Ваша думка: чи готові захистити #МузейНаПоштовій?

0

Громадський рух ЧЕСНО запустив опитування до громадян чи готові вони вийти на підтримку Музею на Поштовій площі у Києві. За перші півгодини опитування набрало понад 100 голосів “Так” і менше 10 голосів “Ні”.

Питання створення повноцінного музейного комплексу на Поштовій площі об’єднало в Київраді фракцію “Самопомочі”, “Батьківщини”, “Свободи” і “Єдності”. Більше того, шестеро депутатів від БПП “Солідарність” усупереч волі фракції також проголосували за Музей. І хоча голосів за прийняття рішення забракло, депутати підтверджують свій намір голосувати “за”, а також організувати кращу явку колег по фракції.

Опитування – ТУТ.

Секретар Київради Володимир Прокопів повідомив Громадському руху ЧЕСНО, що питання створення Музею будуть обговорювати депутати для знаходження спільної позиції.

Депутатка від БПП “Солідарність” Вікторія Муха з трибуни Київради захищала інтереси забудовника, лякаючи киян лондонським судом. На її думку, яку підтримує більшість депутатів єдиної фракції БПП, досить буде в торговому центрі мати кілька квадратних метрів для ммузейної експозиції замість повноцінного музейного комплексу:

“Інвестор… зареєстрований у Великій Британії, і у випадку оскарження рішення це буде суд Лондона, який так само затягне і унеможливить проведення археологічних досліджень на цій ділянці… Ми хочемо, щоб департамент економіки доповів на сесії КМР, аби ми потім із вами могли прийняти виважене рішення. Чи необхідно розривати інвестиційну угоду і виплачувати кошти з бюджету міста – чи можливо разом з вами, разом з громадськістю ми можемо змусити інвестора дати під музейний заклад, якщо таке рішення буде прийнято, – необхідну площу, необхідні кількість метрів… Дуже прошу не підтримувати правки пана Сергія (Гусовського – прим. “Громади Київщини”) і прошу головуючого поставити на голосування напрацьовані нами правки”, – каже Муха.

Громадські активісти, зокрема захисниця Поштової площі Анабелла Моріна, висловлюють занепокоєння, що компроміс із забудовником, до якого схиляє БПП “Солідарність”, може дорого обійтися киянам та Україні загалом: унікальну вулицю Київської Русі може бути втрачено.

“1. Однозначний розрив/припинення інвестиційного договору з “Хенсфорд-Україна” на будівництво об’єкта багатофункціонального призначення – торгового центру. Київ вважає, що понад 500 млн грн бюджетних грошей, вкладених в реконструкцію транспортної розв’язки – це інвестиції самого міста в створення простору під Поштовою площею. Унікальні знахідки археологів, прив’язка місця до подій Хрещення Київської Русі-України – це однозначний привід інвестувати на цьому місці в створення Музею, який стане туристичною Меккою, а не в будівництво ТРЦ. Інвест-Договір на ТРЦ був укладений з порушеннями, не виконано (будівництво йде без отримання землі). “Інвестор” докладає всіх зусиль, щоб нівелювати історичне значення місця і знахідок. Тому це не інвестор, а грабіжник.

2. Продовження розкопок командою археологів Центру археології Києва НАНУ – при бажанні вони можуть взяти в команду міжнародних експертів, але міжнародні експерти не повинні підмінити наших учених. Археологи ведуть розкопки на Поштовій з 2014 року, а на Подолі з 70-тих років. Вони мають авторське право на відкриття, але зараз робляться спроби вижити їх з Поштової за їхню принципову позицію.

3. Під Поштовою площею повинен бути створений музей. Для цього повинні бути завершені розкопки і за їх підсумками складено конкурсне завдання для архітекторів, які будуть пов’язувати знахідки різних часових періодів в архітектурну концепцію музею. Музеїфікація окремих об’єктів – спосіб не робити музей”, – озвучує солідарну позицію археологів та активної київської громади Анабелла Моріна.

Голова фракції “Самопомочі” Сергій Гусовський підтверджує, що ведуться консультації з міським головою. Водночас Гусовський продовжує відстоювати позицію створення повноцінного Музею саме на Поштовій площі.

Нагадаємо, як з’ясували журналісти ЧЕСНО, під час голосування за Музей на Поштовій в другому читанні 7 червня де-юре за створення Музею забракло 5 голосів, але по факту – лише 3: у Дмитра Калініченка й Людмили Костенко не спрацювали картки.

Ще раніше 19 квітня рішення за Музей на Поштовій було прийняте в першому читанні.

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539