Готельний монстр на Андріївському: чи здатна Київрада заблокувати будівництво?

0

У столиці на Андріївському узвозі місцеві жителі та активісти протестують проти незаконного будівництва багатоповерхового готельного комплексу. Сьогодні вони знесли частину паркану навпроти Музею Булгакова, зайшли на будівельний майданчик і причепили на верхівці будівельного крану український прапор та підпалили димову шашку.

Будівництво без дозволів

Ще у жовтні 2005 року Київрада передала в оренду на 15 років ділянку №14-16 на Андріївському узвозі для будівництва готельного комплексу – “Mercure Andreyevskiy”. Отримала її компанія ПП “Маркон”, яка є замовником проекту.

За даними єдиного державного реєстру юридичних осіб, засновником ПП «Маркон» значиться офшорна компанія “Кентрон девеломпент”, зареєстрована на Британських Віргінських островах. Його представництво у Києві ЗМІ пов’язують з екс-заступником голови податкової служби Києва Валерієм Павлюком.

Генпідрядником є одеське ТОВ “Кадорр-Україна”, що входить до інвестиційно-будівельної компанії Kadorr Group бізнесмена Аднана Ківана. Останнього СБУ підозрює  у фінансуванні незаконних збройних формувань так званих “ДНР” і “ЛНР”.

Серед об’єктів будівництва Ківани житлові комплекси, торгові та бізнес-центри, котеджні містечка в Одесі. В Києві ця компанія будує будівлю з апартаментами на вулиці Жилянська, 68.

Згідно проекту, на Андріївському мала б постати величезна будівля у чотири-сім поверхів із закладами громадського харчування та паркінгом.

Такі розміри не вписуються у містобудівні обмеження щодо габаритів на цій ділянці. Враховуючи, що Андріївський узвіз увійшов до охоронних зон Андріївської церкви і Софії Київської в цілому, то, за регламентом, будівництво можливе, але заввишки не більше 9-12 метрів, тобто це можуть бути два чи три поверхи.

Кілька разів забудовник намагався погодити ескізний проект будівництва готельного комплексу на містобудівній раді. Але безрезультатно. А вже у 2011-му, коли законом скасовувалося обов’язкове узгодження проектів містобудівною радою, той почав діяти. І вже влітку 2012-го під новий готель на Замковій горі було знищено близько сотні вікових дерев.

Спочатку на будмайданчику закріпили схили під нульовий рівень для паркінгу, а потім почали зводити стіни.

Нині у підніжжя Замкової гори вже побудовано два поверхи, що виходять на Андріївський узвіз, і ще три за ним.

Реакція громади

“Ми вимагаємо зупинити це будівництво, розібратися з усіма дозволами, кількістю поверхів, стилістичним виконанням”, – каже місцевий житель Андрій Гомонай.

Хлопець розповідає, як щодня бачить працюючий будівельний кран у вікно. “Це сьогодні він завмер, бо ж відбувається анонсована акція”, – уточнює він.

“Сьогодні ми вимагаємо приїзду органів місцевого самоврядування – представників благоустрою, які мають вжити заходів по демонтажу крану, адже він перебуває тут незаконно – на проїзній частині, – переконаний координатор “Штабу оборони Києва” Сергій Мельниченко. – І є відповідні відповіді з департаменту земельних ресурсів, що відбулося самозахоплення землі – 10 соток. Також розпочате кримінальне провадження поліцією Подільського району. Але досі реакції ніякої. Тож ми вважаємо, що є усі правові підстави демонтувати цей кран. Тож аби унеможливити проведення будівельних робіт, допоки влада не демонтує цей кран, ми будемо тримати все на контролі. Ще вирішимо, чи встановлювати намети”.

“Попередження” столичної влади

Акція на Андріївському, дійсно, була заздалегідь анонсована. І тому ще напередодні свої думки висловив заступник голови КМДА Олександр Спасибко.

“Міська влада, мер неодноразово зверталися до представників забудовника з вимогою представити проект будівництва цього готельного комплексу для обговорення на містобудівній раді за участю громадськості, – сказав він. – Андріївський узвіз – це комплексна пам’ятка містобудування, а земельна ділянка за адресою: Андріївський узвіз, 14-16 входить до охоронної зони об’єкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тепер забудовник повинен невідкладно призупинити це будівництво. Позиція влади і реакція на велику кількість звернень громади щодо будівництва готелю на Андріївському узвозі – це зупинення підготовчих та будівельних робіт і обов’язкове проходження містобудівної ради», – наголосив заступник голови КМДА”.

Він зазначив, що були проведені перевірки, які підтвердили порушення вимог законодавства в сфері містобудівної діяльності.

“Поки справа знаходиться в судах, вимагаємо надати архітектурне рішення проекту будівництва на розгляд містобудівної ради. Жодних будівельних робіт до проходження містобудівної ради забудовник не повинен вести”, – підкреслив Спасибко.

“Юридично такі заяви не мають жодних юридичних наслідків, – продовжує Сергій Мельниченко. – Має бути виданий документ. Таким може бути відповідне розпорядження. Тоді можна говорити про вчинення безпосередньо дій по демонтажу. За чинним законодавством, місто має усі повноваження це демонтувати”.

Відповідь забудовника

Тим часом забудовник заявляє “про маніпуляції і тиск на інвестора з боку «активістів». Саме так висловився генеральний директор ПП “Маркон” (Київ) Валерій Павлюк в коментарі інформаційному агентству “Інтерфакс”.

“Тиск на інвестора виключно маніпулятивний. Повноту і достовірність проектно-технічної документації для захисту своїх інвестиційних прав і ділової репутації “Маркон” неодноразово відстоював у судах різних інстанцій, зокрема щодо захисту прав оренди, права власності та дійсності дозвільної та проектної документації”, – зазначив Павлюк.

Як він стверджує, компанія користується ділянкою відповідно до цільового призначення з 2006 року.

“Об’єкт будівництва було визначено як пріоритетний ще в період підготовки до проведення в столиці України Євро-2012, – розповідає він. – Усі будівельні роботи з першого дня і до сьогодні здійснюються на підставі дозволу на будівництво від 2010 року, що дійсний до завершення всіх робіт. Згідно з історико-містобудівною документацією, затвердженою виконавчими органами, на фасадній частині готелю розташовані чотири поверхи і мансарда, в глибині об’єкта – сім поверхів і мансарда. У прив’язці до рельєфу ділянки чотири поверхи розташовані в підземній і напівпідземній частинах”.

Питання – на сесію

Активісти говорять, що питання будівництва готелю на Андріївському узвозі мало бути винесено на сесію Київради вже у четвер, 12 квітня.

“Але, здається, питання і Андріївського узвозу, і Поштової площі, які мали розглядатися, зняли з порядку денного. Можливо, хтось буде ініціювати питання з місця”, – попереджає Мельниченко.

Тож поки місцеві жителі та активісти не дочекаються рішення від Київради, вони планують блокувати будь-які будівельні роботи, адже внаслідок їх руйнується не лише Замкова гора, а й Музей Булгакова та навколишні будинки.

Згодом представники Департаменту благоустрою розпочали демонтаж будівельного крану. За процесом пильно спостерігає поліція.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539