Соціальна безвідповідальність: чому Київ замість державного садочка дозволив будувати приватний?

0

15 тисяч гривень на місяць. Саме стільки пропонують заплатити батькам малечі за відвідування приватного дитячого садка у Солом’янському районі. Ті обурюються, адже на цьому місці Київ давно мав побудувати державний дошкільний навчальний заклад.

“Давно хотіла розповісти історію про дивовижні метаморфози садочка, який будують у моєму дворі. Будувати почали ще 2009-2010 року, але забудовник не виконав зобов’язання і будівництво припинили. У 2016 році поновили. Вивісили банер, що “за підтримки київського міського голови Віталія Кличка”. На паспорті об’єкту, як видно на фото, написано, що замовником є Державна служба України з надзвичайних ситуацій. Кілька тижнів тому в нашому будинку почали роздавати реклами садочка “Кудрявський”, а пізніше на паркані будівництва теж повісили банер, який сповіщає, що тут буде садок “Кудрявський”, можна записуватися. Ясна річ, за гроші”, – пише на своїй сторінці у фейсбуці журналістка Громадського радіо Анастасія Багаліка.

Вона з’ясувала, що місяць навчання у Кудрявському коштує 15 тисяч гривень і ще стільки ж треба заплатити під час вступу до садочку.

Анастасія Багаліка намагалася запитати у чиновників КМДА, як так сталося, що державний садочок перетворився на приватний. А надто, коли у мікрорайоні нема жодного дошкільного навчального закладу, а найближчий вщент забитий дітьми.

“У КМДА від будівництва і від самої ситуації відморозилися одразу в двох департаментах – будівництва і архітектури та освіти”, – зазначає вона.

Але вчора журналістка отримала відповідь на запит від Державної служби України з надзвичайних ситуацій: “Кажуть, нічого не будують і нічого не замовляли. Будує Київміськбуд. І там одразу сказали, що на запит раніше 10 травня відповіді не дадуть. Геокадастр говорить нам, що право власності на ділянку, на якій будують, належить Київській міській державній адміністрації, а майнові права – ДСНС. Тож увага, питання: як на землі КМДА без відома КМДА і без участі ДСНС, які вказані замовником в паспорті, виникає садок, який оголошується приватним за кілька місяців до старту роботи?”.

На сайті “Кудрявського” нині зазначено, що садочок відкриють з вересня, у ньому буде п’ятиразове харчування та вивчатимуть другу іноземну мову – французьку.

Це вже не перший випадок у районі, коли спочатку мали будуватися соціальні об’єкти, а згодом з’ясовувалося, що на їх місці виростають приватні будови.

Цікаво, що у серпні 2016 року в ефірі Громадського радіо голова постійної комісії Київради з питань освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Ганна Старостенко сказала, що їй відома ситуація з довгобудом.

“Є певні складнощі, тому що оцей дитсадок будував саме інвестор. Будівельна компанія здійснювала комплексну забудову мікрорайону. Згідно з містобудівною документацією, вона мала не тільки ці «свічки» вигнати, але й побудувати дитсадок. Ця компанія не виконала свої зобов’язання. І ми шукаємо інвестора, думаємо про те, щоб у наступному році в бюджеті закласти це. Але в даному випадку ми надаємо пріоритет роботі з будівельними компаніями, щоб вони виконували свої зобов’язання. У нас є декілька важелів впливу: Київська міська рада готова складати список забудовників, які не виконують соціальні зобов’язання (не будують дитсадки та школи, поліклініки, які мали звести), і не давати цим компаніям інші земельні ділянки, пільги”, – зазначила вона.

Фото – фб Анастасії Багаліки

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539