів прийшла місцева громада.

Протистояння з мережею супермаркетів розпочалось майже десять років тому. АТБ придбало землю, на якій росли столітні сосни. У КМДА тоді надали висновки, що ділянка не є зеленою зоною. Проте зазначу, що ця територія з 2005 року входить до Програми розвитку зелених зон Києва.

Хоча ділянка в АТБ була з 2007 року, рубати дерева та робити дозвільні документи на будівництво почали лише у 2015.  Посеред ночі представники забудовника вирізали столітні дерева. А 2016 після отримання незаконних документів на будівництво супермаркету  забудовник привіз тітушок з ГО «Майдан». Як наслідок, розпочались сутички з місцевими мешканцями. Постраждали люди. Тоді громада об’єдналася і дала забудовникам відсіч.  

По цій забудові вдалося чи не вперше у Києві скасувати дозвільні документи. ЦЕ зробив народний депутат Юрій Левченко. Містобудівні умови та обмеження (МУО) і Декларація на початок будівельних робіт скасовані. Саме після обрання Кличка мером активізувалась забудова зелених зон і видача незаконних дозволів на будівництво.


АТБ скасовані дозвільні документи, перемога на боці киян.  Але чи то з бажання помститися, чи щоб залякати інших активістів, забудовник подав на мене та найбільш активних противників забудови цивільний позов.


Наразі громада згуртована не гірше ніж тоді, коли вигнала забудовника зі скверу. Активісти готові відстоювати зелену зону, і залякати нікого не вдасться.

 

Прохор Антоненко, депутат Київради спеціально для “Громади Київщини”

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539