Музей на Поштовій: політики говорять про перемогу, активісти не вірять і голодують (ФОТО)

0

Київрада не зупинила будівництво ТРЦ на Поштовій площі, як того вимагала громадськість, але прийняла рішення про продовження археологічних досліджень і продовження роботи будівельників для укріплення площі. Таке рішення підтримали три фракції в міськраді – БПП “Солідарність”, “Єдність” і “Самопоміч”. Попри обіцянку Гусовського й Кличка, що всі фракції підтримають компромісне рішення, фракції “Свободи” й “Батьківщини” категорично проти такого компромісу із забудовником – і голосували проти. 

Голова фракції “Самопоміч” Сергій Гусовський заявляє, що прийняте рішення означає перемогу і Музей на поштовій.

Такої самої думки дотримується і міський голова Віталій Кличко.

Активістка, яка протягом кількох років виступає за захист Поштової від забудовника, Анабелла Моріна тим часом не вірить у перемогу Кличка-Гусовського і оголосила безстрокове голодування.

Моріна пояснює, що в проекті рішення не було головного на її думку – розірвання утаємниченого договору із забудовником.

Громадські активісти демонтували частину паркану забудовника і на місці поваленої секції паркану проводять екскурсію для киян та усіх охочих, розповідаючи про історичне значення Поштової площі.

Перехожі зупиняются послухати про історію відкриття на Поштовій. За екскурсовода – Ольга Рутковська, яка розповідає не лише про артефакти, але й про перипетії із захистом цього місця від забудовника. Крім історії перехожі розпитують, чому Гусовський не підтримав свій перший проект, який влаштовував громадськість і передбачав розірвання договору із забудовником.

На паркані роздруковані світлини деяких знахідок під час розкопок.

Єдине у чому гасла активістів і політиків співпадають – то це в тому, що Музею бути. Тільки активісти бачать повноцінний музейний комплекс без ТРЦ, а політики говорять про музеєфікацію артефактів.

Люди проходять і розпитують про ситуацію до пізньої ночі. На площі вночі досить жваво й затишно: гуляють перехожі, катаються скейтери, збираються танцювальні клуби, байкери.

Нагадаємо, площа розкопок сягає 1500 квадратних метрів, а може збільшитися втричі. Наразі роботи не проводяться, причина – брак фінансування з боку інвестора-забудовника. Під час розкопок Центром археології Києва знайдено вулицю Київської Русі з будівлями і похованнями. Знахідки свинцевих печаток-булл свідчать про те, що будівлі належать до 11 століття часів княжіння сиина Ярослава Мудрого – Ізяслава Ярославовича.
Оскільки неподалік раніше при будівництві метрополітену було виявлено русло річки, активісти припускають, що це русло – мала річка Почайна, в якій князь Володимир хрестив киян.

Громада вимагає створити тут музей замість ТРЦ. Спершу “Самопоміч” подала проект рішення, який влаштовував киян та передбачав розірвання договору з інвестором, який будуватиме ТРЦ. Інвестора ЗМІ пов’язують із “екс-завгоспом” Януковича. Для того, щоб такий проект не пройшов, його запропонували голосувати у двох читаннях. Під час ІІ читання забракло лише 5 голосів при тому, що 8 депутатів “Самопомочі” чомусь були відсутні. Одразу після цього мер Віталій Кличко та Сергій Гусовський, голова фракції “Самопоміч”, подали новоспечений проект за три дні до сесії. Він не блокує побудову ТРЦ. БПП, “Єдність” та “Самопоміч” цей проект підтримали 21 червня одразу і не влаштовували кількох читань, хоча активісти та кияни закликали його відкласти. Збереження вулиць часів Київської Русі залишається під загрозою через рішення Київради.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539