“Ми у пеклі. З’явився трупний сморід”, – жителі Теремків не можуть підійти до озера

0

У Києві у Голосіївському районі на озері масово померають птахи. Причина – невідома.

“Четвертий день мруть качки та інші пташки на теремківському озері біля церков. Рахунок – до сотні. Місцеві бояться за здоров‘я дітей та домашніх улюбленців, тому власним коштом замовили аналізи води та мертвих птахів, а ще живих рятують, як можуть”, – говорить Максим Юр’єв.

Місцева жителька Аліна Семенова розповідає “Громаді Київщини“, що усім компетентним органам досі було байдуже, що відбувається у них в мікрорайоні.

“Всі владні органи, крім колишньої СЕС, зараз продспоживслужби та “Плесо” “висловили глибоку стурбованість і занепокоєння”, подякувавши мешканцями за проведену роботу, – говорить вона. – Нині вже відомо, що віруси та пташиний грип виключені результатами експертизи, шукають інші причини. “Плесо” візьме лише проби води. Досі немає правильної утилізації трупів, їх закопують і закидають у смітники працівники орендаря озера, не огороджена територія, не попередженні мешканці, які там гуляють і плавають, не взяті всі необхідні аналізи і змиви, птахи продовжують вмирати, почалось вже розкладення трупів у воді, з’явився трупний сморід. Ми у пеклі”.

“Вочевидь владі байдуже до можливої епідемічної ситуації, – продовжує Юр’єв. – КП “Плесо” лише клеїть дурня, дзвонячи місцевим активістам дізнатись про орендаря. Ніби не знають, що Київрада віддала ділянку під забудову екс-регіоналу Ігорю Лисову. Можливо це новий метод боротьби забудовника, невдоволеного протистоянням громади у Київраді. Вже подано проект рішення про розірвання договору оренди”.

“У нас на Теремки-2 “господар” – ТОВ “ТМО” Ліко-холдінг”, – пояснює Аліна. – Він забудував більше 27 га у мікрорайоні, а також є орендарем цієї ділянки разом із озером. Спортивний клуб і готель теж його”.

Місцеві активісти говорять, що бачили проект з будівлею прямо на озері, а згідно із проектами нового генплану 2025 року замість зеленої зони та озера, є віддана під забудову територія.

Люди думають, що качок могли отруїти. “Невідомо – навмисно чи по недбалості. Але чому би потім не сказати, що озеро – це бактеріальна загроза, і його дешевше засипати, ніж привести до ладу”.

“Коли на позняківському Качиному два роки тому були протистояння з забудовником, на березі знайшли розсипане отруєне зерно. Вчасно помітили та встигли зібрати – минулося”, – згадує Ніна Миронюк.

 

Донині на озері багато років жили понад двісті птахів. Місцеві залюбки годували їх взимку.

“Наявність качок, черепах, великої кількості риби говорить тільки про те, що екосистема намагається самоочиститись від “поліпшень” та втручання людини”, – нагадує Семенова.

“Зараз качок залишилось дуже мало, десь по 15 штук від сили на двух озерах. Ще вчора увечері бачила чотири мертві на березі і чотири у воді, а сьогодні вранці їх хтось прибрав. Рибалки кажуть, що риба і черепахи плавають, схоже, качок труїли отрутою для щурів. Каченят багато теж загинуло”, – говорить Оксана Грузичка.

Нині небайдужі намагаються врятувати птахів, яким вдалося вижити. Деяких відвезли до притулку.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539