Писанки чи розмальовки: фестиваль кітчу та підробок у центрі Києва (ФОТО)

0

На Софіївській площі у Києві стартував “Фестиваль писанок”.

До традиційних розмальованих яєць додалися ще й великодні кролики – 374 штуки.

Організатори разом із представниками столичної влади хваляться, мовляв, за допомогою цього фестивалю привчають киян та гостей столиці до українських традицій та знайомлять з західноєвропейськими.

“Традиційно ми готуємося до Великодня, тож вже восьмий рік поспіль відкриваємо фестиваль писанок, – говорить голова постійної комісії з питань освіти, науки, молоді та спорту Київської міської ради Ганна Старостенко. – Цей фестиваль заявив про себе не лише в Україні, а й у світі. І нам приємно, що він відбувається у центрі столиці, популяризує християнські свята, а також є можливістю показати наше традиційне мистецтво, традиції українського писанкарства з сучасними родзинками”.

фото – фб Anna Starostenko

“Фольклор чи фейклор?”, – запитує художниця та співачкам Анжеліка Рудницька. Вона побачила не лише писанки, а й натовп зайців, та обурилась.

“Софіївська площа заставлена розмальованими зайцями. Організатори виставки дали пафосну конференцію, похвалилися суперідеєю, – говорить вона. – На моє питання у фб: яке стосування це має до українського Великодня, вони, організатори, відповіли, що європеїзують Україну. Правда? – саркастично запитую я”.

Рудницька не розуміє, чому виставку великих мальованок організатори вперто і безграмотно називають писанками, «формуючи фейклорні суспільні уявлення замість того, щоб популяризувати фольклорні».

“Майстри, які знають традиції, бережуть їх, популяризують, поширюють, і заробляють саме на традиціях, теж долучаються до продукування фейклору. Запитували і їх чому вони це роблять? Відповіді вражають: бо для розпису зайців організатори дають фарбу, її більше, ніж треба для одного зайця. А зекономлену фарбу можна використовувати для чогось справді мистецького”, – додає художниця.

“Але питання не в майстрах, а в тому, що ми, навіть в умовах війни, не навчилися цінувати своє, не визначилися з пріоритетами і цінностями. І продовжуємо міняти свої нематеріальні цінності на фарбу, гречку. Перетворюємо сакральне свято на тріумф споживацтва”, – говорить Анжеліка Рудницька.

Варто зауважити, що «Фестиваль писанок» – це не єдиний проект, організований  засновником проекту “Folk Ukraine” Ігорем Добруцьким. Напередодні новорічних вихідних ця компанія готує свято головної ялинки країни. Минулого року вони прикрашали зелену красуню яворівськими іграшками. Спочатку замовили кілька пташок, ангеликів та зірочок у справжніх майстрів з Львівщини, а потім посадили своїх художників малювати копії “у яворівському стилі”, намагаючись спотворити уявлення про традиційну дерев’яну іграшку. До того ж намагалися підробити авторські зразки. Головний аргумент організаторів був у бажанні зекономити. Хоча вже тоді оренда однієї ятки на фудкорті коштувала не менше, аніж 200 тисяч гривень за кілька тижнів.

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539